Kineski znanstvenici predstavili su prvo AI dijete

0
6301

Kineski znanstvenici predstavili su prvo AI dijete na svijetu po imenu Tong Tong, koje je stvorio Pekinški institut za opću umjetnu inteligenciju (BIGAI). Tong Tong je virtualni AI avatar, prikazan je javnosti u Pekingu.

BIGAI vidi Tong Tong kao značajan korak prema razvoju agenta opće umjetne inteligencije (AGI) sposobnog razmišljati i rasuđivati poput čovjeka. Pod vodstvom stručnjaka za umjetnu inteligenciju Zhua Songchuna, BIGAI ima za cilj stvoriti AGI agenta sposobnog obavljati različite zadatke, a ne samo jedan. Tong Tong, sa sposobnostima sličnim trogodišnjem ili četverogodišnjem djetetu, pokazao je vještine poput čišćenja, popravljanja stvari i odgovaranja na naredbe.

Jedinstvenost Tong Tong leži u njezinoj sposobnosti da samoj sebi dodjeljuje zadatke bez izričitih uputa, pokazujući neviđene razine neovisnosti za virtualne entitete. Također je dizajnirana da pokazuje emocije i intelekt, prema njezinim kreatorima.

Istraživači BIGAI-a osmislili su Tong test, novu metodu za procjenu AGI-jeve inteligencije, procjenu vida, jezika, razmišljanja, kretanja, učenja, preživljavanja i emocija. Ovaj test je ključan za osiguravanje kompatibilnosti AGI-ja s ljudskim okruženjima, kao i njegovih praktičnih vještina i vrijednosti.

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal