LOCKDOWN-nije nametnut da bi se svijet zaštitio od novog virusa, već zato što se stvarna ekonomija morala ugasiti!

0
7643

KONAČNO POTVRĐENO

LOCKDOWN PREVARA

 

mr.sc. Arna Šebalj - znanstvene vijesti
mr.sc. Arna Šebalj – znanstvene vijesti

Zaključavanje nije nametnuto da bi se svijet zaštitio od novog virusa, već zato što se stvarna ekonomija morala ugasiti

 

Slika za clanak locdawn - zatvaranje prevara 21 11

Simon Elmer, autor ovog teksta objavljenog prije dva dana, 11. studenoga 2022., odlično je opisao ulogu lockdown prevare u ovoj tzv. epidemiji.

Prenosimo tekst u cijelosti.

U lipnju 2019. Banka za međunarodna poravnanja (BIS), svjetska središnja banka, objavila je svoje godišnje ekonomsko izvješće . Ovo je počelo izjavom: ‘Možda je bilo predobro da bi bilo istinito’ — ‘to’ je bio oporavak od globalne financijske krize 2007.-2009. Opisujući financijska tržišta kao ‘nervozna’, izvješće je upozorilo ulagače na društvenu i političku reakciju protiv onoga što je nazvano ‘otvorenim međunarodnim ekonomskim poretkom’, za koji BIS predviđa da će nastaviti bacati ‘dugu, iako nepredvidivu sjenu’ na globalno gospodarstvo:

Ono što je BIS ovdje opisao nisu samo klasični simptomi financijske krize proizvedene unutarnjim proturječjima kapitalističke akumulacije — prema kojima, kako su plaće radnika deflacionirane, tako je i kupovna moć potrošača, prijeteći profitima kapitalista. i rezultira napuhanim kreditnim mjehurom – ali i prijetnjom društvenih nemira koje uzrokuju u političkom tijelu. Kao banka s najvećim interesom za monetarnu politiku, BIS je više nego svjestan prijetnje koju to predstavlja globalnom financijskom sustavu.

Sljedeći mjesec, u skladu s tim, u srpnju 2019., BIS je pozvao na ‘ nekonvencionalnu politiku’ kako bi se ‘izoliralo realno gospodarstvo’ od daljnjeg pogoršanja uvjeta, posebno zagovarajući da bi, nudeći izravne kredite gospodarstvu, središnje banke mogle ‘zamijeniti poslovne banke u davanju zajmova’.

Do kolovoza 2019. globalni omjer duga i bruto domaćeg proizvoda porastao je na rekordnih 322 posto svih vremena , s ukupnim dugom koji je dosegao blizu 253 trilijuna dolara. Njemačka, Italija i Japan bili su na rubu recesije , a gospodarstva UK-a i Kine su se smanjivala. Istog mjeseca, BlackRock, najveći investicijski fond na svijetu s 6,5 trilijuna dolara imovine pod upravljanjem u to vrijeme (i od tada je porasla na 10 trilijuna dolara), objavio je bijelu knjigu pod naslovom ‘Suočavanje sa sljedećim padom’. Ovo je uputilo Federalne rezerve, središnji bankovni sustav SAD-a, da ubrizga likvidnost izravno u financijski sustav, kako bi spriječio dramatičan pad gospodarstva za koji se predviđalo da će biti još gori od onog u svjetskoj financijskoj krizi 2007.-2009. .

BlackRock je tvrdio da, budući da je monetarna politika (kamate na zajmove i količina novca u optjecaju) iscrpljena, a fiskalna politika (državno oporezivanje i potrošnja) neće biti dovoljna da preokrene takvu krizu, ono što je potrebno je ‘reakcija bez presedana ‘. Stoga se preporučuje ‘izravno’. To je značilo ‘pronalaženje načina da se novac središnje banke stavi izravno u ruke potrošača iz javnog i privatnog sektora’ uz izbjegavanje hiperinflacije. Značajno je da je BlackRock kao primjer opasnosti potonjeg naveo Weimarsku Republiku početkom 1920-ih, upravo u vrijeme kada je fašizam uhvatio korijena i u Njemačkoj i u Italiji. Kasnije tog mjeseca, u kolovozu 2019., čelnici središnjih banaka iz zemalja G7(SAD, UK, Njemačka, Francuska, Italija, Japan i Kanada) sastali su se kako bi raspravili i odobrili ‘nekonvencionalne’ prijedloge BlackRocka.

Kao odgovor na krizu drugorazrednih hipotekarnih kredita 2007. i globalnu financijsku krizu, koju je izazvala, Kongres SAD-a je 2010. ograničio iznos do kojeg će Vlada SAD-a osiguravati štediše na 250.000 dolara . To je značilo da veliki institucionalni ulagači poput mirovinskih fondova, uzajamnih fondova, hedge fondova i državnih imovinskih fondova nisu imali gdje parkirati milijune dolara koje su držali između ulaganja koja su istovremeno bila sigurna, davala im određeni interes i omogućavala brzo povlačenje sredstava kao tradicionalni depozitni račun. Kao odgovor na ovu potrebu, privatno repo tržišteevoluirao. ‘Repo’, što je skraćenica za ugovor o ponovnoj kupnji, ugovor je kojim investicijski fondovi posuđuju novac uz kolateralnu imovinu, obično državni dug ili hipotekarne vrijednosne papire koji su financirali američki balon nekretnina. Prema uvjetima ugovora, banke se obvezuju otkupiti imovinu po višoj cijeni, obično sljedeći dan ili u roku od dva tjedna. Kao osigurani kratkoročni zajmovi, repo poslovi su glavni izvor financiranja za trgovce, zamjenjujući sigurnost osiguranja depozita sigurnošću visoko likvidnog kolaterala.

Međutim, iako se repo tržište razvilo kako bi zadovoljilo potrebe velikih institucionalnih ulagača, također je omogućilo bankama da zaobiđu kapitalne zahtjeve nametnute propisima o bankarskom sustavu nakon Globalne financijske krize. Kao rezultat toga, do 2008. repo tržište osiguravalo je polovicu kredita u SAD-u, a do 2020. imalo je promet od 1 bilijun dolara dnevno. Opasnost je bila u tome što nedostatak likvidnosti na repo tržištima može imati posredni učinak na sve glavne financijske sektore. To se događa kada banke posuđuju od svojih deponenata kako bi napravile dugoročne zajmove ili investicije, a deponenti i zajmoprimci žele novac u isto vrijeme, prisiljavajući banke da se zadužuju negdje drugdje. Ako ne mogu pronaći zajmodavce u kratkom roku ili ako cijena posudbe iznenada postane previsoka, rezultat je kriza likvidnosti.

 FB_IMG_1668896255710

Upravo se to dogodilo u rujnu 2019., do kada su zajmoprimac na repo tržištu preuzeli agresivni i visokorizični hedge fondovi , koji su ih koristili za nekoliko zajmova odjednom. Kao rezultat toga, mnogi veliki institucionalni zajmodavci povukli su se s tržišta, uzrokujući nagli skok stopa repo zaduživanja s 2,43 posto na 10,5 posto u roku od nekoliko sati . Međutim, umjesto da pusti banke da propadnu i prisili na spašavanje sredstava vjerovnika, Sustav saveznih pričuva, slijedeći savjet BlackRocka, pokrenuo je hitan monetarni program, ubrizgavajući stotine milijardi dolara svaki tjedan u Wall Street kako bi spriječio znatna povećanja kamatnih stopa. Tijekom sljedećih šest mjeseci, Federalne rezerve SAD-a ubrizgale su više od 9 bilijuna dolara u bankarski sustav, što je ekvivalentno više od 40 posto bruto domaćeg proizvoda SAD-a. Do ožujka 2020., Federalne rezerve stavljale su na raspolaganje 1 bilijun dolara dnevno u prekonoćne zajmove, učinkovito osiguravajući rezervna sredstva za cijelo repo tržište, uključujući hedge fondove. Ali trebalo je više.

