Antun Babić: Gospodo drugovi iz Maxportala, u laži su jako, jako kratke noge

0
3521
mr.sc. Antun Babić bivši generalni konzul u mirovini

Antun Babić

Gospodo drugovi iz Maxportala, u laži su jako, jako kratke noge

Budući da vrlo dobro znam urednika Maxportala iz vremena kad je radio za žuti tisak početkom devedesetih godina, taj portal ne čitam više od pola godine. Danas sam se vratio iz Slavonije i jedan mi je prijatelj skrenuo pozornost na članak na tom portalu, u kojem su napisane otvorene laži, u stilu agitpropa, u namjeri da me se totalno diskreditira u očima mlađih ljudi na društvenim mrežama, koji danas, nažalost, ništa ne znaju o prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, a da ne govorimo o ljudima koji su s njim radili i surađivali. Članak je objavljen pod naslovom: “Bivši Mesićev konzul, od svih odbačeni Antun Babić, širi laži o posjetu Predsjednice u Australiji”. Članak je objavljen 19. kolovoza 2017. Komentar je na svojem facebook zidu prenijela, ne znam iz kojeg razloga, i Katarina Brozović Bašić iz Melbournea. S obzirom na moj dugogodišnji iseljenički i diplomatski rad u Melbourneu, gospođa Brozović Bašić imat će priliku izjasniti se zašto je preuzela i stavila na svoj zid članak u kojem su objavljene teške klevete i laži na moj račun.
Na beskrupolozan i utuživ komentar na Maxportalu osvrnut ću se, za sada, s relativno kratkim odgovorom, držeći se činjenica.
Bio sam glasnogovornik predsjednika dr. Tuđmana
1. Velika je laž da sam se godinama predstavljao kao savjetnik prvog predsjednika Franje Tuđmana. Maxportal ne zaslužuje da mu podastirem službeno Rješenje o postavljanju na dužnost savjetnika predsjednika Tuđmana, 1. kolovoza 1991. godine. Ipak, kao prilog ovom komentaru objavljujem članak iz najpoznatijeg australskog dnevnika “The Sydney Morning Heralda”, u kojem njegov izvjestitelj Paul McGeough izvještava o sukobima u Hrvatskoj “koji remete pozive na prekid vatre”. U tom članku dopisnik SMH mene spominje i citira tri puta. Jedanput kao “Australca koji se našao u vihoru rata u Jugoslaviji”. U drugom dijelu članka ističe da sam radio u tvornici automobila u Fordu u Melbourneu kao menadžer, “te da sam nakon promjena u Vladi RH pojavio kao glasnogovornik Dr. Tuđmana”.

Na koncu novinar SMH prenosi moju izjavu u svezi navodnog kršenja primirja s hrvatske strane:
“Ante Babić je izjavio: Hrvatske se snage pridržavaju prekida vatre. Sve što mi činimo je nastavak obrane našeg teritorija od agresije JNA i terorista. Mi nismo nikada prvi napalu drugu stranu”.

IMG_20170828_151405_resized_20170828_032219767
Pitam urednika Maxportala, na temelju čega bi jedan poznati međunarodni ratni korespondent mogao mene nazvati glasnogovornikom predsjednika Tuđmana, ako za to nije imao službenu potvrdu? Naravno, mislim da je ovdje potrebno dodati kako sam za vrijeme obavljanja dužnosti glasnogovornika predsjednika Tuđmana dao i više od deset intervju napoznatijim američkim, britanskim i australskim TV kanalima (CNN, Skynews, Independent TV, ABC, Chanel 9 itd). Inače, s predsjednikom Tuđmanom sam se prvi puta upoznao 25. studenoga 1989. u Hamiltonu, Kanada, gdje smo jedan cijeli dan razgovarali o suradnji na rušenju komunističke Jugoslavije i stvaranju samostalne hrvatske države. Prilažem i sliku s tog susreta s dr. Tuđmanom.
Bio sam diplomat hrvatske države

 

2. Teška je perverzija da sam, kako je navedeno u tom komentaru, “nekadašnji konzul Stipe Mesića, Ive Josipovića i Vesne Pusić”. Ja sam u hrvatskoj diplomaciji bio desetak godina prije nego što su Mesić, Josipović i Pusićka došli na svoje pozicije. Na prvu vanjsku diplomatsku dužnost opunomoćenog ministra u veleposlanstvu RH u Pekingu poslao me prvi predsjednik dr. Tuđam 1998. godine. Bilo bi dobro da nam urednik Maxportala kaže gdje je bio 1991. godine i što je radio, da se ne zaboravi. Uostalom svatko može na googleu pronaći moje teške optužbe tih osoba kao veleizdajnike Hrvatske. Nisam siguran da je urednik Maxportala ikada posegnuo za tako oštrim javnim riječima na račun Mesića, Josipovića i Pusićke. Urednik Maxportala pretvara se kako ne zna da svaki diplomat prestavlja svoju zemlju, a ne isključivo pojedinca, ma tko on bio.
Želio sam Predsjednici pomoći svojim znanjem i iskustvom

 

3. Laž je i da sam širio laži i posjetu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Australiji. To ona sama ne bi nikada rekla, jer zna da to nije istina. Svako moje mišljenje u tom članku bilo je na mjestu i u interesu Predsjednice. Vrijeme već to pokazuje. Naravno, Maxportal mi podmeće kukakvičko jaje i kad je riječ o naslovu članaka koji sam napisao. Kao dugogodišnji novinar, urednik Maxportala jako dobro zna da novine, magazini i portali često stavljaju svoje naslove na tekstove koji oni nisu pisali. Moj naslov tog članka bio je “Predsjednice, nije pošteno”. Velika je to razlika od naslova – “Predsjednica je zaobišla one koji su u Australiji najviše dali”. No, to nije daleko od istine. Dr. Kosta Bosnić, bliski suradnik dr. Franje Tuđmana, prvi predsjednik HDZ-a za Australiju i Novi Zeland, te prvi hrvatski počasni konzul u Sydneyu, bio je zaobiđen i nije pozvan na susret s Predsjednicom. To je on osobno napisao na mojem facebook zidu.
Imam informaciju da se ista stvar dogodila s Marjanom Gubićem u Melbourneu, koji je 1992. došao u Hrvatsku I mjesecima bez plaće radio 18 sati dnevno na uređivanju i pisanju tekstova na engleskom jeziku za Bulletin Ministarstva vanjskih poslova, kakav danas više nemamo. Prije toga bio je prvi predsjednik HDZ-a u Melbourneu.

Osim toga, Gubić je duže vrijeme bio i savjetnik predsjednika Tuđmana polovicom 90-tih godina, a kasnije je bio zamjenik veleposlanice u Washingtonu, Kolinde Grabar-Kitarović. Zadnja mu je dužnost bila generalni konzul u New Yorku. Takav sramotan odnos prema ljudima koji su u najvažnijim trenutcima hrvatske povijesti dali sebe za Hrvatsku može se dogoditi samo u Hrvatskoj, koja više nije država hrvatskog naroda, nego država antifa raznih boja i hrvatskih političara koji se klanjaju tim antifama.

SCAN001 1000

U zaključku potrebno je istaknuti kako predsjednici države jamačno ne trebaju “branitelji” kao što su urednik Maxportala i Mate Bašić, koji nisu u Poletu u vrijeme komunističke diktature dobili istu edukaciju o tome što je sloboda govora i mišljenja. a koju smo dobili mi koji smo imali sreću/nesreću živjeti u slobodnom i demokratskom društvu u vrijeme dok je to društvo uistinu bilo demokratsko.
S obzirom na utuživost, zbog teških kleveta, teksta koji je 19. kolovoza 2017. objavljen na Maxportalu, savjetovat ću se s mojim odvjetnicima u Hrvatskoj i u Australiji.

A.B.

Hop