Istraživači i kliničari u San Matteu otkrili da djeca imaju blage simptome na ‘koronu’ za razliku od odraslih

0
1560

Studija San Matteo di Pavia:

Kod predisponirane djece neki markeri se nekontrolirano povećavaju, odmah steroidi i visoke doze imunoglobulina.
Studija koju je napravila Polikliniku San Matteo u Paviji identificirala je ‘špijunske’ markere koji nam “omogućuju da razjasnimo kako se kod neke genetski predisponirane djece može razviti rijetka komplikacija infekcije Sars-CoV-2”, poznata kao multisistemska upalni sindrom (Mis-C) i potencijalno fatalan.

Rad je objavljen u ‘Nature Medicine’ i pokazuje da je “pravovremena intervencija, kod prvih znakova upale, sa steroidima i visokim dozama imunoglobulina učinkovita u ‘isključivanju’ upalne oluje” i omogućuje “kliničko poboljšanje” pogođena djeca iz Mis-C. Istraživanje također pomaže objasniti zašto djeca s Covid-19 obično imaju blaži klinički tijek od odraslih.

U ove 2 godine plandemije – podsjeća Lombard Irccs – pedijatri su opetovano naglašavali razliku u odgovoru odraslih i djece na infekciju Sars-CoV-2. Većina pedijatrijskih bolesnika imala je blage simptome. Neki su pak 2-6 tjedana nakon početka bolesti razvili hiperupalni odgovor sličan Kawasakijevoj bolesti i sindromu toksičnog šoka, koji se precizno definira engleskim akronimom Mis-C.

Istraživači i kliničari u San Matteu već su pokušali istražiti razloge vezane za tako različit klinički trend bolesti kod odraslih i djece, a rezultati su objavljeni u ‘Jama Pediatrics‘. Sada su isti stručnjaci pedijatrije San Matteo, predvođeni Gian Luigijem Marsegliom, sudjelovali u međunarodnoj studiji koju je koordinirao Luigi Daniele Notarangelo, direktor Imunološkog područja Američkog nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID), koji je u Paviji diplomirao i specijalizirao pedijatriju. Među prvim potpisnicima studije je i mladi istraživač iz Pavia Pavie, Riccardo Castagnoli, koji je istraživanja provodio u SAD-u. U rad su bili uključeni brojni pedijatrijski centri u Italiji, Čileu, Izraelu i Sjedinjenim Državama.

Autori – izvješće iz Zaklade IRCCS Policlinico San Matteo di Pavia – pokušali su razumjeti trend različitih imunoloških markera upale kod djece s Covidom i one s Mis-C koristeći ‘multi-homic’ pristup, koji kroz korištenje višestrukim tehnikama analize uspijeva karakterizirati i izmjeriti anomalije imunološkog sustava koje mogu predvidjeti razvoj ovih patologija.

Znanstvenici su tako otkrili “značajne razlike u načinu na koji dječji imunološki sustav reagira na Covid-19, u usporedbi s odgovorom uočenim kod odraslih”.
Djeca – koja su proizašla iz istraživanja – razvijaju snažnije i učinkovitije urođene imunološke odgovore na virus od odraslih i to opravdava” činjenicu “da je kod većine djece infekcija Sars-Cov-2 brzo ograničena i da se bolest brzo širi povoljan tečaj”.

Međutim, rezultati su također pokazali da je “kod djece genetski predisponirane za razvoj mis-C, povećanje razine različitih upalnih biomarkera rano i nekontrolirano te je stoga odgovorno za ozbiljne kliničke manifestacije ove komplikacije”.

“Znakovi i simptomi Mis-C (groznica i zahvaćenost više organa, posebno srca) obično se pojavljuju bez ikakvog upozorenja”, ističu stručnjaci, precizirajući da “do sada nije bilo jasnih podataka koji su upućivali na to tko bi mogao biti pod većim rizikom od razvoja ovu komplikaciju izazvanu Covidom-19”.

Čemu onda drame nešeg stožera oko prijetnje cijepljenjem većine školaraca?

Igor Drenjančević

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal