Crna Gora je bila 100 godina u stanju rata sa Japanom

0
1176

Crna Gora je 100 godina bila u stanju rata sa Japanom. Ovo nije šala. Godine 1904. izbio je rusko-japanski rat.

Crna Gora objavljuje rat Japanu, izražavajući zahvalnost Rusiji za njene napore u postizanju neovisnosti od Osmanskog Carstva nakon Rusko-turskog rata 1878.

Crna Gora zbog svoje udaljenosti nije mogla pomoći Rusiji, koja je katastrofalno izgubila rat od Japana.

Njegove napore ograničavaju neki Crnogorci koji služe u oružanim snagama Rusije.

Kada je 1905. godine zaključen Portsmouthski mirovni ugovor, Crna Gora je zaboravljena i formalno je bila u ratu s Japanom do 2006. godine.

Japan je priznao Crnu Goru 16. lipnja 2006., navodeći tada da je “politika Vlade Japana pridavanje važnosti miru i stabilnosti zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru

Poraz ruske vojske i mornarice uzdrmao je samopouzdanje i autoritet Carstva.

Godine 1905. zemlju je potresla revolucija, koja je caru Nikoli oduzela mogućnost da se u potpunosti usredotoči na rat.

Carstvo je imalo priliku poslati više podrške na Daleki istok, ali jadno stanje gospodarstva, ponižavajući gubici koje su pretrpjeli Japanci i udaljenost Mandžurije učinili su rat krajnje nepopularnim među stanovništvom Carstva.

Kralj je prisiljen tražiti primirje kako bi se mogao nositi s unutarnjim problemima koji muče njegovu zemlju.

Američki predsjednik Theodore Roosevelt ponudio je svoje posredovanje u mirovnim pregovorima, za što je dobio Nobelovu nagradu za mir. Sergei Witte predvodi rusko izaslanstvo, a diplomac Harvarda Baron Komura predvodi japansko izaslanstvo. Mirovni ugovor potpisan je u Portsmouthu 5. rujna 1905. godine.

Prema odredbama ugovora, Rusko se Carstvo obvezalo povući sve svoje oružane snage iz Mandžurije i priznati Koreju kao japansku sferu utjecaja. Godine 1910

Japan je anektirao Koreju nakon malog protesta međunarodne zajednice.

Prema drugim odredbama ugovora, Rusija daje Japanu pravo na zakup Port Arthura sa susjednom lukom i ustupa južni dio otoka. Japanski Sahalin.

Žrtve

Nedostaju precizni statistički podaci o broju žrtava rata. Procjenjuje se da je Japan izgubio oko 47.000 ljudi u borbama, što se penje na 80.000 ako se uključe bolesti. Procjene ruskih gubitaka kreću se od 70.000 do 130.000 izgubljenih tijekom cijelog rata.

Političke posljedice

Ovo je prva velika vojna pobjeda jedne azijske države nad nekom europskom velesilom. Pobjeda Japana šokirala je cijeli svijet i podigla prestiž carstva na nove visine.

Njegov regionalni protivnik, Rusko Carstvo, izgubilo je gotovo cijelu pacifičku i baltičku flotu, kao i poštovanje na međunarodnoj sceni.

Posebno se to odnosilo na Njemačku i Austro-Ugarsku, što je utjecalo na njihove planove uoči Prvog svjetskog rata. Općenito, Rusija je u Prvi svjetski rat ušla najpodcijenjenija od svih država.

I.D.

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal