Austrija blokirala Rumunjskoj ulazak u Schengen, Rumunjska je blokirala Austriji pristup NATO-u

0
4700

Posljednjih tjedana Rumunjska je očvrsnula svoj ton.

Bukurešt je najavio da će Austrija, ako glasa protiv ulaska Rumunjske u Schengen na jednom od sljedeća dva sastanka ministara unutarnjih poslova i pravosuđa EU ove godine, tu odluku osporiti na Sudu Europske unije (CJEU).

Bukurešt je najavio i da će tražiti odštetu za gubitke zbog odluke Austrije.

Austrijsko blokiranje Rumunjskog pristupanja Schengenu,  dočekalo je da dva časnika austrijske vojske tjednima čekaju u Bruxellesu na NATO akreditaciju.

Informaciju su prenijeli austrijski mediji, a potvrdio je i rumunjski europarlamentarac Rares Bogdan.

“Odluka je jedini mogući potez u ovom trenutku po pitanju Schengena”, rekao je Raresh Bogdan, prvi zamjenik predsjednika Nacionalne liberalne stranke i europarlamentarac iz skupine Europske pučke stranke (Kršćanski demokrati) .

Prema njegovim riječima, država od sada mora pronaći druge načine osim diplomatskog kako bi pokušala uvjeriti Austriju da promijeni svoj stav prema Schengenu.

Ovo što naša delegacija radi u NATO-u je jako dobro, jer je to signal, komentirao je Bogdan.

Austrija nije članica NATO-a, ali je sa Savezom povezana kroz “Partnerstvo za mir” i operacije pod vodstvom NATO-a koje je izdalo Vijeće sigurnosti UN-a.

Turska je već godinama blokirala sudjelovanje Austrije na sastancima NATO-a nakon 2016. Tada je povod bio austrijski veto na pregovore Ankare o pristupanju EU.

Ulazak Rumunjske u Schengen blokira jedino Austrija, a rezerve prema Bugarskoj ima i Nizozemska. Austrija je fokusirana na probleme migranata i potrebu reforme zajedničkog europskog sustava azila.

Bugarska, sa svoje strane, i dalje tvrdi da ispunjava sve tehničke uvjete za članstvo u Schengenu. Početkom listopada premijer Nikolay Denkov posjetit će Austriju kako bi pokušao promijeniti svoj stav .

Nizozemski premijer Mark Rutte najavio je da je vlada sklona ponovno iznijeti pitanje ulaska Bugarske u schengenski prostor

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal