PUPOVAC SE NUDI KARMARKU DA ‘STABILIZIRA’ VLADU, JER JE ‘MOST’ NESIGURAN PARTNER

0
990

pupi glupiPrije mjesec dana svi hrvatski mediji prenijeli su izjavu saborskog zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca datu “Dnevniku” kojom je praktično ostavio otvorena vrata za suradnju s HDZ-om.

“Iako preferiramo koaliciju ‘Hrvatska raste’ na čelu sa SDP-om, ne isključujemo ni mogućnost da zbog potreba stabilnosti zemlje i moguće vlade desnog centra podržimo i tu i takvu vladu – naravno ako nađemo zajednički jezik i usaglasimo se oko onoga što nam je važno i od čega nikako ne bismo mogli da odstupimo “, rekao je tada Pupovac.
U međuvremenu je upravo ta “vlada desnog centra” postala izvjesnost, jer su se dogovorili grupacija Most i HDZ, te za mandatara predložili hrvatsko-kanadskog poduzetnika Tihomira Oreškovića, formalno nestranačku ličnost. Samo formiranje vlade očekuje se do kraja mjeseca, a u tijeku su konzultacije o tome tko će preuzeti odgovornost za koji resor. U te razgovore je uključen i SDSS, koji je, prema potvrdi drugog saborskog zastupnika ove stranke Mileta Horvata, najprije razgovarao s čelnikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, a u utorak se očekuje i susret s Oreškovićem.
– Za taj sastanak će biti pripremljen tekst sporazuma s mandatarom, u kojem ćemo markirati otvorena pitanja, s kojima smo se nosili tijekom prethodnih mandata, i definirati prijedloge rješenja – navodi Horvat . – Između ostalog, inzistirat ćemo na dosljednom poštivanju obveza Vlade Hrvatske prema Erdutskom sporazumu i  Pismu namjere o dovršenju mirne reintegracije, a prema kojima smo imali pravo na mjesta pomoćnika ministra u ministarstvima, znanosti, obrazovanja i sporta, zatim kulture, pravosuđa i unutarnjih poslova. Naravno, tek ćemo vidjeti koliko će biti razumijevanje mandatara za teme koje ćemo staviti pred njega na stol, ali prema dosadašnjim njegovim istupima možemo očekivati ​​pozitivan rezultat razgovora.
Komentirajući u tom kontekstu Oreškovićevu nedavnu izjavu da “još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru”, Horvat ističe da će Srbi biti strpljivi …
-Mi Pravimo jasnu razliku između, s jedne strane, onih koji uopće ne žele ćirilicu u Vukovaru i s kojima se ne može surađivati, i s druge strane, onih poput Oreškovića, prema kojima će, kako sami kažu, “ćirilica doći u Vukovar , ali u svoje vrijeme “. Naravno, preduvjet je da to vrijeme ne bude predugo, odnosno nadamo se i vjerujemo da će ćirilica doći u Vukovar u toku ove godine. Mislimo, naime, da mandatar još uvijek ne poznaje u potpunosti problematiku manjinskih zajednica u Republici Hrvatskoj, te da će, kada je bude upoznao, uslijediti i njegovi konkretniji potezi.
No, ako se za Oreškovića možda i može reći da ne poznaje dovoljno probleme s kojima se suočava srpskih zajednica u Hrvatskoj, šef HDZ-a i budući potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko itekako ih dobro poznaje. Uostalom, njegova stranka je i bila svojevrsni inicijator i politički zaštitnik prosvjeda protiv ćirilice u Vukovaru …
– Tijekom spomenutih konzultacija s Karamarkom nismo razgovarali o detaljima, jer za to nije bilo ni vremena niti je bila prilika. Ali on je generalno rekao da predstavnici manjina ne moraju strahovati da će manjinska prava biti umanjivana, naprotiv. Po njegovoj tvrdnji, manjinska prava će biti zadržana na postojećoj razini ili će biti povećavana. U svakom slučaju, jasne odgovore na neka konkretna pitanja očekujemo u drugom krugu razgovora, bilo od Karamarka bilo izravno od mandatara.
Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da SDSS i formalno podrži Oreškovićevu vladu, Horvat podsjeća na to da su srpske saborski zastupnici već glasali za izbor jednog od čelnika HDZ-a, akademika Željka Reinera, za predsjednika Sabora, jer su smatrali da treba konstituirati najviše predstavničko tijelo Hrvatske …
– Mi smo odmah poslije izbora jasno izašli sa stavom da dajemo preliminarnu podršku lideru SDP-a Zoranu Milanoviću da pokuša sastaviti vladu. Kako on u tom nije uspio, smatramo da sada treba pružiti šansu drugoj strani, naravno uz aktuelizovanje seta problema s kojima se kao zajednica suočavamo. I ukoliko se s HDZ-om i Mostom budemo našli na tim programskim načelima na kojima inzistiramo, i dobijemo čvrsta uvjeravanja da će se otvorena pitanja rješavati u hodu, nema razloga da ne podržimo vladu Tihomira Oreškovića.

Govoreći o ocjenama pojedinih analitičara da će vlada SNS-a bolje surađivati ​​sa ovom koju će voditi HDZ, Mile Horvat je rekao da će o tome najbolji sud ipak dati službeni Beograd. “Mi nemamo ambicije da procjenjujemo te vrste relacija. Ali kao predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj, a na temelju iskustva i sa ljevicom i sa desnicom, možemo reći da smo s dvije prethodne vlade HDZ-a imali više toga urađenog na planu rješavanja osjetljivih pitanja no s odlazećom vladom SDP-a. Čak bi se moglo reći da do izbora za Europski parlament nismo imali nikakvog pomaka na rješavanju problema srpske zajednice. Tek nakon tih izbora je vlada Zorana Milanovića pokazala nešto veći interes za naše probleme, ali i dalje ne možemo reći da smo mandat ljevice završili s kvalitetnim rješenjima. Prema tome, ako otklonimo ideološke pretpostavke, gledajući na stvari samo kroz prizmu urađenog, činjenica je da je srpski zajednica imala od vlasti HDZ-a više vajde “, pojasnio je Horvat.
“Most je nesiguran partner”
“Neophodno je osigurati pretpostavke za stabilno funkcioniranje vlade, jer Most je nestabilan partner”, riječi su Milorada Pupovca. “Postupci Mosta pokazuju da su nepredvidljivi, a to nije garant pouzdanosti. Možda je to posljedica njihovog neiskustva, a možda i visokih apetita za koje do jučer nismo znali. U svakom slučaju, u ovoj situaciji nova vlada bi morala imati široku potporu, čak i kada Mosta ne bi bilo “.

HOP Portal