Križni put na brdu Kamenjak iznad Vranskog jezera

0
1419

leurOvogodišnji, već tradicionalni, Križni put započeo je na Veliki petak, 3. travnja 2015. u 9 sati u podnožju brda Kamenjak, a završetak dvosatne pobožnosti bio je na vrhu brda ispred kapele nad jamom u koju su partizani krajem 2.svjetskog rata, 1944/45. i poraća, na dubinu 57m, ubacili dosad neutvrđeni broj Hrvata iz okolnih ravnokotarskih mjesta Polače, Raštevića, Lisičića, Podgrađa i drugih.

Brdo Kamenjak se nalazi između sela Radašinovci i Banjevci, s istočne strane, te Vranskog i Murterskog jezera sa zapadne strane. Brdo kao brdo, ničim se posebno ne bi isticalo od ostalih, sličnih, da se na njemu nije dogodio spomenuti, nezapamćeni zločin. U spomen žrtvama, župljani Polače su uz pomoć prijatelja godine 1995. na ovom mjestu sagradili spomen kapelicu Svih svetih. Od tada pa sve do danas, svake godine na Veliki petak, mještani susjednih sela i iz cijele Hrvatske dolaze na hodočašće. Staza Križnog puta duga je 2.5km, a duž cijelog puta postavljeno je 14 križeva – postaja koje simboliziraju Isusov Križni put na Golgoti. Vjerničko mnoštvo, vojska i policija, djeca, stari i mladi, dostojanstveno su sudjelovali u molitvi i dvosatnom hodu do vrha brda Kamenjak.jama

„Uspinjući se danas uz ovo brdo, od postaje do postaje, razmišljamo o muci našeg Gospodina Isusa. Penjemo se na stratište putem kojim su naša nevina braća i sestre, bez krivnje i suda, odvođeni u smrt. Ne možemo ostati ravnodušni na patnju i smrt tolikih nevinih ljudi. Penjemo se do odgovora na tolika mučna pitanja ljudskog života. Penjemo se u vjeri da samo u Isusovoj muci i smrti ljudska patnja nalazi smisao. Kad razmišljamo o Isusovoj muci, tražimo odgovor i na našu patnju, tražimo smisao svih žrtava koje čovjek podnosi u povjerenju u Boga. Na Isusovu Križnom putu na takav se način susrećemo s Bogom, da ga možemo prepoznati i u vlastitoj patnji.“, razmišljanja su sudionika tijekom ovog Križnog puta.

Gordana Šarić

Foto: Mario Deur