Pakistan odlučan nastaviti s planom protjerivanja svih migranata

0
256

Najveći tok afganistanskih izbjeglica od sovjetske invazije na Kabul 1979. godine krenuo je prema Pakistanu.

Stotine tisuća Afganistanaca preselilo se u Pakistan kako bi pobjegli od rata i sukoba, a mnogi su registrirani kao izbjeglice pri vladinim agencijama i agencijama UN-a.

Privremeni pakistanski ministar unutarnjih poslova Sarfraz Bugti izdao je posljednje upozorenje svim ilegalnim migrantima u zemlji, uključujući stotine tisuća afganistanskih državljana, da dobrovoljno odu prije isteka roka 1. studenog, izvijestio je Reuters.

Na tiskovnoj konferenciji u Islamabadu, Bugti je rekao da je Pakistan odlučan nastaviti s planom protjerivanja svih migranata bez dokumenata.

Pakistan je najavio potez u listopadu. Tada je rečeno da je odluka donesena nakon što je utvrđeno da su afganistanski državljani umiješani u kriminal, krijumčarenje i napade na vladu i vojsku, uključujući 14 od 24 samoubilačka napada ove godine.

Svi ilegalni migranti su identificirani. Država ima potpune podatke. Još jednom želim apelirati na sve ilegalne migrante da dobrovoljno odu do zadanog roka”, rekao je privremeni ministar unutarnjih poslova.

Bugti je upozorio da će agencije za provođenje zakona pokrenuti operaciju nakon isteka roka. Također je rekao da će se poduzeti mjere protiv svih koji su uključeni u pomaganje ili pružanje utočišta migrantima.

Migranti, većinom Afganistanci, od kojih mnogi već godinama žive u Pakistanu, bit će smješteni u privremenim centrima koje je uspostavila vlada.

Oni koji odu dobrovoljno dobit će pomoć u pripremi.

Više nego jasno je da agenda ide zakuhavati novi kaos u državama prepunim migranata koji su bježali od rata i programirano su naseljavani da bi se njime sada agenda koristila, a koja proizvodi te ratove.

Igor Drenjančević

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal