PROJEKT SPALIONICE INFEKTIVNOG OTPADA NA MAKSIMIRU – ZAUSTAVLJEN!

0
2532

GRAĐANSKA INICIJATIVA- STOP SPALIONICI REBRO
Maksimir, Zagreb

Zagreb, 22.05.2023.

PROJEKT SPALIONICE INFEKTIVNOG OTPADA NA MAKSIMIRU ZAUSTAVLJEN!

WhatsApp Image 2023-05-22 at 12.50.17 WhatsApp Image 2023-05-22 at 12.50.16 (1)

Danas je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja oko 10 sati objavilo RJEŠENJE kojim se obustavlja postupak procjene utjecaja na okoliš objekta za gospodarenje medicinskim otpadom Kliničkog bolničkog centra Zagreb, od 23. svibnja 2022. godine.

U svom obrazloženju MINGOR je skinuo odgovornost sa sebe na način da je istaknuo da “Član povjerenstva imenovan ispred Grada Zagreba tijekom postupka iznosi mišljenje izvršnog tijela Grada Zagreba. Na sjednicama povjerenstva, član imenovan kao predstavnik Grada Zagreba, nije doveo u pitanje izdanu potvrdu od 10. svibnja 2022. godine”, implicirajući time da je članica povjerenstva, imenovana ispred Grada Zagreba, gospođa Sandra Tucak Zorić, pomoćnica pročelnika za zaštitu okoliša i održivo gospodarenje otpadom, propustila posebno istaknuti da Grad Zagreb nije dao suglasnost.

Istovremeno, u svom obrazloženju su izostavili da se većina članova istog povjerenstva pobunila protiv površnosti, nestručnosti i nelogičnosti iz izrađene Studije i da je već to bilo dovoljno za obustavu postupka tada, u listopadu 2022. godine! Unatoč tomu, Studija je puštena u javnu raspravu!

WhatsApp Image 2023-05-22 at 12.50.17 (1)

Nakon gotovo tri mjeseca Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je uspjelo utvrditi da ne mogu obrađivati zahtjev nositelja koji nije temeljen na zakonskom okviru. Obustaviti postupanje po zahtjevu za procjenu utjacaja na okoliš je jedino što su unutar zakona mogli napraviti, a obzirom da im je Građanska inicijativa – Stop spalionici Rebro urudžbirala i Opomenu pred tužbu.

Ovakvim Rješenjem je ovaj projekt stavljen izvan mogućnosti realizacije.

Iz Građanske inicijative poručuju: “Nadamo se da se i Nositelj u međuvremenu odlučio za inovativne i ekološki prihvatljive metode upravljanja otpadom u kojima će se usredotočiti na razvoj recikliranja, smanjenje otpada i povećanje svijesti o važnosti hijerarhije gospodarenja otpadom i pratećih mehanizama. “

22_05_2023_Rjesenje_KBC_Rebro-1

“Pozitivne promjene dolaze iz zajedničkih napora i suradnje što smo pokazali suradnjom sa Zelenom akcijom, stoga pozivamo sve naše građane da se pridruže i aktivno sudjeluju u donošenju svih akata koji se tiču zajednice i civilnog društva. Sada imamo priliku biti primjer drugim zajednicama i pokazati kako održivost može biti temelj za napredak i prosperitet. Radujemo se što ćemo zajedno graditi svjetliju budućnost za našu zajednicu. Vaš entuzijazam i angažman su neprocjenjivi. Neka ova odluka bude početak našeg zajedničkog putovanja prema održivom i zdravom okruženju.” , rekla je Maris Špero iz Građanske inicijative – Stop spalionici Rebro.

Građanska inicijativa – Stop spalionici Rebro

22_05_2023_Rjesenje_KBC_Rebro-1

 

U privitku:
Rješenje
Opomena pred tužbu Fotografije

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal