Na čelu s akademikom Željkom Reiner HDZ bi pomeo SDP na parlamentarnim izborima

0
941

photoNekoliko mjeseci prije zadnjih parlamentarnih izbora napisao sam komentar da bi HDZ na čelu s akademikom Željkom Reiner pomeo SDP na parlamentarnim izborima, a da će zbog, neopravdane ili opravdane, ali činjenične, nepopularnosti Tomislava Karamarka u javnosti, izbori biti jako tijesni. Nažalost, ta se moja intuicija pokazala točnom.

Iako će obaviti sjajan posao kao predsjednik Hrvatskog državnog sabora, i sada mislim da je predsjednik Vlade trebao biti akademik Reiner. Ne, to ne znači da sam već dao negativnu ocjenu sadašnjem premijeru Tihomiru Oreškoviću. Nipošto, treba mu dati vremena da se prilagodi ozračju i mentalnom sklopu koji mu je potpuno nepoznat i stran. To znam iz vlastitog iskustva kad sam se vratio u Hrvatsku 1990. godine.

Orešković je trebao biti minister financija

 

photoZašto pak onda mislim da je akademik Reiner trebao biti predsjednik Vlade? Odgovor je vrlo jasan i logičan. U svakoj demokratskoj državi predsjednik Vlade mora gotovo svakodnevno komunicirati s javnošću, s građanima tj. hrvatskim narodom. Tihomir Orešković to još ne radi, niti može. Zato bi daleko uspješnija formula bila da je akademik Reiner imenovan za predsjednika Vlade, jer osim hrvatskog jezika on odlično vlada i engleskim jezikom. S druge strane, Tihomir Orešković je u prvom mandatu trebao biti ministar financija i najbliži suradnik predsjednika Vlade – akademika Reinera. Bojim se da će Vlada izgubiti daleko više vremena nego što si to može priuštiti u uštimavanju Vladinog orkestra, što može dovesti do raskola i prijevremenih izbora na kojima ni HDZ niti MOST neće dobro proći, jer će glasači biti jako razočarani i ljuti zbog njihove nesposobnosti da se brzo usklade i konačno počmu raditi ono što Vlada treba raditi – voditi državu i raditi na poboljšanju gospodarskog stanja i životnog standarda hrvatskog naroda.

 

Godine 1999. imao sam priliku u Kini vidjeti državnički kapacitet tada ministra zdravlja akademika Željka Reinera. On je tada boravio pet dana u službenom posjetu NR Kini, gdje se sastao ne samo s ministrom zdravlja NR Kine nego i brojnim drugim visokim državnim i provincijskim dužnosnicima (provincije imaju i do 100 milijuna stanovnika), na koje je akademik Reiner ostavio izuzetno dubok dojam.

Objavljujem nekoliko fotografija s tog posjeta tada ministra zdravlja, profesora Željka Reinera, u čijoj sam pratnji bio cijelo vrijeme njegovog boravka u NR Kini.

Antun Babić