Putin zabranio korištenje dolara kao sredstva plaćanja u naftnom sektoru

0
931

putinRuski predsjednik Vladimir Putin je prošli tjedan naredio da se u potpunosti zabrani korištenje dolara kao sredstva plaćanja u naftnom sektoru u Ruskoj Federaciji i rekao da se trgovina naftom u zemlji moraju biti isključivo u rubljama.

“Želio bih spomenuti ključni problem za razvoj energetskog sektora i gospodarstva u cjelini. Potrebno je blokirati korištenje stranih valuta u domaćoj trgovini, te u internim izračunima “, rekao je Putin na zasjedanju “Predsjedničke komisije za komplekse goriva i energije”, prenosi agencija TASS.

Putin je također naglasio važnost nekorištenja dolara i u međunarodnoj trgovini, cilj koji je na dnevnom redu Kremlja od kada se odnosi između Rusije i Sjedinjenih Država počeli pogoršavati zbog situacije u Ukrajini.

“Mi ozbiljno moramo uzeti u obzir jačanje uloge rublje u trgovini, što uključuje i naftne derivate i rusku energiju. Također je potrebno veće korištenje uporabe nacionalnih valuta u prometu sa zemljama koje su naši aktivni partneri”, rekao je Vladimir Putin.

Međutim, ne samo to, nego je Putin uz naredbu da se u trgovini u zemlji ne koriste strane valute, posebno ne američki dolar, naglasio i da je korištenje stranih valuta unutar Ruske Federacije, kao i nominacija vrijednosti dobara i usluga u valutama drugih zemalja, izravno kršenje postojećih ruskih zakona.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tijekom sastanka skrenuo pozornost na praksu korištenja američke valute pri pretovaru nafte i naftnih derivata u ruskim lukama i naglasio potrebu da se prekine korištenje deviza u plaćanju u zemlji.

Osim toga, Rusija će raditi na povećanju udjela korištenja nacionalne valute i u području vojno-tehničke suradnje s drugim zemljama, potvrđuje rusko MVP.

“Mi, Antone Germanoviču, (A. G. Siluanov, čelnik Ministarstva financija Ruske Federacije op.a.), zakonom zabranjujemo izračune u stranoj valuti, a što je praksa koju vidimo. Ne radi li se to u izračunu naknada za pretovar naftnih derivata i nafte u ruskim lukama Novorosijsk, Taman, Ust-Luga, Kozmino, Primorsk i drugdje? Bilo da se cijene izravno računaju u američkim dolarima ili su denominirane u američkim dolarima u  skoro realnom vremenu u on-line sustavu. To je, naravno, nedopustivo, ali i izravno proturječi postojećem zakonodavstvu. Ne razumijem gdje su regulatorna tijela koja bi to trebala nadgledati?”, ovim se riječima ruski predsjednik tijekom zasjedanja obratio ministru financija Siluanovu, prenose RIA Novosti.

izvor AMI

hop