Članovi gornjeg doma u Češkom parlamentu glasovali su protiv ratifikacije međunarodnog ugovora o Istanbulskoj Konvenciji

0
1120

Članovi gornjeg doma u Češkom parlamentu – Senatu – glasovali su protiv ratifikacije međunarodnog ugovora o pravima žena, poznatog kao Istanbul Konvencija . Samo 34 od 71 senator glasalo je za ugovor. Bila su potrebna  još dva glasa.

Nakon glasovanja, niži Parlament vjerojatno neće razmotriti ugovor, a Češka će ostati među državama koje su potpisale dokument, ali ga nisu ratificirale – zajedno s Bugarskom, Mađarskom, Litvom, Latvijom i Slovačkom. Vijeće Europe usvojilo je dokument 2011. godine.

Glasanje je pokazalo neslaganje između zastupnika konzervativaca i liberala. Konzervatori su kazali kako se u dokumentu dovodi u pitanje tradicionalne uloge muškaraca i žena u društvu te da njegova ratifikacija u drugim zemljama neće pomoći u smanjenju nasilja nad ženama tamo. O ratifikaciji Istanbula Konvencija predstavnici nekoliko crkava također su se protivili, podsjetili su Asheed tiska.

Druga zemlja EU koja je odbila potpisati ugovor bila je Slovačka – 2020., dvije godine nakon toga, podsjeća se AP.

I. Drenjančević

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal