Na izborima za županijska vijeća srpske nacionalne manjine 7. svibnja 2023. godine bilo je oko pedeset tisuća birača više od popisanih pripadnika

0
1149

Na izborima za županijska vijeća srpske nacionalne manjine 7. svibnja 2023. godine bilo je oko pedeset tisuća birača više od popisanih pripadnika 2021. godine 

Piše: mr. sc. Edo Zenzerović, dipl.ing. elektr.

Na izborima članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina koji su održani proteklog vikenda, u Zgrebu je od mogućih 19.343 birača srpske nacionalne manjine na biračkom popisu, izborima je pristupilo njih 240 ili 1,24 posto. Milorad Pupovac, prvi na listi u Zagrebu, dobio je 156 glasova. Grad Zagreb ima prema popisu 2021. godine 12.034 pripadnika srpske manjine, a broj birača je 9.379 veći od broja popisanih pripadnika. Sve županije imale su na izborima više birača od popisanih pripadnika srpske manjine. U Hrvatskoj je na izborima bilo 153.305 birača srpske manjine, a popisano je 2021. godine 123.892 pripadnika. Broj birača na izborima bilo je oko pedeset tisuća više od broja popisanih punoljetnih pripadnika srpske manjine. U Krapinsko-zagorskoj županiji nisu održani izbori članove i predstavnike Vijeća srpske manjine.

Ovi podatci najzornije prikazuju čemu služi glasilo SNV-a na čelu s Pupovcem koje je ove godine za Novosti dobilo 600 tisuća eura. Riječ je o glasilu koje dobiva sredstva iz državnog proračuna za teme posvećene srpskoj nacionalnoj manjini. Tim novcem Novosti bi trebale njegovati kulturnu autonomiju i izvještavati čitateljstvo o pitanjima o pravima srpske nacionalne manjine. Jedna od bitnih stavaka su izbori za članove vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

Koliko su Novosti uspjele u svojoj ulozi najbolje govori podatak o katastrofalno niskom izlasku. To se pogotovo vidi u Zagrebu gdje je od više od 19 tisuća birača, na izbore izašlo njih 240 ili 1,24 posto.

Prvi na listi, vječiti zastupnik srpske manjine u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac dobio je 156 glasova.

Njegove kolegice iz SDSS-a Dragana Jeckov i Anja Šimpraga dobile su u svojim županijama znatno veći broj glasova, no i u drugim dijelovima Hrvatske zabilježen je slab interes za ove izbore od strane srpske nacionalne manjine.

Tako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji od 19.681 mogućeg birača iz redova srpske nacionalne manjine, na izbore izašlo njih 3.328 tj. 3.130 jer je 98 listića bilo nevažećih. Izlazak birača srpske nacionalne manjine bila je tako 16,40 posto. Jeckov je dobila 2.703 glasa, a Ana Šipraga u Šibensko-kninskoj županiji 815. U Osiječko-baranjskoj županiji u Vijeće mađarske nacionalne manjine s najviše glasova je izabran zastupnik u Hrvatskom saboru Robert Jankovics s 914 glasova, a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u Vijeće češke nacionalne manjine zastupnik u Hrvatskom saboru Vladimir Bilek 553 glasa.

HOP

HOP -portal na Telegramu
https://t.me/hopportal