HPC nema “protusrpske stavove”, nego tvrdi da SPC kao PC Srbije nema što raditi u Hrvatskoj

0
2685

Pravoslavne crkve nazivaju se po državi, ne po narodu ili plemenu – u Hrvatskoj je Pravoslavna crkva Hrvatske ili HPC, a u Srbiji – Pravoslavna crkva Srbije – SPC. Postojanje samostalne PC u nekoj državi je dokaz njene suverenosti.

arhiepiskop aleksandar

Piše : ARHIEPISKOP ALEKSANDAR

Pravoslavna crkva Hrvartskog kraljevstva osnovana je 1691., po prvi puta obnovljena 1942., po drugi puta obnovljena 2013. Visoki upravi sud u svojoj presudi u korist HPC, a protiv nezakonitih radnji države (RH) govori o postojećoj crkvi i sve je to u redu jer mi već godinama održavamo redovita bogoslužja i puno drugih događaja, na kojima je sudjelovalo i više pripadnika klera KC, stoga nije nam jasno na što misli biskup Škvorčević kad kaže „da je najavljeno osnivanje HPC”.

U Hrvatskoj HPC ne valja zbog hrvatskog “nacionalnog predznaka”, ali u Hrvatskoj SPC sa srpskim nacionalnim predznakom je u redu?!

HPC nema “protusrpske stavove”, nego tvrdi da SPC kao PC Srbije nema što raditi u Hrvatskoj, što je sukladno crkvenom kanonu i zakonu.

HPC u Hrvatskoj moli „za blagovjerni hrvatski narod, njegovo kristoljubivo vojnstvo i njegove pobjede nad neprijateljima”, što mora raditi svaka nacionalna PC. Isto to radi i SPC, moleći za srpski narod, što je sasvim u redu – u Srbiji.

HPC je još 2015. objavila da podržava kanonizaciju katoličkog blaženika Alojzija Stepinca. SPC, koja je za vrijeme II sv. rata huškala na Židove u Srbiji, koja je huškala na Hrvatsku za vrijeme Domovinskog rata i koja je osuđena za genocid, protivi se kanonizaciji kardinala Stepinca.

 

Kad je Rusija napala Ukrajinu. SPC je podržala Rusku pravoslavnu crkvu, koja je huškala na Ukrajinu, čak je zbog toga ušla u shizmu s Carigradskom patrijarhijom i na ovaj način je sada SPC NEPRIZNATA crkva.

INFO: Na Popisu 2021. kao članovi SPC u Hrvatskoj izjasnilo se je 1518 vjernika. Na istom tom popisu Hrvata pravoslavaca bilo je 10 puta više – 15 980!

HPC je zaista “unutarpravoslavno pitanje”, koje nema veze sa Srbijom i njenom crkvom.

HPC nema veze niti sa Katoličkom crkvom ali kad je Ekumenska komisija HBK odlučila baviti se sa HPC-om, mogao je biskup Škvorčević zatražiti sastanak sa poglavarom HPC Arhiepiskopom Aleksandrom i dobiti sve informacije iz prve ruke, ali nije.

Hrvatski arhiepiskop †Aleksandar

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal