Europska komisija podređuje Europu šezdesetorici lidera okupljenih u Europski okrugli stol industrijalaca -ERT lobista!

0
10145

Europski okrugli stol industrijalaca: Raspad jedinstvenog tržišta i pravila koja reguliraju zemlje članice negativno bi utjecali na naše blagostanje

Screenshot_20221020-231537_Office

Europska komisija predstavlja političko i glavno izvršno tijelo EU nadležno za promicanje općih interesa unije. Uloga komisije je zakonodavna, pravna i reprezentativna. Zbog njezine pokretačke snage često je nazivaju „motorom“ Europske unije ili „kucajućim srcem zajednice“.

I Europska komisija ima svoj motor, svoju pokretačku snagu koju čini zagovaračka skupina od šezdeset lidera okupljenih u Europski okrugli stol industrijalaca, poznatijem i kao ERT lobisti.
Čelnici Europskog okruglog stola predstavljaju forum glavnih izvršnih direktora i predsjednika uprava velikih multinacionalnih kompanija sa područja Europe. Promoviraju konkurentnost, kompetitivnost, inovacije i održivi rast europske ekonomije. Ističu kako svoju snagu dobivaju iz predanosti i osobnog angažmana svojih članova, koji ERT-u pristupaju isključivo po pozivu. Članice ERT-a su vodeće europske kompanije u industrijskom i tehnološkom sektoru, a velik dio njih već godinama ima podružnice u RH. Među poznatijim su Deutsche Telekom, Vodafone, Nokia, Ericsson, MOL, AstraZeneca, Siemens, Nestlé, BMW Group, Mercedes-Benz AG, Heineken i L’Oréal. Tu su i brojne druge tvrtke iz područja elektroprivrede, informacijskih tehnologija, proizvodnje građevinskih materijala, papira, staklene vune, liftova, tekstila/odjeće, logističke kompanije, farmaceutske kompanije, metal-rudarske korporacije, kemijske tvrtke i dr. https://ert.eu/members/
Simbolizam okruglog stola počiva na drevnoj arturijanskoj legendi!

Screenshot_20221020-232054_Office

Današnja ideja okruglog stola modelirana je prema mitskom stolu kralja Artura, koji se spominje u arturijanskoj legendi kao mjesto gdje svi vitezovi sjede u simboličkoj jednakosti i nitko nije na čelu stola. Prema viteškom kodeksu časti zalagali su se za dobrobit svih, zaštitu slabih i bespomoćnih, izbjegavanje nepravednosti, podlosti i obmane, za istinu i prijezir prema novčanoj nagradi. Nakon smrti ili odlaska viteza iz okruglog stola, na njegovo mjesto mogao je doći samo onaj koji je bio zaslužniji od svog prethodnika. Umjesto viteških vrlina danas je presudan položaj i poslovni uspjeh pojedinca unutar kompanije. Primjerice, u sadašnjem članstvu ERT-a nalazi se šef Nokie, finski lobist Pekka Lundmark. Na poziciju predsjednika uprave Nokie izabran je 2020. godine, nakon što je za mandata njegova prethodnika Rajeev Surija ustanovljena propuštena poslovna prilika, vezana uz dolazak 5G tehnologije. Tom prilikom, Pekka Lundmark je izjavio kako će poduzeti što god je potrebno, da Nokia povede 5G tržište. To je predanost koja daje snagu Okruglom stolu!
https://www.capacitymedia.com/article/29otcvon80h8p2azgzny8/news/nokia-braces-for-challenging-2021-pins-strategy-on-5g-leadership
Zanimljiv dokumentarni film iz 2013. godine Tko vodi Europsku Uniju (Who Runs the European Union, Friedrich Moser and Matthieu Lietaert) govori o nedostatku transparentnosti te utjecaju lobista na odlučivanje u Bruxellesu. ERT je predstavljen kao organizacija najuže povezana sa EU centrima moći, do te mjere da su neka EU izvješća, primjerice o Europskoj prometnoj mreži, doslovno prepisana iz originalnog ERT dokumenta. https://www.visualantics.net/Project/the-brussels-business/

Kako glavni izvršni direktori najvećih europskih korporacija usmjeravaju i određuju EU javne politike?

