Bauk ostavi mi obitelj na miru

0
1072

baukGospodine ministre Bauk,

mislio sam da je Vaš bahati image i prezime puno dopadljive draži samo insularna/bračka poza blaženika sumnjive svjetovne slave koji u sebi i partiji nalazi svoju dostatnost, ali sad vidim da je to ipak nešto dubokoumnije. Naime, Vi ste upravni geniji koji u zadovoljnom i zadovoljavajućem skladu postiže postavljeni cilj vlasti, da formalnim bravurama olako brišu ljudske egzistencije i osobnosti, ne bi li osigurali trajnost sebi i ispraznoj, štoviše – najispraznijoj politici. Osobno sam se spotaknuo o lokalnu vaše partije, na čelu s Ivom Baldasarom, „debilom na čelu Grada Splita“ (Ivančić), a sad je i moja žena postala žrtvom tog istog „debila na čelu Grada Splita“ (opet Ivančić), po prividno istinitoj i prijekoj formuli naloga Vašeg cjenjenog središta dangube – Ministarstva uprave, da onaj tko se nađe u kaznenoj evidenciji, bez obzira na razloge, po sili zakona dobiva – otkaz. Moje je ovdje da tek hladno ustanovim slučaj i da ustvrdim da ništa nije prilično hotimice u ovoj državi primordijalno sazdanoj na opačini i grijehu.

Mene je, gospodine ministre, prije šest mjeseci Ivo Baldasar i njegovi nadotupavi posilnici partije uklonili s posla zbog objavljenih karikatura i pisanja, a moju ženu u petak 17. srpnja 2015 zbog toga što se, mimo svoje krivnje, našla u kaznenoj evidenciji zbog navodne povrede znaka Ministarstva graditeljstva, navodnog skidanja plakata ministarstva graditeljstva koji je, po svemu sudeći, bilo napisano na ćirilici. A u stvari, samo zato što je, apage satanas – moja supruga! Možda bi tkogod neupućen, a sukladno presuđenoj inkriminaciji, pomislio da je moja žena nekakav investitor, građevni poduzetnik, što li?! Međutim, ona nije ništa od toga; ona u svom životu nikad nije vidjela plakat Zatvoreno gradilište, nikad nije gradila i investirala, pa stoga je uistinu bilo silno isprazno njezino nadahnuće u mamurluku nasrnuti čekićem na jedan takav znak/plakat.

Kakva je to moć upravne, sudbene i općenito zakonodavne pameti koja čovjeka stigne tako nezgrapno, da ga otešča mišlju da je kriv za nešto što nehajan birokrat, poput Vas, ustvrdi da jest?! Samo zato jer se time ugađa nekoj formi ili , u vašem slučaju, ojađenoj političkoj publici. Šuplja je to hrana, kako kaže Gide, ali nije bitno, kažem ja, ako se vaša partijska politička rulja uistinu time zadovoljava. Okrutnom gordošću i puni naslade slavite otkaze po tzv. sili zakona svima onim koji su se našli u kaznenoj evidenciji, (ne)selektivno, a da pri tomu u svom naizgled nehotičnom despotizmu niste pretpostavili da vam po sudovima ordinira korumpiran sloj i slabo pismen polusvijet, a po inspekcijama koristoljubivi bonvivani, nabiguzi koji sriču Rješenja po narudžbi. Ni Isus nije volio svoju majku jer je bila djevica, a Vi ste sebi uvrtili u ćivericu da baš svaki nalaz u sustavu kaznene evidencije čovjeka opravdano stavlja u sumnjiv i egzistencijalno ništavan položaj. Jesem ti ja takvo pravo i pravdu koji ne razlikuje oblake tmastih naslaga od njihove sjene.

Vaš je cinizam vješt jer nezdravu političku strast ublažava prividnim razborom na brzu ruku sklepanog zakona koji je kozmička nebuloza. I dok vaš gradski pandan, svakako manje suptilan racionalizator premda Vama endemično sličan, brzopotezno zapošljava partijske prišipetlje, cmolji nad sudbinom svojih privrženika i ulizica, vi zajedno s njim u zločinačkom poduhvatu, metaforički i stvarno, liferujete otkaze svima koji vam pred izbore ne spremaju ovacije.

Konačno, usrdno Vas pozdravljam s krajnje sekularnom vjerom da će Vam se jednom o glavu razmrskati sva ta Vaša upravna otajstva i, da ćete zajedno s partijskim čankolizima biti pravomoćno osuđeni na grijanje stare pure, koju će sad moja obitelj i ja zbog Vas i vaših kusati. Molim sve one kojima ovo otvoreno pismo dospije u ruke da se u toj vjeri unovače sa svojim više-manje skromnim biračkim moćima.

Smrt fašizmu, Bauče!

dr.sc. Dalibor Lovrić