ORIJENTALNE PRIČE NA POLJSKI NAČIN

0
304

 

Raskoš rane glazbe u Dvor donio je {oh!} Orkiestra
pod vodstvom violinistice Martyne Pastuszke

Dubrovnik, 17. kolovoza 2023. – Jedan od najistaknutijih poljskih orkestara te jedan od najdinamičnijih ansambala na europskoj ranoglazbenoj sceni, {oh!} Orkiestra pod vodstvom vrsne violinistice Martyne Pastuszke sinoć, 16. kolovoza atrij Kneževa dvora ispunio je raskošnim baroknim zvukovima u kojima je festivalska publika istinski uživala.

 

Baroknu glazbenu fresku iznimnom ljepotom muziciranja dočarali su sinoć članovi {oh!} Orkiestra, vrhunski znalci i strastveni entuzijasti rane glazbe Marzena Biwo, druga violina, Dymitr Olszewski viola, Krzysztof Firlus viola da gamba, Vladimir Waltham violončelo, Anna Firlus čembalo, Erazem Izidor Grafenauer Grof lutnja i Jarosław Kopeć udaraljke. Pod vodstvom renomirane prve violine i spiritus movens ansambla Martyne Pastuszke, slijedili su sve stilske, interpretativne i tehničke standarde povijesno obaviještene izvedbe rane glazbe, prvo Suitom iz scenske glazbe za djelo Obeščašćena, ili Perzijska princeza jednog od najvećih baroknih engleskih skladatelja Henrya Purcella. Već je s ovom skladbom sva raskoš rane glazbe zabljesnula Dvorom, a podjednako očaravajuće odzvanjale su note sonate Sultanija Françoisa Couperina i koncerta Feniks Michela Correttea. Ova su djela lepezom zvukovnih boja i dinamika slušateljima sinoć predstavila priče koje su dolazile iz dotad nepoznatog svijeta, bajkovitog i misitčnog Istoka, iako možda same ne zrcale zvukove Orijenta. No, kako sami glazbenici za sebe ističu, nikada ne zaboravljaju ono što je najvažnije – da njihova glazba dopre do publike što je moguće potpunije, u što se sinoć uvjerila festivalska publika. Vrhunac istinskog glazbenog užitka, što je potvrdio i svesrdni pljesak okupljenih, donijele su posljednje skladbe na repertoaru, sonata Osmanska opsada Beča 1683. Andreasa Antona Schmelzera koja poziva na borbu za očuvanje europskog identiteta i koncert „Comique“ br. 25 Les Sauvages et la Furstemberg Correttea i Jean-Philippea Rameaua. Poklon glazbenika publici za kraj koncerta donio je i dašak poljskog nacionalnog duha u Dvor dodatno uljepšavši ugodnu ljetnu večer izvedbom djela Tamburetta varšavskog knjiiževnika, arhitekta, ali i prvog poljskog skladatelja instrumentalne glazbe Adama Jarzębskog, miljenika poljskog dvora i plemstva 17. stoljeća.

DLJI_Martyna Pastuszka i Oh Orkiestra (7)

Idući koncert na glazbenom programu 74. Igara održati će Camerata RCO u petak, 18. kolovoza u atriju Kneževa dvora u 21:30, a ulaznice su dostupne preko festivalske mrežne stranice www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Turistička zajednica grada Dubrovnika te brojni sponzori Mastercard, Zračna luka Dubrovnik, ACI klub, ALH, Euroherc, Studenac, HEP, Hrvatska lutrija, Coca-Cola, MG Motor, Kraš i Croatia Airlines te donatori OTP banka, Atlantska plovidba i drugi, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.
Katija Krečak Jarović
Ured za odnose s javnošću i marketing

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal