Crnogorski parlament izbacuje ćirilicu iz službene uporabe i odbija prijedlog Gošovića, crnogorskog Pupovca!

0
2208

gošovićKako javlja poskok.info, predloženi zakon o zaštiti ćirilice u Crnoj Gori nije dobio potporu većine parlamenta zahvaljujući Đukanovićevim i Krivokapićevim zastupnicima te manjinskim koalicijskim saveznicima. Donošenjem Ustava 2007. godine, crnogorski jezik je bio proglašen službenim jezikom, a svi javni natpisi, nazivi ustanova, institucija, škola i putokaza ispisani su na latinici, kao i državni obrasci, računi za struju itd.

Neovisni zastupnik, Neven Gošović (odnedavna bivši član socijalističke narodne partije SNP) koji je predlagao uvođenje ćirilice kao službenog pisma u Crnoj Gori žalio se da ćirilica nije ravnopravna latinici kako to predviđa crnogorski Ustav, te da bi to moglo ugroziti opstanak ćirilice kao i identiteta crnogorskog naroda. U tome, na sreću, ovaj crnogorski Pupovac ipak nije uspio. Interesantno je da se politički i nacionalni svjetonazor Nevena Gošovića zasniva na uvjerenju o neraskidivosti i povezanosti crnogorskog naroda sa srpskim, pa je po njegovom mišljenju Srbija učinila jako puno za Crnu Goru. Očito se, kao i u Hrvatskoj, velikosrbi skrivaju u socijalističkim partijama, odnosno strankama.

obeliskZanimljiv je i podatak da je taj isti Gošović uspio u rušenju spomenika u Podgorici Velikom crnogorskom vojvodi Mirku Petroviću Njegošu, jedinom koji je imao titulu Velikog vojvode, heroju bitke na Grahovcu 1858. godine te vladaru koji je iz Crne Gore potjerao mitropolita Nikanora nakon njegove nečasne uloge u ubojstvu Danila I u Kotoru 1860.g. Dakle, Gošović je urgirao da se makne spomenik Mirku Petroviću koji je izvojevao najveću crnogorsku pobjedu nad Osmanlijama, a brine se za ugrozu crnogorskog naroda zbog – ćirilice?! Još 1918. godine Srbi su u Podgorici srušili obelisk podignut tom istom velikom vojvodi Mirku Petroviću Njegošu, a to isto čine i sto godina kasnije, preko Nevena Gošovića. Također, mitropolit Nikanor Ivanović kojeg je vojvoda Petrović protjerao iz Crne Gore, bio je naravno Srbin, prvi necrnogorski mitropolit crnogorske pravoslavne crkve, kojeg je imenovao knjaz Danilo I Petrović, a kojega je Nikanor izdao. Za Srbe je naravno Mirko Petrović Njegoš počinitelj genocida, a ne crnogorski heroj koji je na Grahovcu porazio Osmanlije.

Srbi se posvuda služe istim metodama te žele zauzeti ćirilicom, crkvenim utjecajem i prekrajanjem povijesnih činjenica sve ono što nije njihovo. Pri tom je potpuno nebitno radi li se o Vukovaru u Hrvatskoj ili Podgorici u Crnoj Gori. Za Srbiju očito ne postoje susjedi, samo Velika Srbija koju uporno i bezuspješno pokušavaju ostvariti svim raspoloživim sredstvima.

Ingrid Runtić