Stotine izraelskih pisaca i akademika pozvalo je Njemačku i Britaniju da povuku svoje pozive premijeru B. Netanyahuu

0
4627

Stotine izraelskih pisaca, autora i akademika pozvalo je u utorak Njemačku i Britaniju da povuku svoje pozive premijeru Benjaminu Netanyahuu i otkažu njegov planirani posjet dvjema europskim zemljama.

 

“U svjetlu opasnog i destruktivnog vodstva Benjamina Netanyahua, te u svjetlu protivljenja mnogih izraelskih građana zakonodavnim potezima i demontiranju državnih institucija u njegovim rukama, tražimo od Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva da obavijeste optuženog Netanyahua o hitnom otkazivanje planiranih političkih posjeta vama”, stoji u pismu koje je potpisalo oko 1000 izraelskih pisaca i akademika.

“Država Izrael sada je u najakutnijoj krizi, najgoroj u svojoj povijesti, u ubrzanom i opasnom procesu pretvaranja [Izraela] iz prosperitetne demokracije u teokratsku diktaturu”, navodi se.

Netanyahu bi se trebao sastati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu u četvrtak prije nego što ode u London.

Izraelska javna televizija KAN rekla je da su prosvjednici pozvali na blokiranje Netanyahuovog puta do zračne luke Ben Gurion u blizini Tel Aviva prije njegova puta u Njemačku.

Više od dva mjeseca u Izraelu traju masovni prosvjedi protiv vladinih planova za reformu pravosuđa.

Predložio ju je ministar pravosuđa Yariv Levin, reforma bi, ako se provede, bila najradikalnija promjena ikada u sustavu vlasti u Izraelu.

Planirana promjena ozbiljno bi ograničila ovlasti Vrhovnog suda pravde, dala bi vladi ovlast da bira suce i ukinula bi imenovanje pravnih savjetnika u ministarstvima od strane glavnog državnog odvjetnika.

Međutim, Netanyahu, kojem se sudi za korupciju, inzistira na tome da bi njegov pravosudni plan unaprijedio demokraciju.

Izvor Jerusalem Post

M.B.

HOP

HOP na Telegramu