KOVAČEVIĆ: ‘Nije logično djelokrug poslova i nadležnost Ministarstva branitelja prebaciti u Ministarstvo obrane

0
1009

perokovacevicKAKO  JE I ZAŠTO USTROJENO MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA

Ponukan raspravama o tome treba li nam ili ne Ministarstvo branitelja želim vas podsjetiti kad je i zašto ustrojeno Ministarstvo hrvatskih branitelja.Naime,upravo sam po nalogu predsjednika Tuđmana,ministra Šuška,potpredsjednice Vlade g-đe Ljerke Mintas Hodak i generala Bobetka  radio na neposrednom ustrojavanju Ministarstva hrvatskih branitelja i priredio Promemoriju -elaborat za pokojnog predsjednika Tuđmana u studenom 1997. godine o razlozima za ustrojavanje Ministarstva hrvatskih branitelja. Satavni dio elaborata bio je i sam ustroj ministarstva.Predsjednik je prihvatio elaborat i krenulo se u provedbu.

Kratko rečeno osnovna zadaća i cilj ustrojavanja  Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata bila je provedba Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.Naime,uporedo sa ustrojavanjem ministarstva izradili smo i donesen je i Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.Zakon u  kojim su na jednom mjestu bila kodificirana sva prava. Početna nakana je bila da ministarstvo djeluje od 4-8 godina dok se ne riješe tada nagomilani problemi i nakon toga preraste u državnu upravnu organizaciju.

Predsjednik Tuđman je držao,kao što je u elaboratu bilo naznačeno  da se Ministarstvo obrane i HV nakon završetka Domovinskog rata trebaju  posveti svom preustroju i pitanjima obrane i da ne bave pitanjima skrbi o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji jer to nije  njihova zadaća .

Sukladno tome Ministarstvo je ustrojeno u prosincu 2007. godine kad je i donesen Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji,a započelo je sa djelovanjem u ožujku 2008.Tada sam obnašao dužnost pomoćnika minisitra dr Juraja Njavre,a nakon toga i vd ministra 9 mjeseci ,kad je dr Njavro imao srčani udar .

Prema tome,ukoliko se i kad steknu uvjeti ,a sad sigurno nisu stečeni da se ukine Ministarstvo hrvatskih branitelja nije  logično da se djelokrug poslova i  nadležnost Ministarstva branitelja prebaci u djelokrug Ministarstva obrane.

 

Pero Kovačević

hop portal