STIŽE MEGA AFERA: OSTADOSMO BEZ GAĆA! RAPRODAJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA KREĆE 1. SRPNJA 2023.

0
2817

AFERA

STIŽE MEGA AFERA I GUBITAK SUVERENITETA, DO KADA?

OSTADOSMO BEZ GAĆA!

RAPRODAJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA KREĆE 1. SRPNJA 2023.

mr.sc. Arna Šebalj - znanstvene vijesti
mr.sc. Arna Šebalj – znanstvene vijesti

NAJPRIJE SMO UNIŠTILI POLJOPRIVREDU A SADA ĆE NAM STRANCI ZA SITNE NOVCE KUPOVATI POLJOPRIVREDNU ZEMLJU

 

Nakon što se u medijima pojavila vijest da iza neobičnog preuzimanja dijela Fortenove od strane Saifa Alketbija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u javnosti je vladalo nezadovljstvo, a mnogi  tvrde da je time ugrožena nacionalna sigurnost.

 

Prije tri godine udruga OPG “ŽIVOT” ukazivala je na nezakonit prijenos državnog zemljišta Agrokora u stečaju na novonastale firme u sastavu Fortenove grupe.

Neki načelnici općina su se tada usprotivili prijenosu zemljišta jer su Agrokoru istekli ugovori koji nisu produženi ni do dan danas.

 

Kompanije u sastavu Fortenove posjedu 32.839 hektara vrijednog poljoprivrednog zemljista,

Belje 19.111, Vupik 6529, pik Vinkovci 4469, Agrolaguna 1193, Vinka 809, pik Vrbovec 673, Mladina 54 hektara.

 

Udruga OPG “ŽIVOT” tražila je da se to zemljište, po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, dodijeli domicilnom stanovništvu i podržavala sve općine i gradove, načelnike i gradonačelnike te vijećnike koji ne žele automatski prenijeti zemljište u novonastale tvrtke Fortenova grupe, te time žele iskoristiti povijesnu priliku, koju je ministar Tolušić propustio, da se nepravde isprave i da se zemljište da na korištenje domicilnim poljoprivrednicima, ali od toga nažalost nije bilo ništa.

 

Prvim danom srpnja 2023. godine, istječe desetogodišnji moratorij koji je onemogućavao državljanima članica zemalja Europske unije da u Hrvatskoj stječu vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem. Hrvatska je, podsjetimo, tijekom pristupanja Europskoj uniji prvotno bila ispregovarala sedmogodišnji moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta državljanima Europske unije s mogućnošću produljenja na još tri godine.

Slika 2 - Slavonija

Kako smo se našli u situaciji da moramo administrativnim mjerama ograničavati neometanu kupoprodaju poljoprivrednog zemljišta svim državljanima EU?

Tako da nismo poduzimali ništa.!!!

 

Odnosno tako da smo dopustili da poljoprivreda bude uvjerljivo najzapušteniji

ekonomski sektor u državi, zbog čega smo uludo protratili desetogodišnji moratorij koji je trebao biti iskorišten za unaprjeđivanje stanja poljoprivrednog zemljišta i povećanje učinkovitosti poljoprivredne proizvodnje i zbog toga danas imamo daleko najjeftinije poljoprivredno zemljište u cijeloj EU.

 

Najavljeno okrupnjivanje zemljišta radi “povećanja poljoprivredne proizvodnje” su čiste floskule, okrupnjivanje zemljišta se isključivo radi zbog pripreme za što bržu prodaju zemlje strancima, jer stranci nisu zainteresirani za kupnju malih iscijepkanih parcela nego za veće površine.

Država koja rasprodaje svoje poljoprivredno zemljište ne može biti suverena i neovisna.

(Slučaj kosinjske doline, sve po 12,50 kuna, ups, 1,70 eura)

I OVAKVO ZLO SE SPREMA SVIM DRŽAVAMA I U OKRUŽENJU.

Dragi ljudi dokle, gdje je granica?

 

HOP