Kajin ruši Milanovića preko RBA zadruga

0
1190

048Na  brojne nezakonitosti i otvoreni kriminal austrijskih RBA zadruga sve hrvatske nadležne institucije svojim činjenjem i nečinjenjem stavljaju se nedvojbeno na stranu tih kriminalaca, a naše građane ostavljaju same, nezaštićene, na brisanom prostoru, s naputcima da se pojedinačno „pravno“ bore sa vjetrenjačama, sve do vlastitog poraza i propasti. Bili smo vrlo izravno cijelo vrijeme prošle srijede u Saboru zajedno sa oštećenicima RBA zadruga Ivicom Markovićem, Nenadom Koljajom, pravnom savjetnicom Nadom Landekom i saborskim zastupnikom Damirom Kajinom, koji zajedno surađuju na razgradnji ove kriminalne hobotnice.

Damir Kajin je vrlo mudro i dalekosežno sagledao situaciju. Jedini je od zastupnika uzeo ovaj vrući krumpir u ruke. Iako se sada sve čini kao borba sa vjetrenjačama, Kajin je u svojoj političkoj borbi ovaj puta pogodio jackpot. Izoliran od IDS-a u Istri, on samo vlastitom odlučnošću može sačuvati svoj mandat u Saboru. Naučen na afere IDS-a kojih ima kao gljiva poslije kiše, vrlo profesionalno je odradio ovu priču sa zadrugama za saborskom govornicom. Kajin je u trenu spoznao važnost dokumenata i  već u slijedećem trenutku ih odlučio podijeliti sa javnošću.

Jedna obitelj plaća  kredit tim famoznim zadrugama 90 eura, a mjesečna kamata na taj kredit iznosi 600 eura. U drugom dokumentu iz 2014. godine  ministarstvo  financija potvrđuje, kao i HNB-a da zadruge nemaju dozvolu za rad. Nakon ovih dokumenata bi svima u pravosuđu trebalo biti jasno ono što je Kajin odmah razumio, tj. da presuđivanjem u korist tih zadruga na našim sudovima  gubimo pravni identitet kao država, jer presuđujemo u korist onih koji ne smiju raditi u našoj državi i ne plaćaju porez kod nas. Zašto mi ostali onda moramo tako nešto činiti i imamo kaznenu odgovornost, ukoliko ne platimo porez ?

Pokretanjem političke priče oko RBA zadruga Damir Kajin zapravo ruši SDP-u i Milanović sigurno gubi izbore, ako ništa ne poduzme. SDP-a je bila protiv ove teme u saboru, kada se prvi put pokrenulo pitanje RBA zadruga. Žele da se stvar navodno riješi pravosudnim putem. Ministar Miljenić  inzistira na takvoj priči. Kako pravosudno riješiti ovaj problem kada je baš pravosuđe dopustilo taj kriminal zakonskim makinacijama? Kajin razumije da će političko pitanje kad tad prerasti u pravno, ali za takav napredak treba postojati dogovor svih segmenata u društvu.  Zato izlazi sa pričom u Saboru. Zviždači prozivaju vlast da je u dogovoru sa RBA zadrugama. Kajin time radi uslugu HDZ-i,  te praktički ruši Milanovića sa vlasti.  20 000 nelegalnih kredita i oko 100 000 ljudi involvirano u taj slučaj su ogroman propust ove vlasti. Isto tako ova vlast, kao i guverner HNB  nisu kontrolirali novčane tokove u državi i time jasno drže lojtre ovom kriminalu. Razrješenje ovoga problema Kajinu donosi  100 000 glasova, a HDZ-u veliki plus, jer ti glasači su uglavnom lijevo biračko tijelo.

Zadruge  su same po sebi napravile štetu od oko 5 milijardi kuna. Institucije pravne države nisu na to uopće reagirale. Javni bilježnici nisu provjerili imaju li uopće zadruge dozvolu za rad. I tu  je krimen . Krimen je i u  vrlo čudnoj dokumentaciji za uknjižbu hipoteka tih zadruga na nekretninu vjerovnika.  Nije jasno otkuda tim zadrugama toliki kapital za plasman opasnih kredita.

Zadruge su davale ogroman novac gotovo isključivo  osobama koje nisu kreditno sposobne.  Neki od zviždača sumnjaju da je to zapravo novac opljačkan iz Hrvatske i sada vraćen u zemlju na principu kako je pljačkana Jugoslavija, ali za takvu tvrdnju nema dokaza. Uglavnom, problem RBA zadruga počinje potresati državu u temeljima, a to znači da će vlast uskoro morati odgovarati za svoje propuste.  Kajin će preuzimanjem uloge štitonoše uskoro postati svjestan da je upravo on ključ rušenja SDP-a.  Milanović , svjestan te situacije, u igru stavlja Josipa Manolića, kako bi ovaj iz Karamarka napravio omraženu osobu. Stalnim najavama uhićenja u HDZ-i upravo se pokušava skrenuti pažnju s ovih bitnih činjenica. I sam Karamarko je izrazio bojazan uhićenja u Bujici, što potvrđuju našu tezu političke borbe između lijevih i desnih.

HDZ-a je sretna da postoji Pedro, koji će vagu uravnotežiti aferama. I to je Kajin. Kajin u ovoj priči nije kalkulant.  On kao pučki tribun prihvaća svoju ulogu, ali i miješa političke karte prije izbora za znatno bolju situaciju HDZ-e . Milanović se ovom situacijom našao u nebranom grožđu. Lagani šah mat.

  • Ne mogu vjerovati da se ovo događa, pa gdje mi živimo. Jednostavno  je nejasno da Mađarska ovakave slučajeve odbaci bez razmišljanja, njihov premijer Orban pocijepa ugovore i baci u smeće, a mi kao neka čudna država sve ovo toleriramo.  Ovo je kriminal . Moramo što prije pokrenuti političku akciju ovog slučaja. Na Rabu je  oko 600 nekretnina ugroženo tim slučajem, a nekretnine su za cijenu trećine svoje vrijednosti padale su u ruke RBA zadruga  – rekao je Kajin vrlo začuđen , ne vjerujući kako uz svu dokumentaciju ovaj slučaj  nije na pravednom putu.

Mi smo porazgovarali sa Nenadom Koljajom o cijelom slučaju, jer je on djelovao najdirektnije u otkrivanju krivaca.

Zadruge nisu platile državi porez?

Očekujemo odgovor iz Ministarstva pravosuđa koliko su u periodu od 1997. godine do 2014. godine ove austrijske zadruge uplatile poreza na nekretnine i poreza na dobit u državnu blagajnu.

Hrvatska bi postala zemlja ponosa i zemlja blagostanja, a čak i kad Hrvati ne bi imali odmah pune džepove, imali bi barem mrvicu osobnog zadovoljstva i satisfakciju da su zakon i Ustav RH ipak jednaki za sve, kada bi se ovaj slučaj riješio i kada bi javnost saznala za koliko je oštećena porezna uprava.

Hrvatske pravne institucije ne čine ništa i dopuštaju da naši građani propadaju, kao što su dopuštali da se građane lihvari i pljačka na temelju krajnje dvojbene prakse austrijskih štedionica.  Nevjerojatno je da država Hrvatska plaća osiguravanje deložacija u korist ilegalnih RBA zadruga, premda one nisu uplatile dosad ni kunu poreza u hrvatski državni proračun, iako su se kroz ilegalne kredite, ovrhe i deložacije jeftino dokopale brojnih vrijednih nekretnina u Hrvatskoj. Mnogi odvjetnički uredi i suci ovršitelji sudjeluju u ovom kriminalu, što je vidljivo iz činjenice da se radi uvijek  o istim sucima i uvijek o istim odvjetnicima koji zastupaju RBA zadruge.

Isti ti odvjetnici kasnije kupuju od hrvatskih građana otete nekretnine, te ih potom prodaju po daleko višoj cijeni. Dakle,  radilo se o velikoj kriminalnoj hobotnici, koju hrvatske institucije godinama štite. Netko moćan stoji iza svega toga,  kaznena prijava još stoji u DORH-u i tu je očito najveći problem.  Zaštita bivšeg predsjednika Josipovića oko slučaja RBA  zadruga, zataškavanje i nečinjenje u DORH-u , najveće su prepreke za rješavanje ovog u biti jednostavnog slučaja .
Kad sam u Grazu u Zemaljskom sudu pitao Austrijskog državnog odvjetnika koliko dugo bi  mogao raditi isto u Austriji, samo se nasmijao i reko jedan dan,  a onda bi se dugo odmarali – kaže Koljaja. SDP-a je dva puta u saboru stao uz ovu pljačku koju očito podržava vlada i mada su u vrijeme lokalnih izbora i Milanović i Lalovac tvrdili da je to kriminal koji će oni brzo riješiti, od njih se o ovom zločinu više ne može čuti ni riječ . Radi se o stvaranju paralelnog financijskog i pravosudnog sistema , kojeg si ne bi dozvolila ni jedna država.

 

 Institucije i pojedinci su podmićeni?

Nepobitan je dojam da su sve institucije koje bi trebale štititi ustavni pravni poredak i građane, podmićene. Drugog objašnjenja nema. Čine se svi napori da se detektira bar jedan slučaj, pa će cijela istina isplivati na površinu. U tom pravcu već ima određenih rezultata. Javna je tajna da austrijske RBA zadruge podmićuju sve redom gdje zapne. I to na svim razinama. Od pravosudnih, istražnih, poreznih, sve do političkih institucija. Njihovi predstavnici posjećuju  institucije i svojim aktivnostima utječu na nepristranost tih institucija. Nekoliko puta ih je primio i bivši predsjednik države. U predizbornoj kampanji nije izrekao istinu kada je rekao da ih nije primio u svoj ured.

Naša država izložena je ogromnim troškovima kroz postupke provođenja nasilnih deložacija i to u interesu stranog pravnog subjekta koji je nelegalan na našem teritoriju, a koji kod nas nije platio nikada nikakav porez, iako su ugovori  zaključeni u Hrvatskoj. To je neobjašnjivo. Kako im to uspijeva? Austrijske RBA zadruge su se  uz domaće pomagače stavile iznad svih zakona i institucija naše države. Oštećenici su odlično informirani o legalnom načinu borbe protiv svih tih  nezakonitosti, te su tim prije iritirani do krajnjih granica, tražeći odgovor zašto ipak nije moguće ostvariti pravdu na legalan način. Sudovi osluškuju kako diše politika i tako se ponašaju.

Najstrašniji dokaz da ništa ne štima je zadnja sjednica Sabora, na kojoj su već treći put zastupnici SDP-a odbili prijedloge HDZ-a, Laburista, manjina i nekih nezavisnih zastupnika, da se stavi moratorij na ovrhe i deložacije dok se ne utvrdi zakonitost ili nezakonitost poslovanja austrijskih RBA zadruga i dok se ne utvrdi sudbina kaznenih postupaka protiv njih, a povodom mnogih kaznenih prijava.

Stranka koja proklamira social-demokraciju otvoreno i jednoglasno, po prijedlozima i čudnim ponašanjem svog ministra pravosuđa  uz amenovanje ministra financija i premijera, radi protiv interesa vlastitih građana. Nevjerojatno čudno ponašanje. Sumnjivo samo po sebi.

Predsjednik Sabora je rekao da je četvrta vlast u zemlji bankarska?

Predsjednik Sabora ovih je dana otvoreno izjavio da kod nas postoji i četvrta, bankarska vlast. Ovakvom izjavom priznaje se narušenost ustavnopravnog poretka i to od strane prvog čovjeka Sabora. Umjesto da, znajući o tome, potakne borbu za uspostavu ustavnopravnog poretka, on nekoliko minuta kasnije glasuje protiv građana čije interese je dužan štititi kako i inače, tako i u ovom slučaju. On znači glasuje u korist austrijskih RBA zadruga, dakle upravo u korist bankarske četvrte vlasti. Začuđujuća kontradiktornost, dvoličnost i bešćutnost. Ovaj slučaj će eskalirati do krajnje neugodnih situacija, jer je nezakonitost jasna, za razliku od slučaja „franak“, gdje se vodi pravno natezanje i nezakonitosti su prikrivene.

Čak je i u ovom slučaju nastupio identičan problem sa jednostrano promijenjivim kamatama unutar same strukture ugovorene ukupne kamate, ali i njenim nezakonitim podizanjem, oko 0,25% kvartalno, tako da su krediti de facto postali neotplativi. Plaćaš samo kamatu, a vječno si dužan glavnicu.

U sudskom postupku je dovoljno utvrditi samo jedan od tih razloga i ugovori „padaju“, ali sudovi se rugaju božici pravde i našim zakonima koji su dobro normativno pokrili ovakve slučajeve. Jedan od osnovnih razloga za utvrđivanje jesu li austrijske RBA zadruge u Hrvatskoj radile zakonito ili ne, a za kojeg mora biti zainteresirana sama država, jest  činjenica da su one grubo narušile devizno tržište, upale u devizni i platni sustav države, te takvim nedopuštenim obavljanjem kreditne djelatnosti, kršeći Odredbe Zakona o bankama, utajile ogromne iznose poreza ne prijavljujući poslovanje poreznim tijelima Hrvatske. Do danas su samo Općinski sudovi u Koprivnici i Varaždinu u prvom stupnju presudili da su javnobilježnički akti ništetni, te da se brišu hipoteke, ali su održani ugovori kao valjano zaključeni , pritom krivo primjenjujući zakon i apsolutno zanemarujući  činjenicu  vjerojatnosti zasnovanosti ugovora  na kaznenom djelu, te su stoga ništetni i ne mogu proizvoditi pravne posljedice. Ovrhe bi stoga, u skladu sa zakonom, morale biti nedopuštene. Međutim, pred drugim sudovima (ovih dana u Opatiji nekoliko slučajeva) nastavljaju se ovrhe i prodaja nekretnina. Ljudi ostaju bez imovine na nezakonit način. Krajnje je vrijeme da se hitno, konkretno i u korist građana, države i pravde nešto učini.

Radi se o približno 20.000 ništetnih ugovora, a računajući članove obitelji, sudužnike i članove njihovih obitelji, te zaposlenike u poduzećima koja su također ugovarala sporne kredite, dolazimo do brojke od oko 200.000 ljudi koji su direktno pogođeni ovim problemom.

Jedino pravo rješenje je da Sabor svojim aktom trenutačno umirovi sudske postupke u bilo kojoj fazi rješavanja se oni nalazili te na taj način zaustavi sve ovrhe i deložacije. Sve to trajalo bi dok Državno odvjetništvo, Vlada i HNB konačno ne utvrde je li poslovanje austrijskih RBA zadruga na tlu Hrvatske bilo zakonito ili ne, jesu li one imale pravo uopće bez mnogih dozvola izravno putem posrednika vršiti kreditnu djelatnost u Hrvatskoj, bez da imaju legalnu poslovnicu, te da li je njihovo poslovanje zasnovano na kaznenim djelima. Ako se utvrdi njihova odgovornost za nezakonito poslovanje, tim zadrugama preostaje da svoje potraživanje od dužnika potražuju na način i po postupku kako to regulira čl. 323. St.1. i st.2. Zakona o obveznim odnosima, tj. da potražuju neosiguranu tražbinu redovnim sudskim putem ili eventualnim nagodbama sa dužnicima koji to žele. Austrijska pravosudna tijela gonjenja već su daleko odmakla u utvrđivanju kaznene odgovornosti brojnih RBA zadruga, a kolovođa ovih nezakonitih operacija je već odavno u pritvoru. Naši istražni organi, kojima su se njihove kolege iz Austrije obratile za provođenje zajedničke istrage, ne surađuju.

Igor Drenjančević

7 dnevno