Split Pride dočekuje akcija Prazan grad 2015.

0
2722

Participants march during the second Gay Pride parade in Split June 9, 2012. Several hundred participants attended the Split Gay Pride parade. REUTERS/Antonio Bronic (CROATIA - Tags: CIVIL UNREST SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY) ORG XMIT: ABR118

Splitska udruga Urbana desnica poziva građane da se u što većem broju odazovu akciji “Prazan grad 2015.” Sve što građani Splita i okolice trebaju napraviti je izbjegavati centar grada Splita u subotu 6. lipnja od 16:30 do 23:00h kako bi i ovogodišnjem Split Pride-u pružili zadovoljstvo marširanja praznim gradom. Ova se protuakcija održava u znak prosvjeda protiv militariziranja centra Splita kada se grad nalazi pod opsadom policije zbog održavanja Split Pride-a, prolaznici i „sumnjive osobe“ se uznemiravaju i legitimiraju od strane policije, u kafićima su na snazi posebne mjere sigurnosti itd. Jedan je građanin 2012.g. kažnjen samo zato što je nosio hrvatsku zastavu tijekom Pride-a. Platio je kaznu u iznosu od 2.500 kn. Ukratko, nimalo ugodna atmosfera za subotnje popodne. Prošlogodišnja ruta Split Pride-a bila je Đardin, ulica kralja Tomislava, Marmontova i Riva. Vrijeme održavanja Split Pride-a pomaknuto je s ranog na kasnije popodne u nadi da će se više Splićana zateći u to doba na ulicama. Urbana desnica predlaže kao alternativne sadržaje tog dana posjet pape Franje Sarajevu i finale Lige prvaka u 20:45. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Od 2011.g. u Splitu se održava tzv. Split Pride. Prošle godine, odnosno 2014. donesen je Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, kojim se omogućava sklapanje životnog partnerstva osoba istog spola. Akcijom “Prazan Grad” ne niječu se demokratska prava na prosvjed, kao što to rade mnogi “borci za ljudska prava” koji organiziraju antiprosvjede po Hrvatskoj. Akcija “Prazan Grad” je poziv na ignoriranje provokacija, provokativnih i neukusnih natpisa, transparenata najčešće usmjerenih prema katoličkoj crkvi, građanima grada Splita, navijačima, te osobama koje gaje tradicionalne vrijednosti, a sve s ciljem izazivanja reakcije i medijske senzacije. Dobivanjem medijske pažnje i slike ugroženosti, podebljavaju se i novčana sredstva koja se slijevaju na račune takvih udruga. Kao i proteklih godina, jasno nam je kako će centar grada biti pod opsadom policije i brojnih ograda postavljenih po užem centru grada. Prolaznici i sve “sumnjive osobe” će se legitimirati i na taj način nepotrebno uznemiravati. Kao što smo već naveli, nismo poput lažnih boraca za ljudska prava Hrvatske, pa stoga nećemo organizirati nikakav protuprosvjed. Izbor je jednostavno Vaš. Možete biti publika dobro plaćenim civilnim organizacijama i jednogodišnjem događaju koji je sav smisao njihovog postojanja ili pak svoje vrijeme provesti puno kvalitetnije izvan rute održavanja Splitskog Pride-a.

pripremila: Gordana Šarić