Screenshot_20221020-232231_Office

ERT je osnovan 1983. godine u Parizu. Sjedište ima u Bruxellesu nedaleko od sjedišta Europske komisije (udaljenost između dva sjedišta manja od 2 km, 2 minute vožnje). Na njihovoj stranici piše da „…objavljuju izvješća, koja dijele s javnošću i donositeljima odluka u EU institucijama. Izvješća su temelj za diskusiju i akciju“ (ERT 2022). Diskusije i akcije najčešće započinju već na kućnom pragu dužnosnika, a primjenjuje se i model „poslovni dan s ručkom“. Lobisti imaju priliku ručati za intimnijim okruglim stolom na kojem se sastaju s ministrima nadležnim za njihov resor. Pristup ručku ima svoju cijenu. Na primjer, kod bivše premijerke Therese May ručak se prodavao za 3.150 funti po glavi lobista. https://www.theguardian.com/politics/2016/sep/01/lunch-with-theresa-may-thatll-will-be-3150

Screenshot_20221020-232401_Office

Dave Darby, član utemeljitelj NonCorporate.org i Open Credit Network piše o lobiranju članova ERT-a:
Postoji jedna organizacija smještena u Bruxellesu zvana Europski okrugli stol industrijalaca (ERT). To je klub s pozivnicom, netransparentan, nedemokratski – prvenstveno privatni klub. Jedini ljudi koji mogu postati članovi ovog kluba su glavni izvršni direktori (CEOs) europskih multinacionalnih korporacija.“ (Darby 2016)
ERT članovi vrlo su bliski sa europskim zastupnicima – jedni kod drugih objeduju, redovito se susreću tijekom radnog vremena te zastupnike opskrbljuju vodećim pozicijama u svojim korporacijama („revolving door“ ili „okretna vrata“ između državnog i privatnog sektora).
Članovi aktivističke grupe Corporate Europe Observatory uspjeli su ući u urede ERT-a prerušeni u catering. Kopirali su mnoštvo dokumenata, u kojima su pronašli korespondenciju vezanu uz javne politike između članova okruglog stola i EU zastupnika. Brojna izvješća, izvorno iz ERT-a, završila su skoro riječ po riječ u izvješćima Europske komisije. Na primjer, ERT je odlučio o potrebi proširenja mreže autocesta u Europi i gotovo identična karta koju su izradili, korištena je od strane Komisije te je usvojena od Europskog Parlamenta.
Europska komisija je imenovano, a ne izabrano tijelo. Europske javne politike službeno potječu od Europske komisije no neslužbeno, i u stvarnosti, dolaze od Europskog okruglog stola industrijalaca.
https://www.lowimpact.org/posts/ceos-europes-biggest-corporations-write-eu-policy

Bivši potpredsjednik Europske komisije i član Parlamenta Leon Brittan, iza kojeg se vuče istraga u aferi Midland, javno se zauzimao za ERT, a njegov stav o značaju sprege lobista i europskih dužnosnika i dalje prevladava – ono što je dobro za Europski okrugli stol industrijalaca, dobro je za sve nas.

Screenshot_20221020-232554_Office

Europski okrugli stol raspolaže mješovitim prihodom od 2 bilijuna eura, a u istraživanja i razvoj godišnje ulaže 60 milijardi eura. Spremni su ulagati i više ukoliko bi se donosile ispravne politike. Kako bi to osigurali, objavili su dokument sa šest ciljeva i šest prioriteta za jačanje pozicije Europe u svijetu, kojim zahtijevaju ambicioznu političku agendu od strane Europske komisije i Parlamenta. Članovi ERT-a zalažu se za rast investicija, stvaranje dodatne vrijednosti za društvo, daljnju digitalnu transformaciju, razvoj vještina, potporu slobodnom tržištu, ostvarivanje energetske tranzicije i rješavanje klimatskih promjena. Prioriteti za zemlje članice EU te za EU institucije, prema objavljenom dokumentu su:
• jačanje jedinstvenog tržišta,
• ubrzati konkretne planove vezane uz mogućnosti i izazove digitalizacije, podatkovne ekonomije, umjetne inteligencije i sigurnosti informacija,
• rješavanje raskoraka u vještinama i promoviranje cjeloživotne zaposlenosti,
• osigurati pravedno globalno tržište te učinkovitu energetsku tranziciju.
ERT predlaže da ovih šest prioriteta formiraju bazu jasnih ciljeva za Europsku komisiju i za sve europske političke platforme u dolazećim godinama.
https://ert.eu/wp-content/uploads/2019/04/ERT-Position-Paper-Strengthening-Europes-Place-in-the-World-April-2019_V2.pdf
Predsjedavajući ERT-a ističe kako „nikad prije nije dogovoren tako opsežan skup ciljeva i kako će biti odlučni u njihovom donošenju. ERT potvrđuje svoju viziju Europe kao kontinenta ojačanog EU institucijama, a njegovi članovi namjeravaju se angažirati kod europskih i nacionalnih donositelja javnih politika kako bi s njima podijelili svoju viziju.“ (ERT 2020)
Europski okrugli stol industrijalaca obratio se i hrvatskim građanima, putem svoje članice MOL grupe, u vrijeme kad je Velika Britanija najavila svoj izlazak iz Unije. U obraćanju apeliraju na obnovu povjerenja u Europsku uniju te ističu potrebu zajedničkog pristupa zajedničkim problemima. Članovi ERT-a izrazili su zabrinutost zbog posljedica mogućeg izlaska Velike Britanije do kojeg je došlo u 2020. godini.
„Raspad jedinstvenog tržišta i pravila koja reguliraju 28 zemalja članica negativno bi utjecali na naše blagostanje. Iako poštujemo odluku građana Ujedinjenog kraljevstva, vjerujemo kako bi Europa bez njega bila slabija, jednako kao što bi Ujedinjeno kraljevstvo bilo slabije izvan Europe“. ( „Zašto je važna Europa?“, VL, 2016 ).
Kad govore o važnosti Europe članovi ERT-a ustvari govore o važnosti Europske unije. No, napuštanjem EU Velika Britanija nije napustila Europu. Europa je naš kontinent, kojeg su kao dio poznatog svijeta, grčki filozof Anaximander i grčki povjesničar i geograf Hecataeus predstavili na mapi svijeta u 6. stoljeću pr.Kr.
Europska unija osnovana je 1. studenog 1993. godine u Nizozemskoj!
V.W.

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal

Izvori:
Corporate Europe Observatory. 20.10.2022, https://corporateeurope.org/en
Darby, Dave. How the CEOs of Europe’s biggest corporations write EU policy, Lowimpact.org, 9.4.2016, https://www.lowimpact.org/posts/ceos-europes-biggest-corporations-write-eu-policy
ERT. 2020. Strengthening Europe’s place in the world, https://ert.eu/wp-content/uploads/2019/04/ERT-Position-Paper-Strengthening-Europes-Place-in-the-World-April-2019_V2.pdf
ERT. 2022. Leaflet, https://ert.eu/wp-content/uploads/2022/06/2022-06-30-ERT-Leaflet.pdf
ERT. 2022. Members, https://ert.eu/members/
ERT. Launch initiative “Why Europe Matters” for youth, 24.3.2017, https://ert.eu/documents/new-project-to-re-engage-young-people-on-why-europe-matters/
Jutarnji list. Europske tvrtke obećale poduzeti korake za suočavanje s najvažnijim izazovima 21. stoljeća, 30.4.2019, https://novac.jutarnji.hr/novac/novi-svijet/europske-tvrtke-obecale-poduzeti-korake-za-suocavanje-s-najvaznijim-izazovima-21-stoljeca-8804903
Mingas, Melanie. Nokia braces for challenging 2021, pins strategy on 5G leadership, Capacity, 4.2.2021, https://www.capacitymedia.com/article/29otcvon80h8p2azgzny8/news/nokia-braces-for-challenging-2021-pins-strategy-on-5g-leadership
Perraudin, Frances. Leon Brittan rape investigation ‘fully justified’, say police, The Guardian, 7.2.2016, https://www.theguardian.com/politics/2016/feb/07/lord-brittan-investigation-fully-justified-say-police
Toh, Michele. Nokia names new CEO after missing 5G opportunity, CNN Business, 2.3.2020, https://edition.cnn.com/2020/03/02/tech/nokia-ceo-pekka-lundmark/index.html
Večernji list, 3. lipnja 2016.
Visual Antics. The Brussels Business, 20.10.2022, https://www.visualantics.net/Project/the-brussels-business/
Wikipedia. European Commission, https://en.wikipedia.org/wiki/European_Commission
Wikipedia. European_Round_Table_of_Industrialists, https://en.wikipedia.org/wiki/European_Round_Table_of_Industrialists
Wikipedia. Round Table, https://en.wikipedia.org/wiki/Round_Table