NORDIJSKO HODANJE: Kardio trening koji prokrvljuje cijeli organizam, regulira krvni tlak, smanjuje probleme sa proširenim venama!

0
1530

NORDIJSKO HODANJE

Znam da većina vas nije upućena u ovaj sport, odnosno u ovaj oblik fizičke aktivnosti, pa ću se malo potruditi približiti vam ovaj sport , jer oni koji me dobro poznaju znaju da jako volim svoje štapove i da mogu i volim pun hodati…

FB_IMG_1683655296475
NORDIJSKO HODANJE

Ovakvim hodanjem aktivira se 90% svojih mišića, a jedini drugi sport kojim se to može postići je plivanje.
U odnosu na klasično hodanje nordijski tip sa štapovima sagorjeva čak do 40% više kalorija, a višak kilograma se topi. Aktivirajući i ruke uz noge ravnomjerno se raspoređuje težina među njima i različitim grupama mišića cijelog tijela, te se aktivira i gornji dio tijela koji je klasičnim hodanjem zapostavljen.
Tako se kroz korištenje štapova tijelo tjera prema naprijed, održava se pravilno držanje i raspon pokreta ramena i ruku kakav bi trebao biti kod prirodnog hodanja.

Aktivnim i dinamičnim korištenjem štapova zamjetno se povećava intenzitet hodanja. Nastanak ovog oblika hodanja potječe iz skijaškog trčanja koji su Finci provodili kao verziju ljetnih treninga, a koji vjerno simuliraju skijaško trčanje kad nema snijega….evo odgovora za sve one koji su me redovito pitali što ja radim sa štapovima, kad nema snijega.

Nordijsko hodanje je dobro za bolove u ramenima i vratnoj kralježnici, za glavobolje, otpušta bol u donjim leđima.

Pojačana cirkulacija i metabolizam još su neke dobrobiti. Koristi jako dobro i osobama sa skoliozom i drugim problemima sa bolnom kralježnicom a prevenira i osteoporozu.

To je aerobni, odnosno kardio trening koji prokrvljuje cijeli organizam, regulira krvni tlak, smanjuje probleme sa proširenim venama, te najvažnije – jača srčani mišić i pluća.
Pravo je zadovoljstvo hodati jer ne ostaje se bez daha, kao recimo, kod trčanja, pa se uz trening može lijepo uživati u prirodi, podružiti u dobrom društvu.
U Hrvatskoj postoje klubovi nordijskog hodanja, kao i Hrvatski savez nordijskog hodanja koji je 2010. postao punopravan član INWA ( International Nordic Walking Federation ).
Službeno priznato kao sportska disciplina intenzivno se radi na pripremama za natjecanja i sportska događanja.
Tako je u subotu, bio 5. Festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije Trakošćan 2023.
Varaždinci su to odlično odradili, i uz prekrasan, sunčan dan bilo je pravo zadovoljstvo sudjelovati i hodati.
Toplo preporučujem ovu aktivnost svima i vjerujte, na svježem zraku, u dobrom društvu, makar samo ptičica, itekako ćeta uživati!

Gordana Franculić

HOP

HOP -portal na Telegramu
https://t.me/hopportal