OVO JE STVARNOST : PRETRES KUĆA ZBOG FACEBOOK LAJKOVA!

0
5683

PRETRES KUĆA ZBOG LAJKOVA

mr.sc. Arna Šebalj - znanstvene vijesti
mr.sc. Arna Šebalj – znanstvene vijesti
Za clanak o lajkovima slika 1

Mjesecima se nadam kako će ludosti, idiotizmi, obične gluposti konačno prestati. No nema im kraja.

Evo jednog takvog totalnog idiotizma, no, zamislite reguliranog i zakonom u Njemačkoj.

Upravo objavio i dr Rainer Fuellmich na svom kanalu:

16. Oktober 2022

RA Dr. Reiner Fuellmich, weiter zum Kanal:

t.me/ReinerFuellmich

 

Može li lajk biti kažnjiv? Okružni sud u Meiningenu prvi je put na ovo pitanje odgovorio potvrdno i čak opravdao kućne pretrage. Upitna presuda tako omogućuje agencijama za provođenje zakona da koriste bazuke za pucanje na vrapce – i pomiču granice slobode izražavanja.

Lajkovi su gorivo društvenih mreža. Opće je poznata činjenica da ako objave dobiju srce, zvjezdicu ili palac gore, dobivaju veću distribuciju, više pažnje, a time i više lajkova. Novost je, međutim, da dignuti palac može biti kažnjiva izjava koja opravdava čak i kućne pretrage. Okružni sud u Meiningenu tako je presudio ( Az. 6 Qs 146/22 ) i tako potvrdio prethodnu presudu lokalnog okružnog suda. Ako se presuda potvrdi, to neće imati posljedice samo na društvene mreže, već će se pomaknuti i granice slobode izražavanja.

U lipnju je okružni sud naredio pretres, pretragu kuće i vozila osumnjičenika. Prethodno je lajkao unos “Arminiusa Hetzera Hermanna” na Facebooku dodavši emotikon šake s podignutim palcem. U zapisu je “Arminius Hetzer Hermann” komentirao pogrebnu službu za dvojicu policajaca koji su ubijeni tijekom prometne kontrole u okrugu Kusel u Palatinatu u siječnju riječima: “Niti jedna sekunda šutnje za ova stvorenja”.

Okružni sud smatrao je dokazanim da je optuženi sam dao izjavu svojim lajkom i naredio pretragu kuće kako bi se osigurali pametni telefoni i “drugi elektronički mediji za pohranu”.

Pretres kuće zbog lajka

Osumnjičenik nije bio jedini čiji je dom pretražen. Dan prije početka sudskog procesa protiv dvojice optuženih za policijsko ubojstvo, policija je u 15 saveznih država pretražila domove 75 osoba koje je optužila za objavljivanje poruka mržnje. Zaplijenjeno je više od 180 uređaja, uglavnom prijenosnih računala i pametnih telefona.

Optuženi je Okružnom sudu u Meiningenu uložio prigovor na pretres kuće. Nije napisao svoj unos, samo je lajkao objavu drugog korisnika. Niti je njegov sadržaj učinio svojim niti je ovaj zapis izravno povezan s ubojstvom policajaca. Umjesto toga, izraz “kreature” odnosi se na policiju u cjelini, tako da nema osobnog omalovažavanja.

Sud nije bio uvjeren u ovaj argument. Zaključeno je da je pretraga bila razmjerna i zakonita “zbog ozbiljnosti i jačine sumnje”. Osumnjičenik je “bio dovoljno sumnjičav kako za odobravanje kaznenih djela tako i za omalovažavanje uspomene na pokojnika (prema § 189 StGB)”. Bilo je dovoljno da je dodao emotikon uz Facebook unos. Čak su i “primatelji predškolske dobi” mogli jasno razumjeti šaku s podignutim palcem.

 

Gdje su granice slobode izražavanja?

Protiv presude mogu se istaknuti dva pravna prigovora.

S jedne strane, upitna je pretpostavka suda da je optuženi svojim lajkom “prisvojio” sadržaj unosa na Facebooku. Čak i ako bezobzirna oznaka “stvorovi” u Facebook unosu “očigledno negira ljudsko dostojanstvo” ubijenim policajcima pa se stoga treba smatrati “teškom klevetom”, kako tvrdi sud.

