Podaci sa Ustavnog suda izlaze prije odluke ustavnog suda

0
3655

Ustavni sud Republike Hrvatske
Ured predsjednika Ustavnog suda
Trg svetog Marka 4
10 000 Zagreb

Predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske dr. sc. Miroslav Šeparović

Zagreb, 22. studenog 2023.

Poštovani predsjedniče Ustavnog suda, gospodine Šeparoviću,

ovim putem izražavam zabrinutost činjenicom da je novinarka Ivanka Toma na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u subotu, 18. studenog 2023. u 21 sat i 38 minuta objavila članak pod naslovom „Roditelji odgojitelji odlaze u povijest, važna odluka suda i za Željku Markić te U ime obitelji“ izvijestivši time javnost o odluci koju je Ustavni sud Republike Hrvatske donio na zatvorenoj sjednici 14. studenog 2023.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/roditelji-odgojitelji-odlaze-u-povijest-vazna-odluka-suda-i-za-zeljku-markic-te-u-ime-obitelji-15395819

Novinarka je navela da je Ustavni sud Republike Hrvatske odbacio zahtjev za ocjenom ustavnosti odluke Visokog upravnog suda Republike Hrvatske od 27. veljače 2023. o ukidanju mjere roditelj odgojitelj donesena od strane Gradske skupštine Grada Zagreba 8. rujna 2022. Navela je i da je Ustavni sud potvrdio ustavnost sporne odluke Gradske skupštine. Novinarka Toma ne samo da je od svog izvora u Ustavnom sudu dobila nacrt odluke Ustavnog suda RH, već je imala i informacije o razgovorima na zatvorenoj sjednici koje je i objavila.
Podaci koje je gospođa Toma objavila prema odredbama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu nisu smjeli biti objavljeni prije nego što je bila objavljena službena odluka Ustavnog suda, zajedno s, prema pisanju novinarke, trima izdvojenim mišljenjima sudaca.
Zadovoljstvo odlukom o kojoj je javnost izvijestio Jutarnji list, na tiskovnoj konferenciji 19. studenog 2023. izrazila je i dogradonačelnica Grada Zagreba Danijela Dolenec unatoč tomu što odluka prethodno, kako nalaže Ustavni zakon i pozitivna sudska praksa, nije službeno dostavljena strankama u postupku – udruzi U ime obitelji, Hrvatskoj udruzi roditelja odgojitelja i roditeljima odgojiteljima koji su podnijeli privatne ustavne tužbe protiv Visokog upravnog suda i Grada Zagreba.

Činjenicom da stranke u postupku nisu imale uvid niti u odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske, niti informacije o sadržaju sjednice, niti argumentaciju na temelju koje je Ustavni sud donio odluku kojom odbacuje ustavnu tužbu, prekršeno je pravo stranaka u postupku da ravnopravno sudjeluju u javnoj raspravi i komentiraju presudu kojom je oštećeno oko 5 800 roditelja odgojitelja i oko 20 000 djece u Gradu Zagrebu.
Prema saznanjima koje je udruga U ime obitelji zaprimila od više medijskih kuća tijekom nedjelje, 19. studenoga 2023., a koje su kontaktirale Ustavni sud kako bi provjerile točnost informacija koje je objavila gospođa Toma, upravo ste Vi osobno potvrđivali točnost objavljenih informacija. To je za portal Narod.hr potvrđeno i odgovorom predstavnice Ustavnog suda na njihove upite. Stoga Vas ljubazno molimo da nam u interesu javnosti kao i u interesu roditelja odgojitelja i njihove malodobne djece, odgovorite:
1. Jeste li pokrenuli, odnosno hoćete li pokrenuti internu istragu kako biste utvrdili tko je od sudaca ili službenika Ustavnog suda i pod kojim okolnostima nezakonito otkrio povjerljivu informaciju sa zatvorene sjednice Ustavnog suda novinarki Jutarnjeg lista Ivanki Tomi što je udrugu U ime obitelji, Hrvatsku udrugu roditelja odgojitelja i roditelje odgojitelje stavilo u nepovoljan položaj?
2. Jeste li, odnosno hoćete li osobu ili osobe koje se sumnjiče da su otkrile povjerljive informacije gospođi Tomi prijaviti Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske?
3. Smatrate li da ste Vi osobno prekršili Ustavni zakon i pozitivnu sudsku praksu jer ste kao predsjednik Ustavnog suda – najvišeg suda u Republici Hrvatskoj – potvrđivali medijima informacije koje su nezakonito objavljene unatoč tome što službena odluka nije objavljena?

S poštovanjem,

Željka Markić, izvršna direktorica udruge „U ime obitelji“

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal