Studija o štetnosti pesticida za biljni i životinjski svijet daleko od polja

0
5641

Pesticidi od jabuka do planinskih vrhova

Iznimna studija objavljena je jučer u časopisu Nature koja prekida uvjeravanja poljoprivrednika o neštetnosti utjecaja njihove aktivnosti.

Austrijski istraživači pratili su prisutnost pesticida u Val Venosta, gdje se proizvodi 10% europskih jabuka. Godišnje ima do 40 tretmana.

Uzorkovali  promjene na tlo i biljke od dna doline, gdje se uzgaja, do planinskih vrhova, čak iu zaštićenim područjima. To jest, područja udaljena od usjeva.

Pronašli su ostatke pesticida, čak i na najudaljenijim mjestima. Očito tvari puno putuju vjetrom.

Pronašli su prisutnost 27 tvari.

Studija je ovdje: https://www.nature.com/articles/s43247-024-01220-1

“Pesticidi se prenose izvan usjeva i mogu utjecati na životinje i biljke. Ovdje smo istražili distribuciju 97 pesticida koji se trenutno koriste u tlu i vegetaciji kao središnje matrice izloženosti insekata. Uzorkovanje je provedeno na 53 lokacije duž jedanaest visinskih transekata u dolini Vinschgau (Južni Tirol, Italija), u najvećem europskom području uzgoja jabuka. Ukupno je detektirano 27 pesticida (10 insekticida, 11 fungicida i 6 herbicida) koji potječu uglavnom iz nasada jabuka. Broj ostataka i koncentracije smanjivali su se s nadmorskom visinom i udaljenošću od voćnjaka, ali su otkriveni čak i na najvišim mjestima. Prediktivno mapiranje temeljeno na detekciji pokazuje da se mješavine pesticida mogu pojaviti bilo gdje, od dna doline do planinskih vrhova. Ova studija pokazuje raširenu kontaminaciju alpskog okoliša pesticidima, stvarajući kontaminirane krajolike. Budući da su smjese ostataka otkrivene u udaljenim alpskim ekosustavima i zaštićenim područjima, pozivamo na smanjenje upotrebe pesticida kako bismo spriječili daljnju kontaminaciju i gubitak bioraznolikosti.”

Screenshot_20240228-092143_Chrome

Utvrđeno je jedanaest visinskih transekata (T1-T11) s 53 mjesta (crvene točke), gdje su tlo i vegetacija uzorkovani između 8. i 11. svibnja 2022., u rasponu od dna doline do 2318 m nadmorske visine (Osnovna karta: Google Satellite 202355) . Transekti T1-T4 & T11 nalaze se u Gornjem Vinschgau (UV), T5 & T6 u Srednjem Vinschgau (MV) i T7-T10 u Donjem Vinschgau (LV) (dodatni detalji u SI Tab. A1). Područje uzgoja jabuka označeno je žutom bojom, površinske vode plavom bojom, a ledenjaci bijelom bojom.

Piše: Igor Drenjančević

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal