Beogradska zrakoplovna luka uvodi program skeniranja lica i putovnice

0
1043

Hodati u vjeri a ne u gledanju. Ne pričaj okolo o problemimima ako ne nudiš rješenje istih. Bog ima odgovor na svako pitanje. On je suvereni gospodar. U svakom trenutku se možeš prepustiti zalosti zbog tezine problema, ali i otvoriti obnoviteljskoj snazi milosti, ma kako teške i nepovoljne okolnosti bile. Bogu je drago ako pred njim izlijevaš svoje srce (uključujući i tvoje suze), no vremenom, kroz osvjedočenje u silu i snagu Duha, ćeš naučiti da istinski hod u vjeri znači govoriti težini da nema zadnju riječ, a ne govoriti Bogu koliko je velik tvoj problem. On to zna.

Ne treba ga informirati, nego mu ga predavati. Sumnje, strahovi, žalosti su magneti za zlo koji čovjeka vuku u beznađe i očaj, u smrt duha.

Stoga su povjerenje, pouzdanje, odvažnost i radosno zahvaljivanje snaga kojim se nadvladavaju, a darovi Duha sredstva s kojima operiraš. Kad ih počneš primjenjivati vidjet ćeš kako se pred tobom problemi uklanjaju kao što se vrata u kriznim situacijama otvaraju samim tvojim prilaskom u poslušnosti vjere istim. Baš kao što strah privlači zlo a da ga ne prizivaš svjesno, isto tako tvoje povjerenje i pouzdanje u Božju moć i milosrđe razgone tminu koja te okružuje.

U tom smislu ti si svjetlo svijeta. Pokatkad je dovoljna tvoja prisutnost u određenoj situaciji pa da se zlodusi uznemire budući ne mogu podnijeti svjetlo Svetog u tebi i jer znaju da ga ne mogu obuzeti (gube teritorij koji su zaposjeli).

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije priopćilo je da su nabavljeni “pasoški eGates-i za automatiziranu graničnu kontrolu” koji će biti instalirani u beogradskoj zračnoj luci.

Oprema bi trebala biti funkcionalna do lipnja ove godine, s deset eGate-ova za odlazne i dolazne putnike. Novi eGates će tako nadopuniti ručnu kontrolu putovnica. Proces se odvija u dva koraka. Putnici prvo skeniraju svoju putovnicu nakon čega se otvaraju prva vrata. Zatim se skenira lice, pa se otvaraju druga vrata, nakon čega putnik nastavlja putovanje.
No, što ukoliko se prednost o bržem tranzitu pretvori u teškoću i vlade nekih država odluče na temelju centralnog registra podataka zabraniti nekim osobama ulaz u njihovu zemlju?

Na primjer, mogu li eGates pametne granice za one osobe koje su u središnjoj bazi podataka označene s prethodnim ( možda manjim ) prekršajima ili nekim sličnim, kao što su postovi na društvenim medijima, biti povod da se odbije izlazak iz zemlje ili ulazak u drugu, tj. mogu li vlade zloupotrijebiti takav sustav? Ili pak, što ukoliko se uvede sustav plaćanja pretplate na putovanja, a što otvara vrata samo za imućnije, tj. elitu, ali ne i za one nižeg budžeta ili nižeg kreditnog rejtinga?

O sigurnosti i privatnosti da ne govorimo, jer zašto bi netko u Sarajevu ili Briselu trebao znati jesam li i gdje išao na godišni odmor, tj. jesam li preko Tirane putovao u Veneciju npr.!? Nije li moje pravo da nitko ne zna gdje sam odselio, osim one zemlje u koju sam doselio!?

M. Bušić

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal