Recept za preživljavanje u bespućima pravosudnih ovršnih nepravdi

0
2946

nadaPosljednje vrijeme svjedoci smo brojnih zabavnih TV emisija, u kojima se izmišljaju, radi atrakcije, brojni  teški, ponekad i gotovo nesavladivi zadaci.

Takvi zadaci u stvarnosti se ne moraju izmišljati jer je svakodnevni život postao prava drama.

Iz dana u dan traži se način – kako preživjeti i dočekati sutra. Kako djetetu osigurati ono najosnovnije, školarcu sve ono što treba za školu, studentu, starim roditeljima. Ljudi su počeli živjeti ponovno u većim obiteljskim zajednicama iz razloga jer im je tako lakše platiti režije, a i troškovi su puno manji.

Funkcionira nekako, dok se ima svakodnevni  stalni ili privremeni posao i dok na žiro račun “sjeda plaća”.

A što kad pokušate dignuti svoj zarađeni novac, a račun pokazuje saldo 0?

Ako niste još na to navikli, ili ste jedan od sretnika koji nisu takvo što još niti doživjeli, možda je ova knjižica baš za vas, iz razloga što su dužnici koji su već prošli takva iskustva,  gotovo sve naučili.

Život ih je naučio.

Prisiljeni su pronalaziti brojna rješenja za preživljavanje, jer vezanjem omče oko vrata postupkom ovrhe, sprječavanjem svih dotoka novca,  blokadom imovine zabilježbomi i provedbom ovrhe, dužnici se pretvaraju u roblje i u žrtve.

Brojni obolijevaju od nerviranja, stresa, srčanih i moždanih udara, često se odlučuju i na najgore, misleći kako će članovima njihove obitelji biti lakše ako dužnika nema, i kako će noćna mora prestati.

No, neće.

Dug je nasljediv, i sve dok se ne namiri, prenosi se s koljena na koljena, na nove generacije.

Dakle, jedino  rješenje je suočavanje s problemom i sa istinom.

Da, dužan sam. Ovršenik sam!!

Kako pronaći kvalitetno rješenje da se iz toga izvučemo ja i moja obitelj?

Možda ste nekom bili jamac pa ste zaboravili, ili ste podigli potrošački ili neki drugi kratkoročni kredit, a onda ste iznenada ostali bez primanja, bez posla, iznenadila vas je bolest, neka obiteljska ili druga nezgoda, a obveze rastu nemilosrdno što neminovno dovodi do ovršnog postupka.

Tad je već kasno za pronalaženje rješenja jer gotovo da ne postoji čarobni štapić koji bi zaustavio proces provedbe ovrhe kad jednom krene.

Zato nemojte zakopavati glavu u pijesak poput noja, ne želeći  reagirati na pristiglu poštu smatrajući da je bolje rješenje poštu ne primiti.

Nije!  Problem neće biti manji ako ga ignorirate.

Ali će sigurno biti puno veći ako rješenje koje niste primili postane pravomoćno, jer samim tim ovrha ide odmah u provedbu, bez odgode.

Za početak pokušajte sami sa sobom raščistiti; Nemate se  čega sramiti, to se jednostavno  događa  gotovo svima.

Splet okolnosti takav je da je svima loše.

Niste krivi ako glavni dužnik nije mogao ili nije želio plaćati.

Niste krivi ako ste ostali bez plaće a potom i bez posla.

Niste krivi ako ste oboljeli, ako je tvrtka u kojoj ste zaposleni u blokadi.

Niste vi krivi!!! NI SLUČAJNO NEMOJTE DIZATI RUKU NA SEBE I POKUŠATI SI ODUZETI ŽIVOT!!! 

Ali vi ste odgovorni za sebe I svoju obitelj, i dužni ste poduzeti sve mjere da se zaštitite, i da si pomognete, kako bi posljedice svega toga bile manje i lakše prebrodive.

Morate naučiti živjeti s dugom i sa ovrhama, i naučiti preživjeti.

Život je skup, obaveze svakim danom sve veće. Čak I kad ste uredni u plaćanju neko vrijeme, može vam se dogoditi da vam iznenada primanja budu znatno ispod osnovne razine preživljavanja. U tom trenutku sve se odjednom  počne kotrljati nizbrdo, dug odjednom dospijeva na naplatu zbog raskida ugovora,  a tada već počinjete vapiti u pomoć.

Kamo i kako krenuti? Kome se obratiti?

Odvjetnička pomoć je skupa, za što ako ste u blokadi vrlo teško možete osigurati sredstva.

Osiguranje besplatne pravne pomoći teško je osigurati  ako još uvijek imate imovinu. Iako je blokirana, vi ste još uvijek primatelj visoke plaće, imate imovinu koja je vrijedna, i za koju snosite troškove, ali ju ne možete koristiti.

Ostajete prepušteni sami sebi.

Koji je prvi korak koji morate poduzeti?

  1. Obavezno primate svu prispjelu poštu!
  1. Ako ste dobili račun za struju, vodu, plin, koji ne možete trenutno u cijelosti platiti, napišite zamolbu za obročno plaćanje, ili plaćanje s odgodom. Napisati možete i svojom rukom,  pa prijedlog sa vašom mogućnosti plaćanja pošaljite na fax ili  e-mail koji je naznačen u računu.  Svaka od ovih institucija uglavnom prihvaća zamolbu za odgodu ili obročno plaćanje, uz kvalitetno obrazloženje.   No zahtjev morate poslati na vrijeme, ne kad je već došlo upozorenje za isključenje. Ukoliko u susjedstvu imate stare ljude, bake i djedove koji se ne snalaze, pomozite im. Napišite im takvu zamolbu i pošaljite umjesto njih.
  1. Ustavni sud donio je rješenje kojim je riješio da je protuustavno iskapčanje vode, struje, plina.  Da bi se izvršilo iskapčanje,  prvo moraju poslati opomenu, zatim u slučaju neplaćanja podići tužbu, odnosno prijedlog za ovrhu, pa kad dobiju spor, tada mogu iskopčati. No ovo je skup proces koji se ne isplati. Daleko povoljnije je zamoliti ih pismeno da  plaćate dospjeli dug u obrocima, te se kroz kraće vrijeme dug brzo podmiri uz malo  više odricanja.  Također možete platiti dio, pa kad skupite novac opet dio, i neće doći do iskapčanja. Kad dođe do iskapčanja, troškovi su daleko veći i teško će vam biti sve podmiriti jer se troškovi povećavaju za kamatu, za pokretanje ovršnog postupka, troškove njihovog odvjetnika i sl. a time se dug rapidno povećava.  Dakle, reagirajte prije.
  1. Ako vam je došla tužba za neki postupak koji se protiv vas vodi u parnici, uz dokumentaciju, također ju svakako morate primiti jer je to jedini način da pobijete navode iz tužbe i tužbenog zahtjeva.  U protivnom, slijedi vam Presuda zbog ogluhe ukoliko se niste na navode iz tužbe očitovali u roku od 30 dana.  Odgovor na tužbu možete dati i sami.  Nigdje nije propisana forma, bitni su osnovni podaci i poštivanje rokova.  Kasnije možete uključiti odvjetnika i tako si smanjiti troškove, međutim ako se dovoljno snalazite, niste preplašeni i dovoljno ste odvažni da se upustite u proučavanje zakona,  možete se po zakonu zastupati i sami. Tužitelj, tuženi, osnovni podaci i adresa, uz vaš opis događaja i razloga zašto tužitelj nije u pravu,  osnovni su dijelovi odgovora na tužbu. Tada postupak ide u parnicu i dužni ste pribaviti dokaze kojima osporavate pravo tužitelja.  Na tužitelju bi trebao biti teret dokaza, pa ako vas bespredmetno tuži, u mogućnosti ste  dokazati svoje pravo, a postupak se može obustaviti I tužba odbiti već na prvom ročištu ako kvalitetno obrazložite i priložite dokaze kojim pobijate tužbene navode.
  1. U slučaju da ime, prezime, adresa, ne odgovara vašoj adresi, ali ime da, ili je vaša adresa u međuvremenu promijenjena, ne vraćajte poštu. Nikad ju ne vraćajte.  Preuzmite poštu  i u odgovoru navedite da je adresa promijenjena prije puno godina te da šalju pismena na točnu adresu, u protivnom, ako odbijate primiti poštu, Policija će pokrenuti istragu zbog utvrđenja adrese. ili će vam svejedno Sud donijeti presudu zbog ogluhe, koja objavom na oglasnoj ploči postaje pravomoćna jer ju niste primili i niste se niste žalili,  i kreće se u ovršni postupak, a tada u žalbenom postupku dugi niz godina morate dokazivati da suprotna strana nije u pravu. U međuvremena – ovrha traje.  Tad već morate uključiti i odvjetnika jer je postupak daleko složeniji, troškovi su znatno veći, a postupak puno duži i neizvjestan. To vam ne treba.
  1. Na temelju javnobilježnički ovjerene ovršne isprave (ugovor, solemnizirana isprava), na temelju pravomoćne ovršne presude (presuda, rješenje, sudski sporazum), ili na temelju vjerodostojne isprave (račun, izjava, potvrda i dr.), pokreće se Prijedlog za ovrhu.  Na temelju Prijedloga, sud donosi Rješenje koje dostavlja strankama radi podnošenja žalbe. Žalba se podnosi u roku 8 dana. Rokovi  se moraju poštovati. Također svakako treba paziti na podatke iz Prijedloga za ovrhu. Provjerite rokove,  k.č., broj ugovora, sporazuma, sve navode iz Prijedloga za ovrhu, svaka riječ je bitna jer se događaju brojne zabune, ali morate ih istaknuti.  Uz prijedlog za ovrhu na nekretninama mora biti priložena pravomoćna ovršna isprava sa klauzulom pravomoćnosti, i z.k. izvadak koji dokazuje da je nekretnina vaša.  Ako se već vodi jedan ovršni postupak i to zbog iste tražbine, a ovrhovoditelj je pokrenuo novi jer je prethodni navodno nenaplativ, prvi se mora obustaviti.  Ovršenik ima po zakonu pravo izabrati predmet na kojem  je za njega ovrha povoljnija, pa i to možete ponuditi Podneskom. Ponudite ovrhu na predmetu koji je najmanje bolan za vas, ako taj predmet može svojom vrijednošću namiriti tražbinu ovrhovoditelja. No sve to morate istaknuti.  Uzalud je što vi samo  pričate da nešto nije bilo po zakonu, ako to niste napisali, i poslali sucu koji predmet vodi. Iz prakse znamo da se događa svašta. Provodi se ovrha sa krivom adresom ovršenika, sa krivom z.k. česticom nekretnine, sa krivo navedenim Sporazumom koji se uopće ne odnosi na ovršenika. Vode se postupci gdje su tužitelji osobe koje nisu ovlaštene voditi ovrhu, pa nisu aktivno legitimirane. Vode se  postupci  protiv osobe koja uopće nije dužnik, i dr. Na sve to treba paziti jer je to možda rješenje vašeg problema.  I sve to, ako ste uočili,  treba napisati i poslati u žalbi. Žalbu također imate pravo poslati sami.  Žalbu pobijate u cijelosti, ili u dijelu u kojem pobijate navode ovrhovoditelja. Žalbi prilažete i dokaze kojim svoje navode dokazujete.  Podnosi se Sudu koji je donio Rješenje o ovrsi, u tri primjerka.  U žalbi možete istaknuti sve navode koji su u vašu korist: ako ste dug podmirili, ako dug nije vaš,  ako dug nije dospio, ako niste dobili Rješenje pa niste prethodno mogli uložiti žalbu, ako je kriva adresa i slično.  U žalbi morate istaknuti i zastaru, ukoliko je do nje došlo.  Za sve obveze po računima, odnosno obveze koje dospijevaju obročno, i za komunalne obveze, zastara je pokretanja ovršnog postupka i potraživanja – tri godine.  Zastara na potraživanja iz ugovora s bankama i drugih ugovora je pet godina.  Na sve sudske sporazume, nagodbe, ovršne isprave, zastara nastupa nakon isteka roka od deset godina. Zastara prava također nastupa za deset godina, pa se nakon isteka od deset godina, ako istaknete zastaru prava, ne bi smjela voditi ovrha.  Sud ne pazi na zastaru po službenoj dužnosti, pa ju morate istaknuti sami.
  1. Na žalbu uvijek imate pravo. Čak i ako rješenje niste dobili.  Ukoliko su vam blokirani žiro računi, a rješenje niste dobili, prvo morate otići u FINU, i zatražiti informaciju tko vas je blokirao, u kojem iznosu i koji je broj ovrhe. Imate pravo dobiti presliku Rješenja, i na to rješenje imate pravo žalbe.  Rok je osam dana od dana preuzimanja rješenja. Žalba se ne podnosi FINI  nego sudu odnosno javnom bilježniku  koji je Rješenje o ovrsi donio i poslao FINI.  FINA  je samo provoditelj sudskih odluka, i provoditelj naplate sredstava po zadužnicama i mjenicama, koje ste vi izdali pa prigovaranjem u Fini, i ljutnjom, gubite vrijeme koje vam je veoma dragocjeno.  Ukoliko se radi o zlouporabi mjenice ili zadužnice, tada vi morate reagirati tužbom protiv ovrhovoditelja, ili protuovrhom ako za to imate osnova.  U ovršnom postupku primjenjuju se odredbe parničnog postupka, pa sve što imate pravo istaknuti i dokazati u parničnom postupku, možete i u ovršnom, tako i protutužbu u istom predmetu.  Žalbu odmah napišite i dostavite Naslovnom sudu.  U Žalbi možete zatražiti i odgodu ovrhe do donošenja rješenja po žalbi, ako za to postoje opravdani razlozi, ili ako ste već prethodno uložili pravni lijek. Odgodu možete i zatražiti ako ste podnijeli Reviziju, tužbu za stavljanje izvan snage javnobilježničkog akta na kojem se temelji ovrha, tužbu za ništetnost nekog akta (ugovora) i sl.  Potrenutno važećem zakonu, žalba ne odgađa provedbu ovrhe na novčanim sredstvima, pa dok se žalba riješi vaša će sredstva biti na posebnom računu u FINI. Ukoliko se niste uspjeli izboriti za odgodu, tada imate mogućnost protuovrhom povratiti svoja sredstva.  Puno je bolji, i u praksi učinkovitiji način – pregovarati sa ovrhovovoditeljem direktno.  Dakle, ako je došlo do povrede, neosnovane ili prekomjerne ovrhe i za to imate dokaze,  pa čak i ako nemate takvih dokaza, ali imate opravdan razlog zbog kojeg ste došli u problem, obratite se ovrhovoditelju sa zamolbom da vam reprogramira dug, otpiše dio kamate, i omogući obročno plaćanje.  American, Diners, Banke, često odobravaju reprogram, samo im morate predložiti kvalitetan prijedlog i morate ga se držati.  Osim toga, može neki vaš član obitelj  ili neka treća osoba  predložiti ovrhovoditelju odnosno vjerovniku da preuzme dug. U tom slučaju vjerovnici imaju mogućnost otpisa većeg dijela kamata, odobrenje kredita na duži rok, i slično, jer se radi o novom dužniku pa im propisi to olakšavaju. No, opet morate ponuditi kvalitetan prijedlog. Također možete zatražiti ovrhovoditelja da odgodi ovrhu do rješavanja vaše žalbe, do prodaje nekretnine koju želite prodati sami i slično.  Znači postoji način rješavanja problema za one koji su se našli u nevolji, Banke znaju i hoće prihvatiti takve prijedloge, samo ih nemojte zlorabiti pa ih koristiti isključivo zbog odugovlačenja postupka jer će vam nakon toga, biti samo još gore. Ako vam odobre rješavanje problema reprogramom, pokušajte svim svojim snagama usredotočiti se na to da ga i podmirujete, vjerujte, uspijeva, a puno je bezbolnije od provođenja ovrhe.
  1. Ukoliko ništa od ovog nije uspjelo, i ovrha se nastavlja na novčanim sredstvima ili na nekretnini, morate pokušati koristiti druge pravne lijekove i zakonske mogućnosti. U FINI otvorite zaštićeni račun.  Tada se po tom računu smije  s vaše plaće ili mirovine obustavljati samo 1/3 plaće.  Čak i ukoliko ste dali suglasnost u Ugovoru koji ste potpisali da odobravate da se obustava vrši na cijeloj plaći,  obustava se može vršiti samo na 1/3 dijela plaće, nikako ne više.  Odredbe, na koje niste pazili, a potpisali ste ih u neznanju, možete tražiti tužbom da se stave izvan snage. Za ovrhe koje su ovrhovoditelji zlorabili po vašim izdanim mjenicama i zadužnicama, ako je jamstvo po njima već ispunjeno, a rok protekao, morat ćete zatražiti ništavost. Isto tako za lihvarske Ugovore o kreditu, i druge ovršne dokumente. Sve što se događa nezakonito i na vašu štetu, morat ćete  rješavati tužbom. Nema čarobnog štapića kojim se problem može riješiti, osim ako se ovrha provodi na nedužniku, ili ako je već dug podmiren. Sve drugo, traje.  U slučaju tužbi koje se pokreću radi sprječavanja ovrhe na nekretnini iz opravdanog razloga, možete zabilježiti spor u zemljišnim knjigama. U zemljišno knjižnom odjelu, a i na internetu,  imate gotove obrasce za zabilježbe spora,  koje ispunite svojim  podacima i podacima o nekretnini,  i uz primjer tužbe koja mora biti ovjerena u Pisarnici Općinskog suda,  zabilježite spor za vrijeme dok traje pred Sudom. Da biste zabilježili zabilježbu spora, mora se ticati predmetne nekretnine na koju se spor bilježi, i morate dokazati svoj pravni interes.
  1. Osim toga, ukoliko ste u braku, zajednička imovina je bračna stečevina, ako nije nekim drugim ugovorom drugačije ugovoreno. Temeljem bračne stečevine, čak i ako nekretnina ne glasi na bračnog druga, on ima pravo na svoju polovinu i može ustati tužbom za zaštitu svojih prava.  Ukoliko se radi o bračnoj stečevini, drugi bračni partner nije smio založiti nekretninu bez njegovog pristanka, i to se može osporavati tužbom, te tražiti da se njegova polovina izuzme od prodaje, odnosno da se namiri njezina vrijednost oštećenom bračnom partneru.  Uvjet je naravno da bračni partner nije solidarni jamac u kreditnom odnosu.
  1. Ukoliko ste bili ili jeste jamac u postupku, imate pravo na regresnu tužbu. Tužbom možete tražiti povrat uplaćenih sredstava, a uz jednak postupak kao u točki 9. možete zabilježiti zabilježbu spora na nekretnini glavnog dužnika, i tražiti namirenje.  Bez obzira što po ovršnom zakonu Banka može naplaćivati dug od svih sudionika, bez razlike bio to glavni dužnik ili jamac, Banka je prvo dužna pozvati glavnog dužnika na plaćanje, i obavještavati jamca o stanju duga, o podmirenim  ili nepodmirenim obvezama od strane glavnog dužnika. Na poziv jamca,  Banka je dužna  pokrenuti ovršne postupke nad  imovinom i nekretninama koje pripadaju glavnom dužniku, a radi naplate duga, i to u roku od 30 dana od dana kad je jamac pozvao da se pokrene naplata, i o tome obavijestiti jamca. Ukoliko to Banka ne učini, krši odredbe Zakona o obveznim odnosima, a što je jedan od uvjeta propisanih zakonom koji omogućuju da se jamca i  oslobodi obaveze.  No i tu morate reagirati, i sami pisati, podnositi tužbe….
  1. Banka se ne smije naplaćivati u iznosima većim od potraživanja, niti po novom Ovršnom zakonu smije prodavati nekretninu za iznos manji od polovine njene vrijednosti.  U Ovršnom zakonu koji je stupio na snagu 15.10.2012. godine propisane su i odredbe i slučajevi u kojima se ovrhe i obustavljaju, ukoliko nisu dovršene do 15.01.2013. godine, ili ukoliko ovrhovoditelj nije stavio Prijedlog za nastavak ovrhe.   Ovrhe se provode po onom zakonu koji je bio na snazi u trenutku donošenja Rješenja o ovrsi. Na to pazite, jer vam tu zakon može i pogodovati, ako svi drugi pokušaji padnu u vodu.  Redovno kontrolirajte stanje sudskog spisa i pratite što se događa na sudu. To je za vas veoma bitno, pa čak i ukoliko ste opunomoćili odvjetnika, kontrolirajte što se događa.  Ako vam je nekretnina i došla na javnu dražbu, i stalo vam je do nje, nemojte očajavati. Pokušajte mirno i pribrano sagledati sve crne a i one druge strane, i riješiti problem tako da ne završite na ulici. Osim eventualnog dogovora sa ovrhovoditeljem, koji u praksi baš i ne funkcionira, i eventualnog preuzimanja duga neke druge fizičke ili pravne osobe (ovo prolazi ukoliko ta druga osoba ima bonitet, i ukoliko Banka ne misli da se radi o podvali),  tada vam preostaje da se pripremite za dražbu. Kako god teško bilo, pokušajte prodati sami nekretninu prije nego li dođe do dražbe, jer nakon toga vam ju više nitko neće kupiti. Da biste u tome uspjeli, morate imati Pismo namjere banke, uz koje uvjete će brisati svoje založno pravo i zabilježbu ovrhe.  Tu se s bankama da pregovarati, pa pokušajte biti odrješiti, ponudite rješenje. Svima je stalo do rješenja, i vjerujte,  ukoliko zaista imate kupca, Banka će pristati i na otpis zateznih kamata, samo da se namiri.  No ako u tome ne uspijete pa se dražba ipak provodi, najčešće nitko ne kupuje nekretninu na prvom ročištu. Ako se ovrha provodi po starom Ovršnom zakonu, tada  je mogućnost da se nekretnina otkupi za 1/3 vrijednosti, no vi kao ovršenik ne možete sudjelovati u postupku kupnje, već to mora učiniti netko drugi, vaša osoba od povjerenja i kupiti kuću ili poslovni prostor na svoje ime.  Uvjet je naravno da se na dražbi ne izlicitira daleko veća cijena od stvarne, već da se nekretnina kupi pod onim uvjetima pod kojima bi je kupio i ovrhovoditelj.  Ako se ipak dogodi da na dražbi bude neki drugi kupac, a netko vaš je platio jamčevinu i sudjeluje u kupnji, tada  nek licitira do visoke cijene, pa će bar tako povisiti vrijednost nekretnine koju kupuje kupac koji sudjeluje na dražbi, i  cijenu koju temeljem rješenja o dosudi nekretnine mora platiti.  Ukoliko ste dug prema Banci platili, i to u značajnom iznosu, svakako to morate istaknuti, a protiv Banke  ili drugog ovrhovoditelja  možete pokrenuti protuovrhu radi povrata uplaćenog. U slučajevima kada je prodajna cijena nekretnine daleko veća od iznosa duga, kupac vam mora isplatiti razliku  između prodajne cijene nekretnine i duga,  na vaš račun, u suprotnom prodaja nije valjana.
  1. Treća osoba koja ima svoj pravni interes također može pokrenuti parnicu da je ovrha nedopuštena. To može biti član obitelji koji je uložio sredstva u kuću u kojoj živi s vama, poslovni partner, i slično.  Tužba da je ovrha nedopuštena ne odgađa ovrhu, pa ukoliko je neosnovana s njom samo dobivate vrijeme, ali vam se povećavaju i troškovi. Međutim, treća osoba može Prijedlogom zatražiti da se ovrha odgodi do donošenja odluke po njezinoj tužbi.
  1. Ukoliko ste na crnoj listi, nemate plaće, nemate boniteta, nemate mogućnost vraćati kredit, zamolite vjerovnika da vam neko vrijeme zamrzne obveze (glavnicu i kamatu)  prije nego li dođe do ovršnog postupka. To je najbolje rješenje, jer tako izbjevate mukotrpni proces prisilne naplate.
  1. Upamtite, svaki je problem lakše riješiti dok je svjež. Nemojte ga izbjegavati, nemojte izbjegavati preuzimati poštu, nemojte zatvarati oči pred dugom koji imate, problem neće biti manji. Ukoliko dug postoji, (pa čak i ako ne postoji ali vas za njega terete) prva stvar koju morate učiniti je pokušati pregovarati.  Uz kvalitetan prijedlog, uz razumno razlaganje, i uvjerenje kako ponuđeno možete ispuniti, vjerovnik će radije načiniti reprogram ili razmotriti ponuđeno.  Već u samom startu zamolite rođake da vam pomognu i oni ponude preuzimanje obveze, biti će lakše, ali morate biti korektni prema njima i ispunjavati obveze nakon što vam pomognu.
  1. Jednaka je stvar i sa obvezama iz leasinga.  Puno je povoljnije da netko vaš preuzme leasing, ili otplati jednokratno vozilo, nego da posuđujete sredstva kod Kreditnih ureda, koji su, sad je već dobro poznato, godinama osiromašavali Hrvate lihvarskim ugovorima i prisilnim otimanjem imovine.
  1. Nemojte posuđivati novac kod sumnjivih i nepoznatih zajmodavaca. Kreditni uredi koji ne posjeduju dozvole za posredovanje u kreditiranju građana, nisu ovlašteni za financiranje. U svakom slučaju, prema važećim zakonima, novac se ne smije isplaćivati u kreditnim uredima, već isključivo u financijskim institucijama koje su za to ovlaštene.  Samim tim i  djelovanje takvih kreditnih ureda je  krajnje nepoštenih  namjera.  Ukoliko ste to već učinili, a isti ne žele pregovarati, i ne pristaju na bilo kakav dogovor,  već vas pljačkaju lihvarskom kamatom, i ukoliko ni sami niste bili svjesni što ste učinili potpisom takvog ugovora, imate dvije opcije. Prva je podići tužbu za ništavost Ugovora o kreditu, a druga je prijaviti takav Kreditni ured nadležnim tijelima MUP-a i Ministarstva financija.  Vjerujte, patnja neće stati ako ju ignoriramo, a problem se neće riješiti ako ga prepustimo drugom na rješavanje. Može se samo trenutno ublažiti. Nitko umjesto vas ne može sudjelovati u kaznenom postupku kojim dokazujete da ste oštećeni kaznenim djelom, i nitko ne može preuzeti na sebe negativne strane dokazivanja vašeg prava. To morate vi sami. Morate  biti odlučni i čvrsti, a Udruge su tu da vam pomognu i prate vas svojim savjetom, čvrstinom, zaštitom.
  1. Na kraju, borite se za sebe! To je vaše pravo. Borba nije samo na ulici, protestiranjem, borba je isticanjem nepravilnosti, nezakonitosti, pregovaranje s ovrhovoditeljima, dogovor s obitelji, pronalaženje drugih mogućnosti financiranja, drugi posao i slično.  Nitko nije ovlašten držati radnike bez plaće, ne plaćati svoje obveze prema Državi i slično pa tako ni vaš poslodavac.  Ukoliko ste oštećeni time što vama nisu platili vaša potraživanja pa ste stoga dospjeli u probleme, nemojte štedjeti svojeg dužnika. Pokrenite procese naplate, zakonskim putem tražite svoj novac, tražite svoju plaću. U sudskim postupcima koje vodite, a nemate sredstava za sudsku pristojbu, imate pravo zatražiti da vas se oslobodi od plaćanja sudske pristojbe.

Tek primjenom Ustava i  zaštite  ustavnih prava u praksi, primjenom Konvencija i OUN Deklaracije,  100% borbom  svih građana Republike Hrvatske protiv korupcije i nepotizma,  žurnom promjenom trenutnog stanja uz sankcioniranje pravne nejednakosti u sudskoj praksi, uz nužne promjene postojećih zakona koji se provode  na štetu ovršenika,  može se očekivati  socijalno-pravna država u kojoj će građani biti nasmiješeni, orni za posao i s vjerom u budućnost.

Od ovakvih ugovora bježite, jer oni vam nose potpunu PROPAST!

Nada Landeka