U konačnici, okružni sud nije napravio dovoljnu razliku između uvrede i njezinog odobravanja – razliku koju pravimo u analognom životu. Sud se stoga mora zapitati želi li ubuduće pretraživati i kuće ljudi koji, primjerice, u kabareu zaplješću navodno protuzakonitoj izjavi ili uvredi ili joj se čak samo nasmiju.

No, okružni sud ide još dalje: prema presudi, optuženi je javno odobrio ubojstvo “na način koji bi mogao narušiti javni mir”. Međutim, prema Odjeljku 140 njemačkog Kaznenog zakona (s referencom na Odjeljak 126), ovo se primjenjuje samo ako izjave vidljivo potiču nasilje, zločine koji su opasni za javnost ili kršenje javnog reda i mira.

Lajkovi na društvenim mrežama tamo nisu navedeni. Obrnuto, to znači da sud značajno sužava granice slobode izražavanja. Do sada je kazneno pravo povlačilo ovu granicu samo tamo gdje je pozivano na fizičko nasilje.

 images

S druge strane, nalog za pretres sve je samo ne razmjeran. Prema sudu, služio je za osiguranje “podataka o krajnjem emitirajućem uređaju” kao dokaz i za oduzimanje “instrumenata”- elektroničkih medija za pohranu.

Međutim, optuženi očito nikada nije zanijekao da je procijenio unos na Facebooku. Irelevantna za tijek istrage stoga je bila i zapljena pametnog telefona “instrumenta zločina”. Čemu onda ta drastična mjera, koja značajno zadire u privatnost dotične osobe?

Korištenje pametnog telefona kao dokaza ovdje poput noža ili pištolja pokazuje ili digitalno neznanje – ili policija i sudovi žele pucati na vrapce s istražnim bazukama. No, onda se postavlja pitanje ima li njezin odlučan potez veze s činjenicom da u ovom slučaju nije pogođena austrijska liječnica ili mlada Twitch streamerica , već službenici iz njezinih redova.

Ako se sudska presuda potvrdi, to će imati ozbiljne posljedice za slobodu izražavanja – i izvan interneta. Ovaj razvoj već je postao očit krajem 2020. godine , kada je državno odvjetništvo u Frankfurtu na Majni prvi put pokrenulo kazneni postupak zbog lajkova na Facebooku.

Međutim, dužnosnici su u to vrijeme još uvijek otvoreno govorili da su postupci služili kao “upozorenje” . A samo nekoliko mjeseci ranije, u raspravi u Bundestagu o izmjeni Zakona o provedbi mreže (NetzDG)Čak su i članovi parlamenta iz vladinih frakcija priznali “nedovoljne definicije pojmova”, na primjer u pitanju ispunjava li lajk prema NetzDG-u kaznu “odobravanja” ili ne.

Sudovi sada nemarno razjašnjavaju ovo pitanje – nauštrb slobode izražavanja i temeljnih prava građana.

 Za clanak LAJK

Čeka nas „sjajna“ budućnost.

Sjećam se 2016. i jednog članka u Dnevno.hr (27.11.2016.) naslova „U srcu Europe izglasan fašizam, a vi ne znate ništa o tome!“

Autor u svom članku navodi jedno vrlo zanimljivo stajalište, meni zapelo za oko na prvom govoru bivše predsjednice Grabar-Kitarović u tijeku izravnog prijenosa iz UN-a, 21. 09. 2016.:

Mediji i moderne komunikacije pružaju nam neviđene mogućnosti, ali toj mogućnosti moramo posvetiti posebnu pozornost te pronaći mudrosti za uporabu novih tehnologija kako bismo poboljšali ne samo naš svakodnevni život nego i naša srca i umove.”

 

Koja obmana!

Nisam primijetila u to vrijeme da se itko osvrnuo na njen cjelokupni govor, a kamo li

na ovaj dio koji je u jednoj rečenici najavio zbivanja  koja su slijedila (obzirom na njeno svima nam znano članstvo u Trilateralnoj komisiji) .

Nije li ovo bila objava suprotstavljanja svima koji ne misle kao  svjetska “elita”?

Na našu žalost, danas ovo živimo.

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal

 

 

S Arnom i istinom:

https://t.me/arnasebalj

 

Kanal Arna Šebalj:

https://t.me/+9UdXPCFIV2k4NjY0

youtube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCS_UVM46msLtQSvd46Cd5_A