Kosinjska tiskara tiskala našu prvu knjigu

0
1139

Predstavljanje knjige “Kosinjska tiskara” u Gornjem i Donjem Kosinju

U prodaji je istraživanje o pretpostavljenom radu prve i najstarije tiskare u Hrvata, proizašlo iz obranjene doktorske disertacije s najvećom pohvalom za izuzetno izvrsne radove (summa cum laude), u području srednjovjekovne povijesti na Sveučilištu u Zagrebu. Knjiga: Kosinjska tiskara, u B5 formatu na 750 stranica donosi najnovije povijesne elemente i saznanja o Kosinju u Lici kao najizglednijem mjestu dotiskivanja naše prve tiskane knjige, glagoljskog Misala po zakonu rimskoga dvora od 22. veljače 1483. te potom i glagoljskog Brevijara po zakonu rimskoga dvora iz vjerojatno 1490. (ne 1491.) godine.
Kako i danas postoje različita stajališta oko lokaliteta naše prve tiskare – istraživači zastupaju teze o Veneciji, Modrušu, Izoli, Roču, Kosinju, itd. – zbog hrvatskog ugleda u svjetskoj inkunabulistici moramo ponuditi nova saznanja koja mogu pomoći u rješavanju ovog vrlo važnog kulturno-povijesnog pitanja.

U prostorijama OŠ „Anž Frankopan“ u Kosinju  je dr. sc. Ivan Mance promovirao svoju knjigu „Kosinjska tiskara“. Uz autora, na predstavljanju knjige govorili su književnik Tomislav Beronić i vlč. Pero Jurčević, župnik Gornjeg i Donjeg Kosinja. Svečanost je uveličao glazbenom pratnjom fra Marinko Klaić. Ovom kulturnom događaju nazočilo je 60-ak gostiju, a predstavljanje se nastavilo u neformalnom druženju i razgovoru.


Tomislav Beronić naglasio je hrabrost autora jer je promijenio pogled na svijet, vratio povijest u njezin tok. Istakao je kako smo godinama pristajali da nam povijest pišu drugi. Naglasio je kako je dr. sc. Ivan Mance razbio teoriju da je Misal po zakonu rimskog dvora tiskan u Veneciji. Za tu tezu nikad nije iznesen niti jedan dokaz.  Dr. Mance izveo je mnoge zaključke i dokaze, vrlo hrabre i sigurne. 
 
Okupljenima se potom obratio autor knjige dr. sc. Ivan Mance zahvalivši se organizatoru te istaknuvši kako je prvo predstavljanje ove knjige, koja na znanstvenim osnovama opet podiže kosinjsku tiskaru, upravo na mjestu gdje je sve i počelo, u Kosinju. Posebnu zahvalu uputio je prof. dr. sc. Anti Beženu jer ga je motivirao na rad i podržavao za potrebu provođenja tog istraživanja. Također je iznio zahvalu Zvonimiru Kulundžiću, književniku iz Osijeka, koji je prvi promovirao Kosinj 1960. godine. Kosinj nikada službeno nije prihvaćen kao mjesto tiskanja prve hrvatske knjige iz nekoliko razloga. U bivšoj Jugoslaviji nije bilo dozvoljeno jer je mjesto Kosinj u Drugom svjetskom ratu bilo zabilježeno kao ustaško i domobransko. Uvijek se je kao alternativa navodilo 8 lokacija tiskanja prve hrvatske knjige: Roč u Istri, Izola u Istri, Istra općenito, Modruš, Venecija, Senj, Rim i Kosinj. Sve je to bilo s razlogom da bi se uvela pomutnja, da bi prosječni čitatelj bio zbunjen. Naglasio je kako u prvoj tiskanoj knjizi dolaze slijepi otisci, tisak bez boje. Jedino se Zvonimir Kulundžić bavio tom temom. Istakao je kako je u Kosinju tiskan i Brevijar po zakonu rimskog dvora iz 1490. godine.
Izvor: Radio Gospić

Knjiga se vrlo jednostavno može naručiti ovdje:

https://kosinj.com/narucite-knjigu/

dr.sc. Ivan Mance
HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal