OVO JE POPIS NAJOTROVNIJIH NAMIRNICA

0
1131

OVO JE POPIS NAJOTROVNIJIH NAMIRNICA, a mi vam donosimo i način kako ih ‘izliječiti’!
Autor: M. BerićSrijeda, 17. Lipanj 2015. u 11:56
Udruga EWG navela je 50 namirnica koje su najviše tretirane pesticidima.

breskva(3)
Opće je poznato, nažalost, da je razno svježe voće i povrće koje kupujemo često tretirano pesticidima, otrovima koji su opasni za naš organizam. Rezultati  istraživanja koje je provela američka neprofitna ekološka udruga EWG , a koje objavljuje svake godina, navela je 48 namirnica koje su najviše tretirane pesticidima.
Svo voće i povrće prije ispitivanja o količini pesticida, oprano je i/ili oguljeno, što su tipične mjere opreza od strane prosječnog potrošača.
Donosimo vam listu najotrovnijih (prva na popisu ima najveću količinu pesticida, prema dnu idu one s manje – s time da je 50. namirnica na listi avokado – najčišća):
1. Jabuke – Od svih uzoraka jabuka koje su prošle test, 99 posto pozitivno je na pesticide; sadrže i do 56 vrsta različitih kemikalija.
2. Breskve – Čak 85,6 posto različitih vrsta breskvi na tržištu sadrži dvije ili više vrsta pesticida, sa 57 vrsta različitih kemikalija.
3. Nektarina – Svaki uzorak uvezenih nektarina pozitivan je na neke vrste pesticida, a 90,8 posto njih sadržavalo je dvije ili više vrsta pesticida.
4. Jagode – U njima je otkriveno 13 različitih pesticida.
5. Grožđe – Na jednom uzorku pronađeno je čak 15 vrsta pesticida.
6. Celer – Kontaminiran sa 13 kemikalija.
7. Špinat – Sadrži različite kombinacije pesticida.
8. Slatka paprika – Gotovo 69,4 testiranih paprika sadržavalo je više vrsta pesticida.
9. Krastavci – Tretirani s čak 68 % različitih pesticida.
10. Cherry rajčice – Jedan uzorak rajčica zagađen je sa 13 različitih kemikalija.
11. Grašak – Jedan uzorak graška tretiran je sa 13 vrsta kemijskih sredstava.
12. Krumpir – Krumpir prosječne težine imao više vrsta pesticida od bilo koje druge hrane.
13. Čili paprika također ima visok postotak pesticida
14. Borovnica je zauzela 14. mjesto, dok je avokado je “najčišći”. Samo je 1 posto od svih testiranih vrsta avokada na tržištu pokazao tragove otrovnih kemikalija , piše www.ewg.org
Vrlo malo posticida prinađeno je i u kupusu,  luku, šparogama, patlidžanu i cvjetači.
Ipak, kako preporučuju i znanstvenici, ne treba odustati od konzumacije ovih namirnica jer je njihova nutritivna vrijednost i dalje bitna.
Kako bi vam olakšali borbu s pesticidima i spasili vas njihovih štetnih utjecaja, donosimo vam i trik s pomoću kojeg možemo očistiti  namirnice. Sve što vam treba jest ocat i voda.
U veliku posudu ulijte vodu i pola šalice octa. Zatim u ovu mješavinu stavite svoje voće ili povrće. Neka tako stoji 15 minuta, a zatim ga dobro isperite.Ocat može neutralizirati i 98 % bakterija i pesticida koji se nalaze na svježim namirnicama. Nakon ovog ste postupka sigurni da je sve što pojedete zaista dobro za vaše zdravlje.