Poljska ruši ‘sovjetske spomenike’ , a Rusija se buni protiv toga

0
3614

Pogledajte kako u Poljskoj pada spomenik sovjetskom vojniku – prema vladinom programu .
“Oni su simbol zločina komunističkog sustava i genocida koji je počinio Sovjetski Savez”, kaže čelnik Instituta nacionalnog sjećanja.

IMG-20230805-WA0012 IMG-20230805-WA0013

Spomenik u Szczecinu veličao je Crvenu armiju, napisali su na kanalu “Višegrad 24” u X – nekadašnjem Twitteru. Zakon je u provedbi trenutnog Vladinog programa dekomunizacije javnih prostora.

Prema informacijama – Poljska je do studenog 2022. već demontirala 25 sovjetskih spomenika. Reuters je 27. listopada izvijestio da su u zemlji srušena još četiri spomenika vojnicima Crvene armije koji su poginuli tijekom Drugog svjetskog rata.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odmah je osudio guranje spomenika.

To je laž, monstruozna laž, jer toliko je građana SSSR-a poginulo u oslobađanju Poljske…

“Ovo je još jedan pokušaj zavaravanja mlade generacije Poljaka hranjenjem lažima i izazivanjem mržnje prema Rusima”, rekao je Peskov.

“Za takve spomenike, za takve simbole s crvenom zvijezdom nema mjesta u javnom prostoru slobodne, neovisne i demokratske Poljske i slobodne Europe”, rekao je Karol Nawrocki, voditelj poljskog Instituta za nacionalno sjećanje, a prenosi Deutsche Welle.

Prema njegovim riječima, spomenici su simbol zločina komunističkog sustava, žrtava genocida koji je počinio Sovjetski Savez, kao i Rusa koje su pobili komunisti.

Mnogi Poljaci više ne prepoznaju poslijeratni narativ o  oslobađanju od Crvene armije. Ako su ga uopće ikada podijelili s obzirom na činjenice.

A to uključuje podjelu Poljske između nacističke Njemačke i Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu, kao i masakr više od 4000 poljskih vojnika od strane sovjetske tajne službe NKVD u Katynskoj šumi. Za mnoge Poljake razdoblje do 1989. bilo je okupacija, piše Deutsche Welle.

Već je uklonjeno 25 spomenika
Godine 2016. poljska vlada, predvođena Pravom i pravdom, zabranila je spomenike koji javno promiču komunizam. Iznimka je predviđena za spomenike iz privatnih zbirki, za one koji služe u znanstvene ili obrazovne svrhe, kao i za one koji se nalaze na grobljima.

U 2022. godini projekt je dobio još jedan snažan poticaj zbog ruske agresije na Ukrajinu, objašnjava Navrotsky.

Spomenutih 25 spomenika uklonjeno je samo od ožujka do jeseni 2022. godine.

Igor Drenjančević

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal