Hebrang: ‘Milanović se razbolio, strah od naroda jest bolest’

0
912

Andrija_Hebrang_233932S1Od tradicionalno-kulturnih manifestacija do visokih državnih obilježavanja; početkom kolovoza visoki dužnosnici imali su razloga prisustvovati brojnim događanjima diljem Hrvatske. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svojom nazočnošću oplemenila je obilježavanje operacije Oluja, ali se mogla vidjeti i na Maratonu lađa na Neretvi te jubilarnoj 300. Sinjskoj alki. Prof. dr. Andrija Hebrang uvjeren je kako se razlog nedolaska premijera u Sinj te nepojavljivanje na 300.-toj Alci može pronaći u medicinskoj literaturi.

”Vjerujem da se premijer razbolio jer strah od naroda jest bolest i evidentirana je u medicinskoj literaturi”, ustvrdio je prof. dr. Hebrang.

Najdojmljiviji osjećaj Hebrang bilježi s proslave Oluje u Kninu 5. kolovoza kada se, napomenuo je, obilježio najveći datum u hrvatskoj povijesti – dan kada je slomljena srpska agresija i oslobođena Hrvatska kao preduvjet njezinog opstanka.

Međutim, taj je dan za Hebranga ujedno donio i duboko razočaranje, kako je rekao, iz dva razloga.

”Prvo, zato što je Kukuriku koalicija uspjela podijeliti Hrvatsku jer je Zoran Milanović zbog patološkog straha od hrvatskog naroda, koji bi ga izviždao u Kninu, podijelio proslavu i odveo je u Zagreb. Hrvatska vojska treba pokazati svoju snagu i spremnost, a za to imamo Dan oružanih snaga i tada bi trebao biti veliki mimohod u Zagrebu. Ovako je politika protivna hrvatskim interesima, koji vodi Milanović sa svojim timom, još jednom podijelila Hrvatsku na njezin najsvetiji dan”, ocijenio je Hebrang.

Drugi razlog nezadovoljstva, pojasnio je Hebrang, laž je o Oluji ‘koju režimski mediji guraju u prvi plan kroz usta srpske propagande ali i domaćih suboraca koji ju podržavaju’.

”Laž se sastoji u sljedećem; u Oluji nije bilo protjerivanja srpskog naroda jer je zapovijed za bijeg civila izdao Mile Matić, 4. kolovoza 1995., u pisanom obliku. Nisu ubijena, kako lažno optužuje Puhovski, 667 srpska civila zbog čega ga je sudsko vijeće u Haagu ismijalo i odbilo njegovu optužbu protiv vlastite države. Ubijena su 44 srpska civila prema sudu u Haagu i našim evidencijama. Svaki ljudski život je beskrajna vrijednost ali za vojnu akciju takvih razmjera, u povijesti ratovanja, radi se o apsolutno najmanjem broju stradalih civila. Na kraju, neoprostiv grijeh režimskih medija i vladajućih političara je tajenje pravih zločina o srpskoj agresiji. S okupiranog područja, a to je bila trećina RH, protjerano je 260 tisuća Hrvata i kada smo u Oluji oslobodili to područje, zatekli smo jednonacionalni srpski sastav stanovništva. Zašto o tome šute mediji i političari?, zapitao se Hebrang.

Napomenuo je kako se u glavnom Stožeru saniteta vođena evidencija o svakom ubijenom civilu na temelju identifikacije pokojnika. To je važno, pojasnio je, ‘kako se za civilnu žrtvu ne bi proglasili naoružani civili kako što su to pokušali Srbi za svoje žrtve’.

”Naša evidencija pokazuje stravične razmjere srpske agresije u kojoj je ubijeno 7. 263 hrvatska civila, a oko njih 800 još nije pronađeno i identificirano. Slijedi najstrašniji podatak u povijesti ratovanja, a to je da su polovina ubijenih hrvatskih civila bili žene i djeca (44 % žene i 5 % djeca). Starvično je da se prešućuje 345 ubijene hrvatske djece. Drugi nevjerojatan podatak jest činjenica da je 47 posto ubijenih bilo starije od 60 godina. To dokazuju naše poimenične evidencije ubijenih civila. Zaključak koji proizlazi jest taj da su srpski topovi bili upereni u naselja i zato je stradalo toliko žena, djece i starijih osoba. Te civilne žrtve nisu slučajne žrtve ratnih operacija nego posljedica genocidne politike ubijanja i protjerivanja civila radi osvajanja teritorija do linije Virovitica-Karlovac-Karlobag. Sve te podatke objavio sam u svojoj knjizi sa svim dokazima i te činjenice moraju ući u naše udžbenike i u naše medije da više nikada ne i raspravljali tko je bio tko u ratu’, kazao je Hebrang.

Osvrnuo se i na prijedlog odvjetnika Luke Mišetića da bi Hrvatska 28. rujna, trebala izraziti pijetet prema svojim građanima srpske nacionalnosti koji su stradali nakon operacije Oluja, navodeći kako bi zapravo napore trebalo usmjeriti na uspostavu obilježavanja dana sjećanja na osam tisuća civila stradalih u srpskoj agresiji.

‘Ovo je ozbiljan prijedlog. Hrvatska je mala zemlja, ali kada bi se taj broj preračunali na broj stanovnika u Americi, radilo bi se o jednom Las Vegasu. Da se u Americi dogodi takva katastrofa, takav dan bi se obilježavao”, zaključio je dr. Hebrang.

izvor: Diretktno

Petar Rajković

hop-portal.com