Mogu li vjerovati japanskoj ribi?

0
1109

Tragedija u Fukushimi”: uzorci ribe navodno  spremni za analizu učinaka
IAEA surađuje s japanskim laboratorijima na sigurnosnim testovima ribe u blizini elektrane Fukushima, gdje završava radioaktivna voda.

Dok radioaktivna voda nastavlja otjecati u ocean od prošlog kolovoza (i to će činiti desetljećima), pitanje o kojem svi razmišljaju je:

“Mogu li vjerovati japanskoj ribi?”

IAEA je odlučila riješiti problem u korijenu, poslavši tim stručnjaka da ispitaju sigurnost ribe ulovljene u vodama koje okružuju elektranu , koja je doživjela jednu od najgorih katastrofa u povijesti nuklearne energije.

Radioaktivna voda: sve veći problem
Otkako je nuklearna katastrofa u Fukushimi pogodila Japan 2011., upravljanje radioaktivnom vodom postalo je osjetljivo pitanje (2019. shvatili smo da bi jednostavno čišćenje vode bilo nemoguće).

Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), operater elektrane, počeo je ispuštati pročišćenu vodu u ocean 24. kolovoza 2023. Izlijevanje za koje se očekuje da će se nastaviti još mnogo godina.

Nisu se svi složili s ovom odlukom. Ribarske skupine i susjedne zemlje poput Kine i Rusije izrazile su snažno protivljenje, otišavši toliko daleko da su zabranile sav uvoz japanske morske hrane.
Tim iz Međunarodne agencije za atomsku energiju poslan je u Istraživački institut za ekologiju mora u obalnom gradu Onjuku, u blizini Tokija. Njegov je posao provjera prikupljanja i obrade uzoraka morske vode, sedimenta i ribe iz područja oko postrojenja. Ti će uzorci zatim biti poslani na daljnje testiranje IAEA-i i 10 drugih istraživačkih ustanova u Japanu, Južnoj Koreji, Kini i Kanadi.

Laboratoriji moraju usporediti rezultate koristeći iste standarde. “Na ovaj način”, kaže Iolanda Osvath, voditeljica IAEA-inog laboratorija za radiometriju, “laboratoriji mogu vjerovati podacima jedni drugima.” IAEA je već ispitala TEPCO-ov plan ispuštanja otpadnih voda i zaključila da će, ako se provede kako je predviđeno, imati zanemariv utjecaj na okoliš, život u moru i zdravlje ljudi?!

Kako će funkcionirati kontrola japanske ribe?

Za testiranje je odabrano šest vrsta riba: romb maslinasti, deverika, cipal, japanska skuša, srebrni škak i napuh. To su vrste za koje se zna da imaju višu razinu radioaktivnosti od drugih zbog područja kroz koja se kreću.

Tijekom posjeta laboratoriju tehničari su pripremili uzorke za mjerenje tricija, elementa koji se ne može ukloniti iz otpadnih voda iz sustava za pročišćavanje postrojenja u Fukushimi. Drugi laboratorijski radnici umjesto toga pakirali su uzorke prerađene ribe za mjerenje cezija, za koji stručnjaci kažu da je važno pratiti jer ima tendenciju da ostane u ribljim mišićima?!

Razmislite sami kuda ovo sve vodi…

I.D.

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal