RBA zadruge- grubo narušile devizno tržište, upale u devizni i platni sustav države

0
1280

koljajaRba zadruge- slučaj će eskalirati do krajnjih neugodnih situacija, jer je nezakonitost notorna, za razliku od slučaja „franak“ gdje se vodi pravno natezanje i nezakonitosti su prikrivene. Čak je i u ovom slučaju nastupio identičan problem sa jednostrano promjenjivim kamatama unutar same strukture ugovorene ukupne kamate, ali i njenim nezakonitim podizanjem, oko 0,25% kvartalno, tako da su krediti defacto postali neotplativi.

Plaćaš samo kamatu, a vječno si dužan glavnicu.Postoji najmanje deset pravnih razloga za ništetnost spornih ugovora. U sudskom postupku dovoljno je utvrditi samo jedan od tih razloga i ugovori „padaju“, ali sudovi se rugaju Božici pravde i našim zakonima koji su dobro normativno pokrili ovakve slučajeve.

Jedan od osnovnih razloga za utvrđivanje jesu li austrijske RBA zadruge u Hrvatskoj radile zakonito ili ne, a za kojeg mora biti zainteresirana sama država, jeste činjenica da su one grubo narušile devizno tržište, upale u devizni i platni sustav države, te takvim nedopuštenim obavljanjem kreditne djelatnosti, kršeći Odredbe Zakona o bankama, utajile ogromane iznose poreza ne prijavljujući poslovanje poreznim tijelima Hrvatske. Državno odvjetništvo, Vlada i HNB konačno bi trebali potvrditi je li poslovanje austrijskih RBA zadruga na tlu Hrvatske zasnovano na kaznenim djelima, one nisu imale pravo uopće bez mnogih dozvola izravno putem posrednika vršiti kreditnu djelatnost u Hrvatskoj, bez da imaju legalnu poslovnicu.

Neno Koljaja