Aleksandar Vučić koristio je krivotvorene obavijesti izraelske grupe hakera da bi pokrenuo političku kampanju

0
1183

Njemački Die Zeit objavio senzacionalno otkriće o Vučićevoj političkoj kampanji protiv oporbenjaka Đilasa

Sarajevski internetski portal Klix.ba objavio je pisanje njemačkog lista Die Zeit o najnovijem političkom skandalu u Srbiji. Zato prenosimo u cijelosti pisanje Klix.ba, a na temelju prvotnog izvora njemačkog Die Zeita. Njemački list Die Zeit objavio je članak u kojem se navodi kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rabio krivotvorene obavijesti izraelske grupe hakera da bi pokrenuo političku kampanju protiv njegovog političkog konkurenta Dragana Đilasa, lidera oporbene stranke Slobode i pravde ili poznate pod kraticom SSP. Nakon što je objelodanjen veliki skandal o izraelskoj hakerskoj grupi “Tim Jorge”, koji je za novac manipulirao izborima diljem svijeta, skupina istražiteljskih novinara, u kojoj su bili i njemački novinari lista Die Zeit, sad objavljuje kako je korisnik usluga spomenute hekerske grupe bio i Aleksandar Vučić.

Njemački list Die Zeit je naveo kako je Aleksandar Vučić protiv Dragana Đilasa uporabio obavijesti o njegovim navodnim tajnim računima u inozemstvu, koje su mu isporučili izraelski hakeri. Die Zeit navodi nadalje da je “Vučić tad tvrdio kako je njegov politički suparnik Đilas sakrio svoj imetak po bankama širom svijeta. Potom su provladini mediji u Srbiji izvještavali o navodnim Đilasovim milijunima na njegovim bankovnim računima u Mauricijusu i Švicarskoj. Naposlijetku, ispostavilo se da su sve te obavijesti krivotvorene, ali za te iznijete i javno plasirane laži o Đilasovom tobožnjem lopovluku, niti jedan medij nije kazneno odgovarao.rezultate opsežnog novinarskog pothvata Die Zeita opširno je prenio i Deutsche Welle iz Kolna.

U nastavku, Die Zeit opisuje kako su novinari okupljeni u konzorcij pod imenom “Zabranjene priče” ( Forbidden Stories ) mjesecima u potaji istraživali djelovanja hekerske skupine “Tim Jorge”. I onda su tijekom veljače objavili rezultate vlastitog istraživanja. To je izazvalo medijsku pozornost diljem svijeta. Kako navodi Die Zeit, Vučić se suočio s optužbama za povezanost s organiziranim kriminalom. Za vrijeme posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Vučić je pred kamerama jedne provladine televizije reagirao na optužbe, tvrdeći da iza njih stoji osobno Dragan Đilas. Prema tvrdnji Vučića, njegov politički konkurent Đilas je svoj imetak ilegalno sakrio i pohranio u bankama diljem svijeta. Vučić je javno obećao kako će sve pojedinosti te navodne Đilasove afere uskoro izaći na vidjelo, te će tako raskrinkati jednog od svojih glavnih političkih suparnika.

Nekoliko dana poslije toga, podjseća Die Zeit, provladin tisak u Srbiji, počeo je objavljivati medijske članke o Đilasovim tobožnjim bankovnim računima u inozemstvu. Na naslovnici jedne dnevne tiskovine iznijeta je tvrdnja kako je Đilas u Švicarskoj i na Mauricijusu zamračio 6,4 milijuna eura. Tjednima su te optužbe bile na naslovnicama svih srpskih tabloidnih dnevnih i tjednih glasila. Novinari pod paskom vlasti u Srbiji tvrdili su neuvjerljivo kako posjeduju dokaze o Đilasovim računima, a politički komentatori bliski režimu, govorili su o pranju novca i utaji poreza od strane Dragana Đilasa.

Ministar financija Srbije je u nazočnosti TV kamera mahao izvješćem prema kojem Đilas navodno posjeduje na desetke računa punih ukradenoga novca. Đilas je sve to zanijekao i sudski je osporio te tvrdnje na njegov račun. Osim toga, pokazao je pismo navedene švicarske banke u kojoj ona potvrđuje da tamo nikad nije posjedovao nikakav račun. Optužbe su isparile. Njemački list Die Zeit zatim postavlja logički upit:”Odakle su došle te lažne obavijesti o Đilasovoj montiranoj aferi?” Za vrijeme prikrivenog istražiteljskog rada Konzorcija “Zabranjene priče” koji obuhvaća više od stotinu novinara iz 30 medijskih udruga, “Tim Jorge” je predstavio uslugu prema kojoj se navodno mogu pronaći svi bankovni računi označene osobe, uključujući navodno i zbirni iznos na tim računima.

Naziv ponude je “Global Bank Scan.” Istražiteljska paltforma “Projekt za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije (OCCRP)”, koja je dio istražiteljskog novinarskog konzorcija, u posjedu je preslke izvješća, kojim je srpski ministar financija očito mahao pred TV kamerama srpskih medija. Izvješće o navodnom nevjerojatnom bogatstvu Đilasa po formatu i strukturi sliči izvješćima, koje su novinarima prerušenim u mušterije, prezentirali tijekom njihovog istraživanja. I doista, više izvora OCCRP-a potvrđuju podatak kako stanoviti Tal Hanan, kao vođa hakerske skupine Tim Jorge” stoji iza tobožnjih obavijesti o izmišljenom basnoslovnom bogatstvu, očito fiktivno i medijski programiranog tajkuna Đilasa”. To tvrdi njemači Die Zeit. Oni još uvijek ističu kako nije posve jasno tko je osobno nalogodavac, premda je zorno da se u Srbiji ništa politički ne može zamisliti bez sudjelovanja glavnog kuhara Vučića. “Moguće je da je izvjesnu ulogu odigrao jedan izraelski politički savjetnik, koji je za Vučića radio još 2017. godine, a u prošlosti je radio i za Benjamina Netanijahua. Radi toga, vladini zaposlenici iz Srbije ne odgovaraju glede ove afere na brojne upite novinara, koji su uključeni u istražiteljski novinarski projekt “Zabranjene priče.”

Izvor: Klix.ba

Dragan Ilić

HOP

HOP na Telegramu