U rujnu 2019., istog mjeseca kada su kamatne stope na repo tržištu skočile, američki predsjednik Donald Trump odlučio je uspostaviti Nacionalnu radnu skupinu za gripu , petogodišnji plan za ubrzanje razvoja cjepiva i promicanje tehnologija cjepiva za buduću pandemiju. U očekivanju toga, u listopadu 2019., Event 201 , koji su organizirali Zaklada Bill & Melinda Gates, Johns Hopkins Center for Health i Svjetska zdravstvena organizacija, simulirao je izbijanje novog zoonotskog koronavirusa koji je, po uzoru na SARS, bio prenosiviji ‘ljudi s blagim simptomima’. A u prosincu 2019. Svjetska zdravstvena organizacija održala je Globalni samit o sigurnosti cjepiva za ‘dionike’ cjepiva iz cijelog svijeta. Među njima su sadašnji i bivši članovi Globalnog savjetodavnog odbora za sigurnost cjepiva (GACVS), voditelji programa imunizacije, nacionalna regulatorna tijela, osoblje za farmakovigilanciju iz svih regija SZO-a, kao i predstavnici agencija UN-a, akademskih institucija, krovnih organizacija farmaceutskih kompanija, tehničkim partnerima, predstavnicima industrije i agencijama za financiranje.

Zatim, 17. siječnja 2020., kada je ukupan broj smrtnih slučajeva u svijetu pripisanih Covidu-19 iznosio samo 6, Svjetska zdravstvena organizacija usvojila je protokole za otkrivanje i identifikaciju SARS-CoV-2 navedene u dokumentu Corman-Drosten, ‘Dijagnostičko otkrivanje 2019. -nCoV RT-PCR-om u stvarnom vremenu’ .

Među svojim brojnim nedostacima , ovaj protokol postavlja RT-PCR testove na 45 ciklusa, s ‘potvrđenim pozitivnim rezultatima’ na 40 (1,099,511,627,776 ciklusa termalnog pojačanja), daleko više od 28 (16,777,216 ciklusa) na kojima se može otkriti zarazni virus. Time je u jednom trenutku postavljen predložak za pretvaranje virusa sa stopom smrtnosti od infekcije kao kod sezonske gripe u globalnu pandemiju.

Dana 11. ožujka 2020., s globalnim aparatom na mjestu, Svjetska zdravstvena organizacija udružila se sa Svjetskim ekonomskim forumom kako bi pokrenula ‘Platformu djelovanja za Covid-19’ , koaliciju najmoćnijih svjetskih tvrtki koja je u roku od dva mjeseca brojala preko 1100 poduzeća, banaka i drugih financijskih institucija. Istog je dana Svjetska zdravstvena organizacija, zanemarujući vlastite prethodne definicije i kriterije, proglasila SARS-CoV-2 ‘pandemijom’ , a karantene su uvedene u svim neoliberalnim demokracijama zapadnog kapitalizma.

Konačno, 15. ožujka 2020., pod plaštom proizvedene ‘krize’, Federalne rezerve spustile su kamatne stope na 0,25 posto, ukinule obveznu pričuvu, ublažile kapitalni zahtjev i ponudile diskontne zajmove do 90 dana svojim preferiranim bankama (JP Morgan, Goldman Sachs, Barclays, BNP Paribas, Nomura, Deutsche Bank, Bank of America, Citibank, itd.), koji su obnavljani na dnevnoj bazi i kontinuirano obnavljani. Navodno stavljen na raspolaganje kako bi se zadovoljili zahtjevi za kreditima od kućanstava i poduzeća u karanteni, u praksi nisu bile vezane nikakve obvezekako bi ovaj efektivno beskamatni novac bio dostupan javnosti kroz, na primjer, zajmove malim poduzećima, smanjenje stopa kreditnih kartica za kućanstva ili obustavu planova plaćanja hipoteka. Do srpnja 2020. kumulativna vrijednost tih zajmova bila je 11,23 trilijuna dolara.

Tu je većina nas došla. Ali ono što većina nas nije znala jest da je Veliko resetiranje globalnog financijskog sustava navodno opravdano, pa čak i nužno zbog ‘pandemije’, pokrenuto 6 mjeseci prije nego što je službeno proglašeno, a ne u odgovor na virus.

Do travnja 2022. ukupna imovina američkih saveznih rezervi (8,9 bilijuna dolara), Europske središnje banke (9,6 bilijuna dolara), Banke Japana (6,2 bilijuna dolara) i Banke Kine (6,3 bilijuna dolara) porasla je na 31 bilijun dolara, izvanredno i nezabilježeno povećanje od 19 trilijuna dolara u rujnu 2019., s odgovarajućim povećanjem obveza (gotovina u optjecaju, rezerve u poslovnim bankama, vrijednosni papiri središnje banke i vlasnički kapital), a time i rizika za realni i financijski sektor gospodarstva. Globalno, više od 41 trilijuna dolara imovine, gotovo polovica svjetskog BDP-a , sada drže središnje banke.

I kako su depoziti bili polagani u američkim federalnim rezervama, tako je novac dospio u komercijalne banke, pri čemu su depoziti koji su u potonjim ostali na ravnomjernoj uzlaznoj putanji tijekom globalne financijske krize 2007.-2009., što je u izravnoj korelaciji s porastom u imovini nakon rujna 2019 .

I tu je ležao problem. Da je 12 trilijuna dolara helikopterskog novca upumpanog u financijski sektor u kolapsu od strane središnjih banaka doseglo transakcije u realnom gospodarstvu, to bi izazvalo hiperinflaciju za koju je BlackRock upozorio Federalne rezerve da se mora izbjeći.

Mogli bismo pretpostaviti da je to ono što je BlackRock mislio kada je u svom izvješću iz kolovoza 2019., ‘Od nekonvencionalne monetarne politike do koordinacije politika bez presedana’, inzistirao na tome da bi praktični način ‘izravnog kretanja’ trebao definirati ‘neuobičajene okolnosti koje bi pozivaju na tako neobičnu koordinaciju’. Ove riječi imaju značenje.

Zaključavanje nije nametnuto kako bi se svijet zaštitio od novog virusa ‘opasnog po civilizaciju’, već zato što je realno gospodarstvo moralo biti zatvoreno — s obustavom većine poslovnih transakcija i potrošačke potrošnje — kako bi se ‘izoliralo’ od golemih iznosa koji su upumpani u financijski sektor u kolapsu.

Ali to nije sve. U isto vrijeme kada su banke stvarale trilijune elektroničkih dolara, stotine milijuna radnika prisilno su stavljene na godišnji odmor mjesecima i godinama zaredom od strane nacionalnih vlada, koje su učinkovito unaprijed stavile pod hipoteku budući rad svog stanovništva.

Do studenog 2020. Banka Engleske povećala je svoj program kvantitativnog popuštanja na 895 milijardi funti , kako je tvrdila, ‘kako bi pomogla gospodarstvu tijekom pandemije’. Državni ured za revizijuje procijenio da je između veljače 2020. i 31. ožujka 2022., kada su ukinuta ograničenja opravdana koronavirusom, britanska vlada potrošila 376 milijardi funti na karantin. Čineći to, Vlada se pobrinula da stanovništvo nacionalnih država koje su sebi dali ovlast da ‘zaključaju’ na neodređeno vrijeme sada bude još više gurnuto u dugove budućim generacijama do istih financijskih institucija koje su upravo bile spašene od strane središnje banke svojim novcem.

Baš kao što je program fiskalne štednje nametnut nakon posljednje globalne financijske krize kaznio radnike za špekulacije financijskog sektora smanjenjem državne potrošnje zbog ekonomski lažnog opravdanja ‘uravnoteženja proračuna’, tako je zaključavanje osiguralo da je spašavanje banaka plaćali bi radnici i mali poduzetnici čija su radna mjesta i tvrtke izgubljeni, bankrotirani ili stavljeni u dugove od strane vlada koje provode blokadu zbog još lažnijeg opravdanja da ih zaštite od prijetnje javnom zdravlju koja nikada nije postojala.

I baš kao što nije bilo pomoći za one koji su bili nezaposleni, osiromašeni, uništeni ili ubijeni rezovima državne potrošnje, tako neće biti pomoći od sadašnjeg kancelara za one čije su poslove, ušteđevine, tvrtke i živote uništili ograničenja zaključavanja. Poput mjera štednje, zaključavanje je ekonomski klasni rat koji vodi financijska i politička vladajuća klasa protiv radničke i, sve više, srednje klase koji su demonstrirali svoju suvišnost poslušnim ‘radom od kuće’ pod karantinom, i vraćanjem poslova bijelih ovratnika suvišan novim tehnologijama Četvrte industrijske revolucije.

Dakle, kada vam Jeremy Hunt i njegovi ekvivalenti WEF-a širom zapadnih gospodarstava kažu da su spiralna inflacija, vrtoglavi skok cijena energije i strmoglavi pad našeg životnog standarda posljedica Covida-19, ‘Mad-Vlada’ koji napada Ukrajinu ili je to nužno zbog globalnog zatopljenja, on ili ona vas vara s lažnim objašnjenjem i lakim žrtvenim jarcem kojeg možete okriviti za drugu globalnu financijsku krizu u 12 godina.

Globalno gledano, nalazimo se na kraju 50-godišnjeg ciklusa duga koji je započeo kada je američki predsjednik Nixon 1971. skinuo dolar sa zlatnog standarda, s rezultatom da su kamatne stope sada na 0 posto.

Kao što je nedavno istaknuo Ray Dalio , milijarder, osnivač najvećeg svjetskog hedge fonda, posljednji se put to dogodilo 1932. Ovo su ekonomski uvjeti za povratak fašizma u politiku, zakone i ideologiju Zapada. Ako vas zanima tko ima koristi od ovog upravljanog rušenja naših gospodarstava i Vrlog novog svijeta koji žele izgraditi na ruševinama, možda će vas zanimati Put u fašizam: za kritiku globalnog stanja biosigurnosti .

https://expose-news.com/2022/11/19/lockdown-was-imposed-to-shut-down-the-economy/

Autor ovog teksta, Simon Elmer, ima doktorat iz povijesti i teorije umjetnosti. Suosnivač je i direktor tvrtke Architects for Social Housing . Također je autor nekoliko knjiga, a posljednja mu je ‘ Put u fašizam: za kritiku globalne biosigurnosne države ‘.

Put u fašizam nije pokušaj pridonošenja akademskoj raspravi o značenju pojma “fašizam”, već propitivanje kako i zašto je došlo do općeg i raširenog moralnog kolapsa na Zapadu, u posljednje dvije i pol godine, provedeno s takvom brzinom i lakoćom, i ispitati u koje se svrhe taj kolaps koristi.

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal

Telegram kanal Arna Šebalj:

https://t.me/arnakanal

FB

https://www.facebook.com/profile.php?id=100086873156577

Chat, grupa 

S Arnom i istinom:

https://t.me/arnasebalj

SVJEDOČANSTVA:

https://t.me/+sDUqfUv-QRdmM2Q0

Youtube channel:

https://www.youtube.com/channel/UCS_UVM46msLtQSvd46Cd5_A