Kuća bez grijanja napravljena je od konoplje

0
1139

Kuća bez  klima uređaja i grijanja zahvaljujući toplinskoj izolaciji konoplje je moguće,  prva kuća takvog  tipa od konoplje građena je u Pisi.

U pokrajini Pisa gradi se prva pasivna kuća od konoplje i vapna. Gradilište je otvorenog tipa i nalazi se u Cascini, na području San Prospera. Pasivna kuća od konoplje jamči maksimalnu uštedu energije, toliku da nećete morati ni ugrađivati sustav grijanja.

Izgradnja odvijat će se zahvaljujući biokompozitu konoplje i vapna.

Uz pomoć konoplje zajamčeno ćete stvoriti domove koji su dobro izolirani s toplinske i akustične točke gledišta.

Sve to zahvaljujući sirovinama koje su  prirodnije i prozračne. Nadamo se da će ove nove primjene konoplje dovesti do ponovnog otkrića njezina uzgoja.

Desetljećima smo ostavljali po strani konoplju i sav njezin potencijal. Sada bi  uzgoj mogao dovesti do revolucije u zelenoj gradnji. I možda rasvijetliti druge moguće namjene, s posebnim osvrtom na tekstilni i prehrambeni sektor te održiviju proizvodnju papira.

Nažalost, uzgoj konoplje proteklih je desetljeća prošao kroz razdoblje zabrane. Ekonomski interesi okrenuli su se negdje drugdje. Italija je bila uspješna zemlja kada je u pitanju proizvodnja konoplje i sada ponovno otkriva ovaj resurs.

Konoplja ima prednost jer tijekom svog životnog ciklusa sadrži ugljični dioksid, u količinama većim od količine ispuštene u atmosferu za proizvodnju biokompozita vapna i konoplje odabranog za izgradnju pasivne kuće u Pisi. U nadolazećim mjesecima očekuje nas izgradnja dvokatnice s nosivom konstrukcijom od FSC drva i ispunom zidova od konoplje i vapna, koja će se koristiti i za izolaciju krova, jamčeći maksimalnu prozračnost. kućište.

Ono što ovu pasivnu kuću od vapna i konoplje čini posebnom je činjenica da neće biti potrebno ugraditi niti sustav grijanja niti sustav hlađenja.

To je zbog visoke toplinske izolacije koju jamče građevinski materijali. Umjesto toga, bit će umetnut ventilacijski sustav s učinkovitošću povrata topline od 98%. Zbog visokih standarda održivosti, pasivna kuća od vapna i konoplje mogla bi dobiti certifikat Casa Clima Gold. Biste li željeli živjeti u alternativnoj kući ovog tipa?

Nažalost još uvijek je  sve toskupo i ne znamo koliko imamo još pravog vapna na tržištu.

Igor Drenjančević

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal