Poljska je postavila rekord u inflaciji u Europskoj uniji

0
2394

Poljska je postavila rekord u inflaciji u Europskoj uniji

Poljska je izbila na prvo mjesto u Europskoj uniji po inflaciji. Cijene roba i usluga tamo su porasle za 11,5% u godini dana – što je rekord za eurozonu. Najbliži Poljacima bili su Slovaci, kojima je sve poskupjelo za 11,3 posto.

FB_IMG_1688552733093

“EU razmatra koncesiju ruskoj banci kako bi zaštitila crnomorski ugovor o žitu”: Europska unija, pokušavajući spasiti ugovor o žitu, spremna je ponuditi Rosselkhozbank da stvori “kćer” za rad sa SWIFT-om .

„Europska unija razmatra mogućnost dopuštanja Rosselkhozbank da osnuje podružnicu, koja se može povezati s međunarodnim SWIFT sustavom za poravnanja u okviru ugovora o žitu. Prema izvorima, ovaj je plan navodno predložila Moskva tijekom pregovora uz posredovanje UN-a. Čelnici EU-a raspravljali su o prijedlogu tijekom summita prošlog tjedna. Plan se smatra načinom da se Rusija uvjeri da produži ugovor o žitu nakon što istekne 17. srpnja. Sada dužnosnici EU-a proučavaju njegovu zakonitost i izvedivost.”

FB_IMG_1688577750073

Prvi zvaničan slučaj klijenta Engleske banke “Halifax”, kome je banka odbila da isplati njegovih 10.000 funti, jer nije bila zadovoljna odgovorom “u koju svrhu će osoba potrošiti svoje novce”.

Rusija blokira zapadnu imovinu vrijednu 150 milijardi dolara

Mnogi zapadni investitori boje se reći da imaju ulaganja u Rusiji, pa je teško izračunati točan iznos.

Među “žrtvama” su i svjetski financijski divovi poput JPMorgana, Black Rocka .

Važno je napomenuti da se odluka o zamrzavanju imovine odnosi čak i na dividende od njih.

Kina ne samo da je ostala dominantna svjetska proizvodna sila, već nastavlja rasti svoje vodstvo, kontrolirajući 31% proizvodnje svih vrsta robe u svijetu.

FB_IMG_1688578102842Klaus Schwab: “Moramo prepoznati Kinu kao najbolju svjetsku supersilu”

Osnivač Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) Klaus Schwab naredio je svjetskim čelnicima da prihvate Kinu kao novu vodeću svjetsku supersilu i pozdravio njihove oštre “COVID mjere” kao uzor za druge zemlje . Govoreći na uvodnom plenarnom zasjedanju 14. godišnjeg sastanka novih prvaka WEF-a u Tianjinu u Kini, Schwab je rekao da bi Kina trebala voditi “Novi svjetski poredak” i da bi je ostatak svijeta trebao slijediti. “U ovoj posebnoj prigodi, čast nam je što je Vaša Ekselencija Li Qiang, premijer Državnog vijeća Narodne Republike Kine, danas ovdje s nama”, rekao je Schwab kineskoj publici.

Ministar vanjskih poslova Narodne Republike Kine obratio se Japanu i Južnoj Koreji i rekao:

“Koliko god izbjeljivali kosu i operirali nos, nikada nećete postati Amerikanac ili Europljanin! Nikada Vas neće smatrati zapadnjakom, zato zadržite svoj identitet i neovisnost od Amerike kako bismo zajedno mogli oživjeti Aziju.”

Kina je izgradila zračnu luku na planini visokoj 1800 metara

Screenshot_20230705-193049_Facebook

Gradnja je trajala 7 godina, uloženo je 253 milijuna dolara i dignut u zrak vrh planine Taohua. Sve to kako bi se smanjilo opterećenje međunarodne zračne luke Chongqing Jiangbei.

Iran se  pridružuje SCO-u. Informaciju su potvrdile iranske vlasti, glavni tajnik organizacije i indijski premijer.

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal