ZELENA AGENDA: Energetske vlasti u Australiji isključile su tisuće solarnih panela u domaćinstvu, kada je potražnja za električnom energijom pala !

0
2995

SKANDALOZNO TEK SLIJEDI

ZELENA AGENDA – PREVARA I PROFITERSTVO

mr.sc. Arna Šebalj - znanstvene vijesti
mr.sc. Arna Šebalj – znanstvene vijesti

Još u ožujku 2021. Daniel Keane , Nick Harmsen i Sara Tomevska pisali su o izuzetnoj temi današnjice još 17. ožujka 2021.

Energetske vlasti u Južnoj Australiji upotrijebile su svoju novu snagu da po prvi put daljinski isključe tisuće solarnih panela u domaćinstvu, izvršivši intervenciju kada je potražnja za električnom energijom pala tijekom vikenda.

Prošle godine, nadležnim organima za prijenos je dato odobrenje da NAMJERNO “isključe” postojeće solarne panele na krovu u rijetkim okolnostima kako bi spriječili nagli pad potražnje koji bi doveo do široko rasprostranjenog nestanka struje.

 

Australski operater tržišta energije (AEMO) preporučio je ovu mjeru kao sredstvo za ublažavanje prijetnje sigurnosti mreže koju predstavlja brzi rast solarne energije na krovovima, što je dovelo do dana vrlo niske potražnje. Niska potražnja predstavlja veliki problem za siguran rad mreže, posebno kada je otežana sposobnost Južne Australije da izvozi električnu energiju u istočne države.

AEMO je rekao da se takav pad dogodio u nedjelju, pri čemu je Južna Australija iskusila  “skoro rekordne minimalne nivoe potražnje za električnom energijom iz mreže” tijekom planiranog prekida strujnih kola koja napajaju Heywood interkonektor koji povezuje državnu mrežu sa Viktorijom.

 

Taj planirani prekid značio je strože ograničenje od uobičajenog na količinu viška električne energije koju Južna Australija može da izveze. U jednom trenutku, više od 70 posto državne potrošnje energije dolazilo je samo od krovnih solarnih panela.

Kao odgovor, AEMO je naložio prijenosnoj kompaniji ElectraNet da “održava potražnju u mreži iznad 400 megavata” jedan sat tijekom popodneva. “Da bi se očuvala sigurnost sistema u Južnoj Australiji, AEMO je zadržao minimalnu količinu sinhrone generacije kako bi održao sigurnost sistema”, rekao je glasnogovornik AEMO-a.

“Ovo je rezultiralo time da ElectraNet smanji niz velikih i rezidencijalnih solarnih kupaca, uključujući one kroz inicijative vlade Južne Australije ‘Pametnije kuće’.”

 

A što se danas događa s tom informacijom, zašto je obrisana, koga se boje tvorci ove prevare zvane zelena agenda?

https://www.abc.net.au/…/solar-panels-switched…/13256572

Slika 2 za clanak zelena agenda paneli 20 11 2022

Ipak, na drugom linku uspije se naći informacije :

 

https://www.abc.net.au/news/2021-03-17/solar-panels-switched-off-in-sa-to-stabilise-grid/13256572?fbclid=IwAR0g25KDOEaOMoeiSxvOgGxYZMWkup01NAq1vKLJMYZSTPlAsrDe2Jdwmwg

 

Vlasti za energetiku isključile su solarne ploče kako bi stabilizirale električnu mrežu Južne Australije.

slika 3 za clanak o zelenoj agendi - panelima

Grafikon koji prikazuje pad potražnje za električnom energijom u SA u nedjelju, 13. ožujka 2021. ( AEMO )

 

Električna mreža je stabilna

SA Power Networks — koji održava državnu energetsku infrastrukturu, uključujući trafostanice, stupove i žice — rekao je da je SA “imao nižu potražnju u nedjelju nego što smo imali na Božić”.

“Djelovali smo prema uputama AEMO-a kako bismo im pomogli u stabilizaciji državne mreže”, rekao je glasnogovornik Paul Roberts.

“Smanjili smo solarnu proizvodnju od većih solarnih sustava povezanih izravno na našu mrežu i oko 12.000 solarnih kupaca … kako bismo postigli povećanje potražnje od 60 MW.“

 

Održana je opskrba električnom energijom za sve kupce i državna mreža se uspjela održati na stabilan način

Glasnogovornik oporbene energetike Tom Koutsantonis rekao je da ljudi koji su potrošili tisuće dolara na solarne ploče “neće dobiti ništa” da nadoknade svoje ulaganje.

Ministar energetike Dan Van Holst Pellekaan rekao je da bi “to mogao biti izgubljen dolar po satu”.

“To je daleko bolje od nestanka struje za kućanstva”, rekao je.

“Stvarnost je takva da nismo uveli ta pravila prošlog rujna, imali bismo nestanak struje u cijeloj državi.”

Slika 4 za clanak o zelenoj agendi - panelima

SA ovisi o obnovljivim izvorima energije

Južna Australija posljednjih je godina uvelike ovisila o obnovljivim izvorima energije kako bi zadovoljila svoje energetske potrebe.

Više od četiri godine nakon zloglasnog nestanka električne energije u cijeloj državi 2016., procvat krovnih solarnih i vjetroelektrana u SA-u rezultirao je velikim razinama proizvodnje iz obnovljivih izvora.

Oko 280.000 kućanstava u Južnoj Australiji – 35 posto – ima instaliranu solarnu energiju.

 

U lipnju 2021. je vlada SA upozorila na “rizik od još jednog nestanka struje u cijeloj državi” zbog preopterećenosti sustava , ako opskrba nadmaši potražnju.

Tijekom nešto više od sat vremena 11. listopada 2021., 100 posto potražnje za energijom podmirivali su samo solarni paneli — čime je država postala prva velika jurisdikcija u svijetu koja se u potpunosti napaja solarnom energijom .

“Događaji minimalne potražnje postat će sve češći u cijeloj Australiji kako nastavljamo integrirati krovne PV instalacije”, rekao je AEMO.

Nestašica struje danima prije

Dok su u nedjelju 14. ožujka 2021. vlasti pokušavale upravljati prevelikom opskrbom u Južnoj Australiji, u petak navečer situacija je bila sasvim drugačija.

Brojni čimbenici – uključujući požar u razvodnom dvorištu u blizini elektrane na otoku Torrens – doveli su do toga da se država suočila s mogućnošću nestašice struje.

Uz skok veleprodajnih cijena električne energije na 15.000 USD po MW satu i sve veću potražnju, AEMO je izdao obavijest o nedostatku rezerve druge razine što ukazuje da se država približava mogućnosti nestanka električne energije zbog smanjenja opterećenja.

Na kraju je AEMO izdao tržišne smjernice za uključivanje jedne elektrane i izbjegao potrebu za nestankom struje zbog rasterećenja.

https://www.abc.net.au/news/2018-07-16/how-government-inaction-fuelled-the-renewables-boom/9996458

 

Globalna žurba za obnovljivim izvorima energije

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, obnovljivi izvori energije prošle su godine zabilježili najveći rast od svih izvora energije, zadovoljavajući oko četvrtinu rasta globalne potražnje. Kina i SAD predvode pritisak.

Ovaj grafikon koji je sastavio BP pokazuje brzo ubrzanje korištenja obnovljivih izvora energije diljem svijeta. Poput svojih konkurenata, i naftna kompanija pridružila se utrci za obnovljive izvore energije.

 Slika 5 za clanak o zelenoj agendi - panelima

 

Australiji su na putu da drastično premaše ciljeve obnovljive energije dok kućanstva žure za postavljanjem krovne solarne energije.

 

HOP

https://t.me/hopportal

Telegram kanal Arna Šebalj:

https://t.me/arnakanal

FB

https://www.facebook.com/profile.php?id=100086873156577

Chat, grupa 

S Arnom i istinom:

https://t.me/arnasebalj

SVJEDOČANSTVA:

https://t.me/+sDUqfUv-QRdmM2Q0

Youtube channel:

https://www.youtube.com/channel/UCS_UVM46msLtQSvd46Cd5_A