EKSKLUZIVNO Zašto je nervozna Von der Leyen? Tužitelji EU-a istražuju posao s Pfizerom!

0
9371

EKSKLUZIVNO

Zašto je nervozna Von der Leyen?

Tužitelji EU-a istražuju posao s Pfizerom

Ovo je žena pred kojom bi EU prevaranti trebali drhtati

mr.sc. Arna Šebalj - znanstvene vijesti
mr.sc. Arna Šebalj – znanstvene vijesti

Za sad još uvijek neustrašiva stručnjakinja za korupciju Laura Kövesi želi otkriti tko je sklopio multimilijarderske farmaceutske poslove.

U Berliner-zeitungu Michael Maier objavio je zanimljiv tekst o prijateljici našeg predsjednika Vlade. Prenosimo ga u cijelosti.

https://www.berliner-zeitung.de/wirtschaft-verantwortung/von-der-leyen-nervoes-eu-staatsanwalt-ermittelt-wegen-pfizer-deal-li.281403

“Ovo je žena pred kojom bi europski prevaranti trebali drhtati”, piše Der Spiegel o Lauri Codruta Kövesi.     

Ali “glavni europski lovac na korupciju ima mnogo protivnika”, ističe Neue Zürcher Zeitung.

A moćni su protivnici čiji je bijes navukao rumunjskog odvjetnika: Europsko javno tužiteljstvo, na čelu s Kövesijevom, već nekoliko tjedana istražuje nepoznate osobe.

U jezgrovitoj izjavi, tijelo je reklo: “Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) potvrđuje da provodi istragu o kupnji cjepiva protiv Covid-19 u Europskoj uniji. Ova izvanredna potvrda posljedica je iznimno visokog interesa javnosti. U ovom trenutku neće biti objavljeni daljnji detalji.”

Prema pisanju inače vrlo dobro upućenog časopisa Politico, zbog istrage vlada velika nervoza u izvršnom garnituri EU komisije. Jer ugovorni pregovori s proizvođačima cjepiva bili su “stvar gazde”. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen preuzela je posao s šefom Pfizera Albertom Bourlom. Prema MDR -u, volumen je trebao biti oko 35 milijardi eura.

Državno tužiteljstvo nije prvo tijelo koje istražuje nepravilnosti u nabavi cjepiva: prije godinu dana pučka pravobraniteljica EU Emily O’Reilly htjela je doznati što stoji u legendarnim ugovorima s farmaceutskim kompanijama. Nažalost, von der Leyen nije mogla pronaći tekstualne poruke koje je razmijenila s Bourlom na tu temu. Ljutita pučka pravobraniteljica obaviještena je da se SMS-ovi “nevažnog sadržaja” načelno ne arhiviraju.

Ispitivači nailaze na zid šutnje

U rujnu je Revizorski sud EU oštro kritizirao von der Leyen. Revizori su naišli na zid šutnje u pokušaju provjere zakonitosti korištenja poreznih milijardi. Povjerenstvo revizorima nije dostavilo nijedan od traženih dokumenata. Revizorski sud je utvrdio nepravilnosti pri naručivanju 1,8 milijardi doza cjepiva: Von der Leyen je poništila propisana kontrolna tijela. Planirani sastanak znanstvenika za definiranje strategije cijepljenja za 2022. nikada nije održan. Istražitelji su utvrdili da je odbijanje von der Leyen da objavi dokumente bilo “vrlo neuobičajeno” – takva se blokada praktički nikad ne koristi u praksi EU-a, napisali su ispitivači u svom izvješću.

S Laurom Codruța Kövesi, međutim, von der Leyen se sada suočava s drugim kalibrom: bivša košarkašica spetljala se s lokalnom mafijom u Rumunjskoj kako bi zastupala vrijednosti EU-a. Deutsche Welle je jednom opisao Kövesi kao “antikorupcijsku ikonu” jer je preuzimala velike osobne rizike protiv mračnih makinacija u svojoj domovini. Nije bježala ni od radikalnih saveza: njezini protivnici u Rumunjskoj optuživali su je da je surađivala s domaćom tajnom službom SRI u lovu na kriminalce.

Pfizer: “Morali smo sve riskirati na ovaj način”

Nije poznato koje je saveze Kövesi sklopila u Bruxellesu. Međutim, istrage dolaze u trenutku kada farmaceutska industrija mora odgovoriti na pitanja o nedostupnim ugovorima pred povjerenstvom EU parlamenta. Ni ovdje Pfizerova spremnost na suradnju očito nije previše izražena: dok su čelnici Moderne, Sanofija i Astrazenece izašli pred povjerenstvo, šef Pfizera Bourla u kratkom je roku otkazao sudjelovanje i poslao svoju predstavnicu Janine Small.

Između ostalog, rekla je komisiji da Pfizer nije proveo nikakve studije o tome sprječava li cijepljenje cjepivom BionTech zarazu trećih strana: “Morali smo se kretati brzinom znanosti kako bismo doista razumjeli što se događa na tržištu.  U tom smislu smo morali riskirati sve.

Von der Leyen pomogla je u brzoj provedbi ugovora vrijednih milijarde eura, čiji su detalji do danas strogo povjerljivi, da je razvila blizak, osobni odnos s Albertom Bourlom“

Bourla je za New York Times rekao da su on i von der Leyen  “razvili duboko povjerenje jer smo zadubljeni u intenzivne razgovore”. 

Bourla: “Znala je detalje o varijantama, znala je detalje o svemu. To je raspravu učinilo puno življom.”

Pojedinosti uvjeta ugovora dogovorenih u tekstualnim porukama između Bourle i predsjednika mogli su se zaboraviti. Janine Small samo je isporučila floskulu Europskom parlamentu na tu temu: Pfizer ne bi pregovarao o ugovorima putem SMS-a. U zvijezdama je zapisano kako će se stvari odvijati.

Politico pak upozorava olako shvaćajući stvar: “S obzirom da Ured javnog tužitelja EU-a istražuje posebno u kaznenim stvarima, ne može se previše naglasiti koliko bi bilo loše da von der Leyen bude upletena u istragu.”

EU Komisija se drži svoje linije argumenata za sada. Odgovarajući na pitanja novinara o procesu, glasnogovornik je rekao da komisija “još nije dobila nikakve informacije o ovoj temi”.

 

Vjerujmo kako će Laura Kovesi u vremenu kad se sve razotkriva dovesti pravdi i EU prevarante.

HOP

https://t.me/hopportal

Telegram kanal Arna Šebalj:

https://t.me/arnakanal

 

FB

https://www.facebook.com/profile.php?id=100086873156577

Chat, grupa 

S Arnom i istinom:

https://t.me/arnasebalj

SVJEDOČANSTVA:

https://t.me/+sDUqfUv-QRdmM2Q0