Korupcija trese uniju a Rumunjsku i Bugarska ne smiju u Schengen zbog korupcije?

0
1183

Među petero uhićenih u Bruxellesu je i njezina potpredsjednica – grčka europarlamentarka socijalistica Eva Keili.

Policija je pretresla 16 domova u glavnom gradu Belgije i uhitila pet osoba u sklopu istrage o organiziranom kriminalu, korupciji i pranju novca. Agencije za provođenje zakona ušle su i u zgradu EP-a u Bruxellesu.

U pretresima je zaplijenjeno 600.000 eura gotovine, računala i mobilni uređaji.

Prema belgijskim medijima, istraga je povezana sa sumnjama da je Katar podmitio članove kriminalne skupine za promicanje svojih interesa.

Ostala četvorica uhićenih navodno su talijanskog podrijetla. Među njima je, navodi Soar, i Luca Visentini – glavni tajnik Međunarodne konfederacije sindikata. Zapečaćen je ured belgijskog europarlamentarca socijalista Marka Tarabelle (talijanskog je podrijetla). Bruxelleski list “Knak” dodaje da je priveden i bivši socijalistički europarlamentarac, koji je sadašnji visokopozicionirani sindikalac.

Skandal pogađa Progresivni savez socijalista i demokrata (SiD) – drugu najveću skupinu u Europskom parlamentu (BSP je njezin dio). Eurosocijalisti su optuženi da su bili preblagi prema Kataru uoči Svjetskog prvenstva unatoč otkrićima o smrtnim slučajevima među radnicima koji su sudjelovali u izgradnji stadiona i stavu Emirata prema LGBT zajednici.

Upravo je Eva Kylie nedavno proglasila Katar izvrsnim  u pravima radnika na sastanku s tamošnjim ministrom rada. Mark Taradella istaknuo je da arapska zemlja treba biti primjer za svoje susjede.

Katar se optužuje za slanje značajnih svota novca i skupih darova osobama “sa značajnim političkim i/ili strateškim pozicijama” u Europskom parlamentu.

Zastupnici socijalista u EP-u objavili su priopćenje u kojem kažu da su užasnuti optužbama i da su spremni surađivati s istragom. Kasnije su i SID i grčka stranka PASOK objavili da izbacuju Evu Kylie iz svojih redova.

Zbog velike količine pronađenog novca belgijski istražitelji istražuju radi li se o klasičnom lobiranju pred europarlamentarcima ili nečem puno višem.

Kada ovo uspoređujemo sa korupcijom u Bugarskoj ili Rumunjskoj koje zbog korupcije ne mogu u Schengenski prostor, ispada smiješno što se čini tim dvijema državama, jer i Hrvatska koja je ušla u taj prostor gubi masu ministara zbog korupcije i može biti u tom prostoru? Radi li se ipak o nečemu drugome?

Igor Drenjančević

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal