SYRIZA I ŽIVI ZIDIĆ MALOG SINA SINČIĆA – JAHAČI APOKALIPSE

0
1055

t.v.Jean-Claude Juncker, predsjednik europske komisije osjeća se izdanim od grčkih pregovarača, no istinitije bi bilo reći da se grčki narod treba osjećati izdanim od politike svoje Vlade i premijera. Naime, referendum o tome da li će Grčka nastaviti otplaćivati svoje enormne dugove EU ili ne, kukavičko je i smišljeno prebacivanje odgovornosti s izabrane vlasti na narod. U ovo opasno poigravanje s demokracijom mogu povjerovati samo najnaivniji. Motorist Vaurufakis i revolucionar Tsipras i dalje baš kao dva jahača Apokalipse ili dva potpuno zaigrana dječaka natežu u ovom trenutku situaciju do puknuća te svoju nesposobnost ne mogu prikriti drugačije nego podmetanjem odgovornosti za nastalu situaciju vlastitom narodu raspisujući referendum koji će se održati ove nedjelje. Na taj način ostaju narodni heroji bez pokrića, a svoj narod guraju u neizvjesnu budućnost i peru ruke po onoj: „nakon mene potop“. Kao i svatko u bezizglednoj situaciji, tako i Grci teško da mogu putem ove „demokratske smicalice“  svojih političkih čelnika doći do prave odluke. Naime, u politici, ko i u svakom segmentu čovjekovog djelovanja, uspjehe bilježe samo oni sposobni. Ova dvojica, sudeći po svemu u svom kratkom mandatu – to nisu. Još na početku godine radilo se o nevjerojatnih 315 milijardi duga, što je posljedica što poslovične traljavosti lošeg vođenja države i ekonomske nesposobnosti prethodnika ovih jahača apokalipse, što krive procjene i lihvarskih kredta MMF-a. Na kraju krajeva, još su i naše bake i djedovi govorili: „dužan kao Grčka“, a to znači da MMF i EU nisu jedini i prvi uzročnici grčkih dugovanja. Prije će biti da se taj problem već generacijama gura pod tepih.

sin.pereNa domaćoj sceni imamo u gledalištu ove napete utakmice vjerne navijače neodgovornih grčkih političara  a to su, logično, živozidaši. Poveznica im je, osim ekstremnog i neodgovornog ljevičarenja – želja za izlaskom iz EU, politički vrlo reakcionarno , ali populistički i propagandno gledano – vrlo lukavo. Na ovaj način se bez ikakvih zasluga bilježe poeni. Svaki normalan Hrvat nema ništa protiv članstva i pogodnosti koje EU donosi, Hrvati su oduvijek gledali na zapad a ne na istok, čitava povijest Hrvatske svjedoči o asocijacijama i partnerstvu sa zapadom, osim onog mračnog dijela udruživanja s istokom, za vrijeme Jugoslavija koje nam nisu donijele nikakvog dobra. Živi zid proklamira regiju, Balkan i istok kao naše prirodno mjesto što je, kako geografski, tako politički i svjetonazorski, potpuno pogrešno i zlonamjerno.

Lakše je pobjeći od problema i skinuti sa sebe svaku odgovornost, nego se suočiti s njim i iznaći rješenje, koliko god trnovito bilo. Lakše je krenuti nazad i samosažaljevati se nego krenuti naprijed i uložiti napor. Lakše je sanjariti o učinjenoj nepravdi i prolijevati suze nad vlastitom sudbinom nego uhvatiti se posla. Kako u životu pojedinca, tako i u državi. Tsipras prodaje lažno domoljublje svom narodu, kao što to u nas čine Sinčić i Pernar.

Ingrid Runtić

HOP.HR