Kolinda u Beograd odlazi “Tomi Grobaru” – da ga sahrani!?

0
939

nikolićVrhovna zapovjednica predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je tijekom subotnje šetnje Zagrebom, tijekom koje je dobila crvene ruže i žute sunovrate, onako nonšalantno dobacila novinarima da je prihvatila poziv predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, koji je, kad je pobijedio na izborima slavio s rakijom koju je sam ispekao u rodnoj Pačetini.

Da li bi to trebalo zabrinuti hrvatske branitelje, silovane Vukovarke, nekadašnje hrvatske logoraše u Srbiji, te obitelji nestalih čija sudbina još uvijek nije poznata? Samo na prvi, površan, pogled odgovor bi mogao biti potvrdan. No, predsjednica koja je na inauguraciji poljubila hrvatsku zastavu, i koja sjedi u uredu gdje nekad i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, i koja je naredila da se Titova bista iz njezina ureda iseli u neki od muzeja, sigurno nešto opako sprema Srbima.

Glavni razlog posjeta Vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH je rješavanje otvorenih pitanja. Sudbine branitelja Vrkića, dobivanja popisa nestalih osoba, povrat umjetnina u Hrvatsku, rješavanje pitanja granice na Dunavu, te postavljanje hrvatskih uvjeta za daljnju suradnju dviju država.

Kao iskusna NATO diplomatkinja ne sumnjam da će uspjeti u tim nakanama. Ta je vijest objavljena u danu kada je kosovski premijer Hashim Thachi najavio da će Republika Kosova pokrenuti postupak protiv Srbije zbog počinjenog genocida, pa je i to jedna od mogućih tema razgovora. Ne treba smetnuti s uma ni to da je Srbija veliko tržište za hrvatske tvrtke, a srbijanski premijer Aleksandar Vučić je za posjeta Ljubljani pozvao Slovence da kupuju srpska poduzeća.

Bude li mudrosti, a predsjednica Grabar-Kitarović je i mudra i lukava, Hrvatska bi lako mogla „preveslati“ Srbiju. I to na njezinome terenu. Usred Beograda. Iako nije poznat nadnevak posjeta, može se očekivati da će uskoro Hrvatska u odnosima sa Srbijom riješiti većinu otvorenih pitanja. A još im možemo uvaliti naše izvozne proizvode, te pokupovati njihova poduzeća. Ide Kolinda u Beograd „Tomi Grobaru“ –  da ga sahrani!

g. kravar

hop-portal.com