Informatički sustav Rebra ne radi, 19 sati nakon nestanka struje

0
2433

GRAĐANSKA INCIJATIVA- STOP SPALIONICI REBRO
Maksimir, Zagreb
KBC Zagreb potpuno paraliziran
Banalan problem uzrokovao KBC-u Zagreb potpunu
blokadu sustava.
Jučer je oko 14 sati na području gradske četvrti Maksimir nestalo struje u dva navrata po nekoliko minuta radi prespajanja trafostanice, kako kažu iz HEP-a.
Obustava je zahvatila i glavnu državnu bolnicu Klinički bolnički centar Zagreb – Rebro kada su se svi aparati pogasili, a paralelni sustavi se nisu uspjeli aktivirati.

Danas, ni nakon 19 sati od incidenta, kao posljedica istog, i dalje ne radi bolnički informatički sustav. Ne može se printati, obavljati najjednostavnije pretrage poput vađenja krvi, nema rentgena. Situacija je zanimljiva i u operacionom bloku kako javljaju pacijenti i djelatno osoblje.

Liječnici danas pacijente samo gledaju dok se liste čekanja ponovnog gomilaju. KBC Zagreb je radi nadolazećih rokova povlačenja sredstava iz NPOO-a prostorno ograničen na minimum uz tekuće građevinske radove. U glavnoj hrvatskoj bolnici vlada potpuni kaos i ne zna se tko je odgovoran. Ni aktualni ravnatelj, koji to izvjesno prestaje biti od rujna 2023. ni aktualni ministar se ne javljaju, ne objašnjavaju situaciju niti preuzimaju odgovornost.

Isti taj KBC Zagreb bi trebao uspješno upravljati s postrojenjem koje uključuje spalionici visokog rizika u urbanoj zoni centra Zagreba ili uspješno upravljati složenim procesima optimizacije gospodarenja otpadom.

Napominjemo, ovo je u već druga ovakva situacija u jedva 15 dana za ministra zdravstva (op.a. 19.07. Zastarjela informatička oprema HZZO-a koja ne funkcionira). Ministar ne preuzima odgovornost, a propusti se iz tjedna u tjedan gomilaju.

“Građani Maksimira protive se površnom, neprofesionalnom i za građane kobnom upravljanju glavnom državnom bolnicom. Naročito u okolnostima gdje ni ministar ni

ravnatelj ne informiraju javnost i ne preuzimaju odgovornost za to isto neadekvatno upravljanje”, rekla nam je Iva Dim iz Građanske inicijative – Stop spalionici Rebro.

Na pitanje je li KBC Zagreb potpuno odustao od projekta spalionice iz građanske inicijative odgovaraju da nemaju informaciju jer ni KBC Zagreb ni Ministarstvo zdravstva nisu odgovorili na brojne upite građana od ožujka.

Uz najave sve češćih oluja i nevremena, prekid opskrbe električnom energijom je nešto na što su svakako trebali biti spremni u KBC Zagreb, a naročito u izvanrednim okolnostima u kojima se nalaze.

Aleksandra Numanović

Građanska Inicijativa – Stop spalionici Rebro

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal