Izvornom ”sanskritu” na ovim prostorima najbliža je Baščanska ploča napisana glagoljicom

0
8286

Drago mi je što vukovca Domagoja Vidovića zanimaju haravački dijalekti i da ga zanima stanje hrvatskog jezika, ali hrvatski jezik koji promiče IHJJ nije utemeljen ni na jednom hrvatskom dijalektu nego na srbijanskoj ekavici.
Hrvatski vukovci nisu lingvisti nego dogmatičari.

Još nisu otkrili niti jednu značajku hrvatskog jezika, ali koliko takvih značajki ima u našem jeziku koje dogmatičari ne primjećuju. Međutim, pravi lingvisti koriste povijest jednog jezika da bi ga definirali i normirali, a to ne čine hrvatski vukovci. Tko bi danas pomislio da je broj tri nastao od riječ tara, a broj dva od riječi dava. Tko bi danas pomislio da je broj jedan nastao od riječ vedan, što se iskrivljeno pisalo edan i postalo jedan. Riječ veda ili eda je značila znanje ili prosvijetljenje.
Prvi zapisi harvačkog ili hrvatskog jezika su tekstovi na jeziku koji danas nazivamo sanskritskim, a to su vedske himne napisane ikavicom.

Izvornom ”sankritu” na ovim prostorima najbliža je Baščanska ploča napisana glagoljicom. Međutim, Harvači su stvorili i etrursko suglasničko pismo koju danas nazivamo latinskim. Hrvatski jezik je najprije bio slogovan, što znači da su se riječi sastojale od dva suglasnika i polusloga A. To je temelj svih arijskih jezika, ali mi ne znamo da je naziv Aria nastao od naziva Haravača suglasničkim pisanjem. Svi hrvatski dijalekti su nastali suglasničkih pisanjem slogovnih riječi i njihovim spajanjem ili dodavanjem izvornih sufiksa kao an i ac ili drugih iskrivljenih sufiksa preko tuđih pisama.

Dakle, jezik se mijenja pod uticajem tuđih pisama i pravopisa. Franački Latini su namjerno iskrivljavali haravačke imenice i sufikse jer bez toga nisu mogli Hrvatima nametnuti kršćanstvo.
Bez pisama i pravopisa ne možemo razumjeti etimologiju, onomastiku i mitologiju koja je bitna za razumijevanje povijesti civilizacija. Koliko Hrvata zna da je riječ HARA označavala SUNCE, a riječ VAČA planet ZEMLJU? Riječ HARA je kasnije zamijenila semitska riječ ČAVA, koja je nastala semitskim čitanjem riječi VAČA. Odatle bog SAVA i ŠIVA. Po bogu Šivi grad Šibenik dobiva ime jer se pod Bitntom Šiva zvao ŠIBA. Dodavanjem sufiksa AN nazivu ČAVA nastaje naziv ČAVAN. Od naziva ČAVAN suglasničkim pisanjem nastaju nazivi SUN, ZONNE i SUN-CE. Romani su sačuvali naziv SOLE, a nastao je od COLE.
No, mi ne znamo što znači riječ haravača niti znamo što znači riječ čavarah, čavar, ili avar. Tko su onda bili Avari? Druga inačica istog značenja je halavača, odnosno, čaval ili aval. Tako smo dobili božanstva Avel ili Avil i semitska Abel ili El. Tko je ubio Avela, dakle, Abela ili planet Zemlju, ako ne Kain, dakle, Čavan koji simbolizira Sunce. Pod romanskom vlašću AVEL i AVIL postaju Vela i Vila. Pod Bizantom ova božanstva postaju Bela i Bila. Odatle nam imena i prezimena Vela i Bela, odnosno, Velac, Belac, Valec i Balec, danas još Valek i Balek, te Velič, i Belič ili Velan i Belan.
Baščansko ploča je napisana gotovo slogovnim pismom i ”sansktritskom” gramatikom, dok je čakavica napisana suglasničkim glagoljicom koristeći semitsko pismo, dakle, grčko i latinsko. Hrvatska kajkavica je ekavica koja je nastala na temeljima etrursko-franačkog pisma, ali mi smo štokavsku ijekavicu definirali na temelju srbijanske ekavice. Štoviše, hrvatski dijalekt je štokavska jekavica, a nikako ijekavica. Ona je nastala ubacivanjem nepostojećeg glasa J između suglasnika i slijedećeg vokala najvjerojatnije na temelju naglaska. Tako su nastali novi glasovi u hrvatskom jeziku, a to su Ć, Đ, LJ i NJ. Iz hrvatskog jezika trebalo bi izbacit vukovski glas DŽ jer mi imamo glas Đ. Međutim, uvođenje glasa J nije uvedeno u sve riječi i to pomalo zbunjuje govornike hrvatskog jezika. Štokavska jekavica je nametnuta najprije u mlađoj Crvenoj Hrvatskoj i Dubrovniku. To je jako mladi hrvatski dijalekt nastao rimskom slavenizacijom Hrvata.
Zašto sam vukovce nazvao dogmatičarima? Prvo, oni hrvatski jezik ubrajaju u slavenske jezike jer ne znaju kako je nastao naziv Slaven. Naziv Slaven je nastao od naziva Claven koji se prvi put pojavio na Alpama i označavao je Harvače. Tako je počela nestajati haravačka civilizacija u Europi. Očito, glas R je zamjenjivao semitski glas L. Svi Slaveni u prošlosti su bili Harvači. Drugo, oni se opiru bilo kakvoj promjeni vukovice, pa Srbijanci sa pravom kažu da je današnji hrvatski jezik nastao od srpskoga. Iz srbijanskog jezika u hrvatski jezik su ušle mnoge turske riječi.
Što je zadaća hrvatskih jezičara? Prva zadaća je da čuvaju hrvatski jezik kao poseban jezik. Druga zadaća je da se odreknu ijekvice. Treća zadaća je da standardiziraju pravopis i da ne koriste srbijanske stručne nazive u hrvatskom jeziku bez sufiksa čar, primjerice, psiholog umjesto psihologičar i psihiologičara. Treba uvesti samo dva roda za imenice jer stare hrvatske imenice su bile dvojne, a ne trojne. Dvojna je bila i stara religija.

Srećko Radović