Živi zid udbaškim metodama prati svoje članove

0
962

živi zid šatraši– Smatrao sam Živi zid prije svega aktivističkim pokretom na koji se samo nužno nadogradilo političko djelovanje. Mislio sam da je to doista antisistemska demokratska stranka, kako se vole nazivati. Onaj plemeniti aktivizam pretvorio se u samopromociju gdje se gleda jedino koliko kamera kojih medijskih kuća će biti prisutno – ispričao je za Tportal član virovitičkog ogranka Saša Sanec, jedan od razočaranih strankom koju je visoko u političku orbitu lansirao Ivan Vilibor Sinčićsvojim uspješnim nastupom na prošlim predsjedničkim izborima.

I mnogi drugi članovi Živog zida danas su spremni iznijeti niz primjera koji bi išli u prilog tvrdnjama nevjerodostojnosti stranačkog vodstva.

Društvene mreže vrve statusima i osobnim ispovijedima razočaranih aktivista, ostavkama i smjenama, optužbama i prijetnjama – postovima koji bacaju sjenu na uspješan uzlet i potvrđuju populistički karakter Sinčićevih nastupa i autokratski odnos prema podčinjenima.vladimira palfi - ivan pernar 2

– Našao sam se na udaru vodstva stranke jer sam s prijateljima iz Virovitice stao u obranu obitelji koja je molila za pomoć da je spasimo od tajne deložacije. Jedan od čelnika stranke rekao mi je da to ne radimo jer je to događaj niskog medijskog intenziteta, već da dođemo na neku drugu deložaciju. Iznimno poštovanje prema obitelji koju smo željeli braniti nije mi dopuštalo da ih ostavim na cjedilu, i od tada kreću neopisivi napadi prema meni i većini aktivnih članova Živog zida iz Virovitice koji su odlučili podržati moju ideju – napisao je među ostalim na svom profilu na FacebookuSanec.

Članovi Živog zida iz Virovitice ističu da iznošenje drugačijeg mišljenja ne samo da nije dopušteno, nego se sankcionira oštrim upozorenjima i izbacivanjem iz stranke čak i bez ikakvog obrazloženja, a ide se i toliko daleko da se prate sve objave po Facebooku, pa čak i tko je kome kliknuo lajk na neki status ili komentar. Napominju da je stranka izrazito centralizirana i da sve odluke donosi tek nekolicina čelnika, piše Tportal.

Sam Sinčić ne poriče probleme i smatra normalnim da u stranci koja je u tri mjeseca narasla s 500 na sedam tisuća članova postoje organizacijski problemi koji ranije nisu postojali. ‘Represije nije bilo, isključivanja jest, bit će ga i u budućnosti. Toga ima u svakoj stranci jer drugačije nije moguće upravljati velikim sustavom’, izjavio je Sinčić za Tportal .

Drži kako je nemoguće svima ugoditi zbog čega pojedinci izlaze iz stranke. ‘Ako u takvim okolnostima izađe 10 članova iz Virovitice, 10 iz Bjelovara i 5 iz Rijeke, ne može se govoriti o masovnom odlasku nego normalnoj fluktuaciji’, kaže Sinčić i dodaje kako je u svim strankama osnovni preduvjet normalnog funkcioniranja da članovi poštuju i prihvaćaju stranački program. Odluke u Živom zidu, objašnjava Sinčić, donosi Glavni odbor stranke koji ima 11 članova. ‘Nekada jednome od nas pripadne zadaća da priopći tu odluku i onda se čini da ju je on donio na svoju ruku, međutim ona je uvijek zajednička.’

jutarnji list tekst

hop-portal.com