Dokumentarni film “20 dana u Mariupolju” prikazuje zločin ruske strane

0
983

Redatelj Mstyslav Chernov (Kharkiv, 1985.) je novinar i reporter, predsjednik Ukrajinske udruge profesionalnih fotografa. Pokrivao je velike sukobe, društvene i ekološke krize u Europi, Aziji i na Bliskom istoku.

Zajedno sa svojim kolegom Evgeniyjem Maloletkom, Chernov je snimio opsadu Mariupolja, pokazujući svijetu izvještaje iz prve ruke o ruskim napadima na grad. Hrabro izvještavanje iz Mariupola donijelo mu je Pulitzerovu nagradu 2023. za javnu službu i Oscara 2024. za najbolji dokumentarac. “Ovo je prvi Oscar u povijesti Ukrajine i počašćen sam time – izjavio je na pozornici Dolby Theatrea u Los Angelesu

– Nikada ne bih želio snimiti ovaj film, baš kao što bih volio da Rusija  nikada nije napadala naše gradove. Ne mogu promijeniti prošlost, ali zajedno možemo učiniti da istina prevlada i da se ljudi koji su poginuli u Mariupolju ne zaborave. Kino stvara sjećanje, a sjećanja stvaraju povijest.”

U filmu. najnovijeg dobitnika Oscara u dokumentarnoj sekciji: “20 dana u Mariupolju” redatelja Mstislava Černova prikazuje se zločin ruske strane.

Film, koji je osim Oscara već osvojio nagradu Bafta, počinje uoči ruske invazije na Ukrajinu, kada ekipa novinara ulazi u lučki grad Mariupol. Tijekom opsade koja je uslijedila, dok bombe padaju, stanovnici bježe, a pristup struji, hrani i vodi je presječen, novinari, jedini koji su ostali, bore se da izvijeste o zločinima rata, sve dok okruženi ruskim vojnicima ne nađu utočište u bolnici, zarobljeni..

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal