EU kao društvo gdje će svako ljudsko biće dobivati ocjenu prema svom ponašanju – s nagradama i kaznama

0
1529

“Državljanin poslušnik dobiva nagradne  bodove” društveni san elite.
Uskoro ćemo kopirati Kinu,a  5G mreža također služi u tu svrhu.

Ocjena “dobar građanin” ostvaruje  se Orwellova noćna mora.
Prvi eksperiment klasifikacije ljudi započeo je u Kini. Svako ljudsko biće dobiva ocjenu prema svom ponašanju. S nagradama i kaznama.

Zračna luka Shenzhen u Kini započela je  prvo eksperimentiranje temeljeno na sustavu socijalnog kreditiranja. Putnici koji su dio programa imaju karticu koja definira njihovu pouzdanost i ugled. Oni s visokim rezultatom imat će povlašteni kanal u kontrolama i pri prijavi; oni koji ga imaju nisko bit će podvrgnuti temeljitijim provjerama. Ocjenu s vremenom daju vlasti zračne luke i zrakoplovne tvrtke koje su se pridružile inicijativi. Bodovi se gube svađom u avionu, na primjer; zarađuju ga čestitim postupcima, kao što je pokazivanje prtljage bez nadzora sigurnosti zračne luke.

Eksperiment je dio puno šireg programa koji je Peking najavio još 2014. i koji  je ciljan na  2020., kada bi se trebao proširiti na sve građane Narodne Republike – a ne samo na zračne luke.

Vice News je u  izvješću prikupila svjedočanstvo građanina Rongchenga koji više nije imao dovoljan broj bodova za vožnju vlakom, ali se, nakon raznih postupaka koji su smatrani čestitim, uspio vratiti s ocjene B na ocjenu A: “Konačno sam se vratio kao normalna osoba”, objasnio je smiješeći se u kameru.

Kazneni mehanizmi razlikuju se ovisno o 12 različitih područja u kojima se testira društveni kredit: osim zabrane prijevoza i kupnje, može se naići na isključenje iz određenih hotela (onih najluksuznijih), usporavanje internetske veze i ‘isključivanje’ djece iz najboljih škola. S druge strane, nagrade uključuju olakšice pri dodjeli smještaja i izdavanju putnih dozvola; i bez predujma za najam automobila.

Već je poznato da je nekoliko kineskih digitalnih korporacija uključeno u projekt, uvijek pod kontrolom vlade: među njima Alibaba, Baidu i Tencent Holdings, vlasnik WeChata. Potonji je rođen i ima sjedište u Shenzenu, čija je zračna luka – kao što smo rekli – prva koja je eksperimentirala sa socijalnim kreditima.
Nije baš slučajnost da digitalne tvrtke, one koje već neko vrijeme djeluju na Internetu, pokreću istraživanje i primjenu u Social Creditu, svojevrsnom panoptikumu, poput Facebooka, Googlea i druge elektroničke opreme. Već danas, primjerice, te tvrtke znaju kupujemo li na internetu bezopasne pelene i mačju hranu ili pak komade đavolske zamke, žestoka pića i oklade.

 

Ali zadatak je “prirodno” povjeren velikim digitalnim tvrtkama i zato što je sustav ocjenjivanja rođen na internetu: više od dvadeset godina eBay radi ovako, sa zvjezdicama, a na isti je način procjena ugleda temelj sve ostale usluge. komercijalni online, od Airbnba do platformi za mobilnost. To je ekonomija ugleda: da razumijemo, ona koja je nedavno uvjerila Dolcea i Gabbanu u video pokajanja kako ne bi izgubili azijsko tržište.

Konfucijanski kulturni društveni  sklada u kombinaciji  s autoritarnom, prodornom i sekuritarnom kulturom komunističke partije.

Na Zapadu su reakcije na kinesko eksperimentiranje vrlo različite, podijeljene na one apokaliptične i one integrirane. Prvi čitaju to kao  kraj liberalnih demokracija i smatraju da je ovaj odlomak bolno konzistentan sa širenjem autoritarnih “demokracija”, s transformacijom  moći u digitalnu “oštru moć”.

Potonji ga vide kao ništa više od udobnog alata za stabilizaciju složenih društava, u kojima svatko ima utjecaj na druge i stoga mora odgovarati umjesto njih: ako susjed ne odvoji otpad i umjesto toga ostavi madrac pored kanti, što je je li loše ako izgubiš nekoliko bodova na svojoj državljanskoj dozvoli i platiš posljedice? S pravom?

Najčešće reakcije, međutim, odnose se na TV serije koje su već postavile hipotezu o ovom pomaku s distopijskim tonovima: poznata epizoda “Nosedive” (Slobodan pad) Black Mirrora, koja je zamislila društvo u kojem je svaka osoba povezana s rezultatom iz 1 do 5 na temelju njegova javnog ugleda, uz odgovarajuće nagrade i kazne; ali i epizoda “Majority Rule” serije The Orville, u kojoj astronauti slijeću na planet gdje se svaki građanin međusobno stiska u prsa like ili dislajk, a najlošije ocijenjeni završavaju u trial-talk showu gdje ih osuđuju ili oslobađaju gledatelja putem Interneta.
Uspješne fikcije koje ipak kao da imaju više apotropejsku, praznovjernu funkciju: gledamo ih i mislimo da se to može dogoditi samo tamo, u tim svjetovima znanstvene fantastike, ovdje nikako. Baš kao što gledamo kineske eksperimente, dolazimo do uvjerenja da se sustav društvenog kreditiranja tiče samo te zemlje, njezine autoritarne strukture i njezine partijske države. To nisu stvari koje nas uključuju, mislimo: unatoč tome što smo indeksirani, označeni i ocjenjivani svaki dan; isporučujući digitalnim tvrtkama sve naše podatke, naše ukuse, naše želje, naše političke simpatije, naše seksualne sklonosti, naša lica, naše svakodnevno ponašanje i sve ostalo što nas se tiče.

Društvo bodovanja vrlo lako može biti put do legalne pljačke građana, njihove imovine i uništenja obitelji. Za oduzimanje ili blokadu nečijeg novca lako može biti izlika njegovo ponašanje. A to je i put do otimanja imovine.

I.D.

HOP