Veleposlanik Bekić:’EU će evoluirati ili po Orbanovoj ili po Merkeličinoj koncepciji

0
856

darko-bekic Veleposlanik DARKO BEKIĆ:

-Ponašanje Orbana je u skladu s mađarskom višestoljetnom političkom tradicijom: u sklopu Austrijskog Carstva uvijek su energično i glasno, čak i ustancima, tražili svoja nacionalna prava, sve dok 1867.

Franjo Josip nije bio prisiljen Habsburško Carstvo transformirati u Dvojnu Monarhiju u kojoj su Austrijanci i Mađari postali dva jednokapravna, vladajuća naroda. Hrvati su, pak, bojeći se mađarske hegemonije (“Ugarska od Karpata do Jadrana !”), radije pristajali uz Beč, koji ih je zbog toga u ratovima tretirao kao “Kannonenfutter”, a u političkim odnosima nas prezirao!

Isti scenarij vidim i danas u Madridu: Merkelica i Orban su dva potpuno ravnopravna i jedina artikulirana europska državnika desnog centra i personificiraju dva različita shvaćanja demokršćanske Europe. Svi ostali su “Hrvati”, jer će DARKO BEKIĆ: Ponašanje Orbana je u skladu s mađarskom višestoljetnom političkom tradicijom: u sklopu Austrijskog Carstva uvijek su energično i glasno, čak i ustancima, tražili svoja nacionalna prava, sve dok 1867. Franjo Josip nije bio prisiljen Habsburško Carstvo transformirati u Dvojnu Monarhiju u kojoj su Austrijanci i Mađari postali dva jednokapravna, vladajuća naroda. Hrvati su, pak, bojeći se mađarske hegemonije (“Ugarska od Karpata do Jadrana !”), radije pristajali uz Beč, koji ih je zbog toga u ratovima tretirao kao “Kannonenfutter”, a u političkim odnosima nas prezirao! Isti scenarij vidim i danas u Madridu: Merkelica i Orban su dva potpuno ravnopravna i jedina artikulirana europska državnika desnog centra i personificiraju dva različita shvaćanja demokršćanske Europe. Svi ostali su “Hrvati”, jer će EU evoluirati – ovisno o razvoju situacije – ili po Orbanovoj ili po Merkeličinoj koncepciji, a ostali će ih samo klimavo slijediti!, a ostali će ih samo klimavo slijediti!

hop